Sok z czerwonej porzeczki
- Porzeczki czerwone (3000 g)
- Cukier - 7 szklanek (1500 g)
Przepis na sok z czerwonej porzeczki krok po kroku
Owoce umyj dokładnie.
Porzeczki przełóż do garnka i zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zagotuj.
Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok.
Następnie zawartość garnka przecedź na sitku lub gazie.
Wyparz słoiki i przelej do nich sok, zakręć.
Słoiki umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.
Gotuj przez 10 minut na średni ogniu.
Po tym czasie słoiki wyjmij i postaw dnem do góry.
Przestudzone słoiki odwróć i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat soku z czerwonej porzeczki
Sok z czerwonej porzeczki to świetna propozycja na domowy napój do słoików na zimę. Pyszny sok ma piękny czerwony kolor, jest lekko kwaśny możesz także przygotowywać z jego dodatkiem koktajle alkoholowe. Przepis na sok z czerwonej porzeczki jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do zrobienia pysznego soku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona porzeczka, cukier, sok z cytryny.
Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki? Potrzebny będzie sokownik lub duży garnek. Owoce umyj dokładnie, przełóż do garnka i zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok. Jeśli przygotowujesz napój w sokowniku nie musisz przecedzać płynu. Jeśli jednak nie posiadasz tego urządzenia, przecedź sok na sitku lub gazie. Wyparz słoiki i przelej do nich sok, zakręć. Umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości. Gotuj przez 10 minut na średni ogniu. Wyjmij i postaw dnem do góry.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czerwone bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czerwone porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.
Podsumowując domowy sok wspaniale sprawdzi się dla dzieci. Zamiast słodkich gazowanych napoi. Sok należy rozrobić z wodą przed podaniem. Możesz dodać wody gazowanej wtedy uzyskasz zdrowy musujący napój. To ile cukru dodać zależy od tego czy chcesz uzyskać bardzo słodki sok do rozrabiania w wodzie czy syrop owocowy. Sok możesz przygotować także bez dodatku cukru. Zamiast tego dodaj do niego ksylitol lub słodzik zwany erytrytolem. Mają one także właściwości bakteriobójcze co pozwala na pasteryzowanie soku.
Alergeny w soku z czerwonej porzeczki
Lista alergenów dla soku z czerwonej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z czerwonej porzeczki
Wartości odżywcze soku z czerwonej porzeczki
Sok z czerwonej porzeczki to dobre źródło naturalnych antyutleniaczy. Sok wykonany w domu mimo iż zawiera cukier jest zdrowszym napojem niż gotowe sklepowe soki i gazowane wyroby. Sok nie zawiera konserwantów.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.