Przepis na sok z czereśni krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
garnek, sitko, drylownica do wiśni, lejek, butelka szklana, ściereczka

Umyj czereśnie i wydryluj.

Zagotuj 700 ml wody.

Do wrzącej wody włóż owoce i gotuj 15 minut na wolnym ogniu.

Ugotowany sok odłóż na całą noc.

Sok następnego dnia przecedź przez sitko.

Sok bez owoców odstaw na 5 godzin.

Po tym czasie wsyp cukier i wlej sok z połowy cytryny.

Wszystko gotuj 40 minut na minimalnej mocy palnika.

Gorący syrop wlej za pomocą lejka do butelek i dobrze zakręć.

Do garnka włóż ściereczkę i butelki z syropem.

Wlej wodę w 3/4 wysokości słoików, zagotuj.

Pasteryzuj 10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.

Studź butelki w garnku.

Gotowy syrop podaje się poprzez rozcieńczenie z wodą.

Sok z czereśni
Sok z czereśni
Koszt przygotowania dania
40.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
91 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Sok z czereśni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soku z czereśni

Trochę syropu czereśniowego oraz wody do rozcieńczenia i tak powstaje najlepszy napój. Smaczny sok z czereśni na zimę idealny do butelek lub do słoików. To sprawdzony przepis na syrop z czereśni, który idealnie nadaje się na zimowe przetwory. Przepis na sok z czereśni jest dobry na zimne wieczory oraz upalne dni. Bez problemu go zrobisz w domu. Zużyte czereśnie po zrobieniu soku także można wykorzystać. Nie wiesz ile cukru dodać i w jaki sposób zrobić sok z czereśni? Zobacz, jakie to jest proste.

Sok z czereśni jest to gęsta i słodka baza do napoju. Syrop czereśniowy należy przed spożyciem rozcieńczyć wodą. Nie pije się syropu bez rozcieńczenia, dlatego że jest bardzo skoncentrowany. Wlej porcję syropu do szklanki i dodaj wodę. Zaleca się dodać 60 ml syropu oraz dopełnić 200 ml wody. Jest to jednak tylko propozycja, więc jeśli wolisz bardziej aromatyczny sok – dodaj go więcej.

Sok z czereśni jest smaczny z wodą mineralną. Dobry będzie też po dodaniu wody gazowanej (powstanie fajna, owocowa oranżada domowa). Przepis na sok z czereśni jest najlepszą propozycją na to, by otrzymać przetwory do słoików lub do butelek na zimę. To sprawdzony przepis, który dobrze jest znać, bo można pić go na zimno i na ciepło. Super sprawdzi się do obiadu albo do drinka.

Syrop czereśniowy bez rozcieńczania jest dobry na przykład jako dodatek do kaszki manny albo do jogurtu. To najlepszy sposób na to, by uzyskać słodką, smaczną potrawę. Tym sprawdzonym przepisem szybko uzyskasz słodki dodatek do deseru.

Sok z czereśni robi się poprzez wydrylowanie owoców, a następnie zagotowanie ich w gorącej wodzie. Sok należy odstawić na całą noc, a następnie odcedza się owoce. Tak przygotowany sok znowu odstawia się na kilka godzin, następnie miesza z cukrem i sokiem z cytryny. Kolejny krok to długie gotowanie. Po tym można przelać gorący syrop do butelki. Najlepiej tutaj użyć lejka. Zakręcone szczelnie butelki pasteryzuj przez 10 minut i studź w garnku. Pamiętaj, by do garnka na dno włożyć ściereczkę, a butelki nie stykały się ze sobą lub z garnkiem.

*Do przepisu na sok z czereśni można użyć słoików zamiast butelek. Po prostu wlej sok do słoika i dobrze zakręć, a następnie tak samo, jak butelkę, zapasteryzuj.

*Owoce warto zużyć: zjeść solo albo wykorzystać do deserów. Takie czereśnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju dań na słodko i ciast.

*To, ile cukru należy dodać, zależy głównie od stopnia smaku słodyczy w owocach. Daje się taką ilość cukru, by syrop był bardzo słodki, ponieważ należy go później rozcieńczyć z wodą.

Wartości odżywcze soku z czereśni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
152.44 kcal
91.47 kcal
Białko
0.77 g
0.46 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg

Węglowodany w soku z czereśni

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
39.22 g
23.53 g
Węglowodany przyswajalne
37.71 g
22.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.52 g
0.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
0.23 g
0.14 g
Tłuszcze nasycone
0.16 g
0.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.04 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sok z czereśni

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
2.17 µg (mcg)
1.30 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.06 mg
3.03 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.03 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Niacyna
0.11 mg
0.06 mg
Foliany
2.89 µg (mcg)
1.73 µg (mcg)
Beta karoten
27.44 µg (mcg)
16.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sok z czereśni

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
0.28 mg
0.17 mg
Potas
160.89 mg
96.53 mg
Wapń
9.67 mg
5.80 mg
Fosfor
15.17 mg
9.10 mg
Magnez
7.94 mg
4.77 mg
Żelazo
0.27 mg
0.16 mg
Cynk
0.05 mg
0.03 mg
Miedź
0.05 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z czereśni 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soku z czereśni

Lista alergenów dla soku z czereśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z czereśni

Cena przygotowania soku z czereśni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czereśnie
1300 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
39.00
Za 1300 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na sok z czereśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób