Sok z cebuli
Przepis na sok z cebuli krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Przełóż ją do słoiczka i zasyp cukrem.
Wymieszaj, zostaw pod przykryciem i odstaw na kilka godzin.
Po tym czasie przelej syrop przez gazę.
Więcej informacji na temat soku z cebuli
Sok z cebuli to domowy syrop, przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania. Syrop z cebuli charakteryzuje się wieloma korzyściami zdrowotnymi dla naszego organizmu. To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności. Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym, aby zapobiec wystąpieniu grypy i przeziębienia. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sok z cebuli, który będzie dobry dla dzieci, aby podnieść i wesprzeć ich odporność.
Wystarczy, że kilka cebul obierzesz, a następnie pokroisz w kostkę. Przełóż najlepiej do szklanego słoiczka lub szklanki i zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj, zamknij i odstaw na kilka godzin. W tym czasie cebula zacznie puszczać sok, który będzie naszym syropem.
Po tym czasie wystarczy, że przelejesz sok przez gazę, aby pozbyć się kawałków cebuli.
W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.
Zatem czy sok z cebuli ma jakieś wady?
Głównym składnikiem jest cebula, która odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu jest cukier. Dzięki niemu cebula wypuszcza sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.
Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.
W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.
Jak widzisz przygotowanie domowego syropu z cebuli jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Skoro już wiesz jak zrobić sok z cebuli, koniecznie spróbuj.
Alergeny w soku z cebuli
Lista alergenów dla soku z cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z cebuli
Wartości odżywcze soku z cebuli
Pomimo że sok z cebuli jest niezwykle zdrowy, ponieważ zawiera wiele witamin i charakteryzuje się właściwościami antywirusowymi i antybakteryjnymi. Jednak duża zawartość cukru może niekorzystnie wpływać np. na szkliwo.
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.