Sok z agrestu
Przepis na sok z agrestu krok po kroku
Agrest dokładnie myjemy. Z owoców usuwamy ogonki.
Gotowy agrest przekładamy do garnka, a następnie zalewamy go wodą (375 ml). Owoce gotujemy do miękkości.
Na drugi garnek nakładamy metalowe sito z drobnym splotem. Przelewamy przez nie zawartość garnka. Pozostałe owoce na sitku dokładnie przecieramy łyżką.
Do powstałego soku dodajemy cukier. Mieszankę gotujemy do momentu jego rozpuszczenia.
Gorący sok przelewamy do butelek lub słoika. Naczynia pasteryzujemy.
Więcej informacji na temat soku z agrestu
Pyszny sok z agrestu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się na zimę do herbaty lub wody. Napój z zielonego agrestu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny sok zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sok z agrestu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku agrest dokładnie myjemy. Z owoców usuwamy ogonki. Gotowy agrest przekładamy do garnka, a następnie zalewamy go wodą (375 ml). Owoce gotujemy do miękkości. Na drugi garnek nakładamy metalowe sito z drobnym splotem. Przelewamy przez nie zawartość garnka. Pozostałe owoce na sitku dokładnie przecieramy łyżką. Ile cukru dodajemy do soku? Powinno być go o połowę mniej niż owoców, czyli w tym przypadku 300 g. Mieszankę gotujemy do momentu jego rozpuszczenia się. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoika. Naczynia pasteryzujemy.
Sprawdzony przepis na sok z agrestu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z agrestu, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoc to przede wszystkim skarbnica luteiny, która ma zbawienne działanie na nasze oczy. Ponadto znajdziemy w niej karotenoidy odpowiadające za zapobieganie chorobom układu krążenia czy nowotworom. Agrest ma także wpływ na poprawę pracy naszego układu trawiennego, poprawia pamięć, nie podnosi poziomu cukru we krwi, dzięki czemu jest idealny dla osób chorujących na cukrzyce, a także usuwa toksyny z organizmu oraz łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Przetwory z agrestu odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Sok agrestowy możemy również przygotować na zimno bez gotowania za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na sok na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w soku z agrestu
Lista alergenów dla soku z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z agrestu
Wartości odżywcze soku z agrestu
Sok ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.