Sok pomidorowy na zimę

Opublikowano: 02.11.2024 r., 16:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy sok pomidorowy w słoikach
Sok pomidorowy na zimę
Sok pomidorowy to bezcenne źródło wielu witamin oraz potasu. Koniecznie poznaj mój przepis na sok pomidorowy i przygotuj jego zapasy na zimę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
57 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Pomidor (5000 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Bazylia świeża (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól - szczypta (2 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szklane pojemniczki

Przepis na sok pomidorowy na zimę krok po kroku

Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Posiekaj cebulę, czosnek, marchewki i papryki na drobne kawałki.

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż na niej cebulę i czosnek przez kilka minut.

Dodaj pokrojone pomidory, marchewki i paprykę do garnka. Dodaj bazylię.

Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Po ugotowaniu, zdejmij garnek z ognia i odcedź sok z warzyw.

Przelej sok do słoików lub do szklanych butelek.

Zamknij słoiki dokładnie i umieść je w garnku z wrzącą wodą. Pasteryzuj słoiki przez około 10-15 minut.

Jak oceniasz przepis na sok pomidorowy na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat soku pomidorowego na zimę

Pomidory i banany to główne źródła potasu w diecie przeciętnego Polaka. Najlepsze pomidory są w okresie letnim i wtedy powinny być one spożywane na surowo jako dodatek do kanapek lub składnik sałatek. Jednak jak korzystać z tych warzyw w okresie zimowym?

Idealnie sprawdzi się tutaj mój dzisiejszy przepis na sok pomidorowy na zimę. Przetwory to sprawdzony sposób na przechowywanie wielu witamin i wartości odżywczych w słoiku.

Mój dzisiejszy sok pomidorowy na zimę powstaje dokładnie z kilku składników takich jak oczywiście pomidory i to dość duża ilość, bazylia, cebula, czosnek marchew do nadania odrobiny słodyczy dodatkowo możesz użyć również paprykę. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Zatem, jak zrobić sok pomidorowy na zimę w domu?

Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę, czosnek, marchewki i papryki na drobne kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż na niej cebulę i czosnek przez kilka minut. Dodaj pokrojone pomidory, marchewki i paprykę do garnka. Dodaj bazylię. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i odcedź sok z warzyw. Przelej sok do słoików lub do szklanych butelek. Zamknij słoiki dokładnie i umieść je w garnku z wrzącą wodą. Pasteryzuj słoiki przez około 10-15 minut. Nasz pyszny sok jest gotowy.

Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój domowy sok. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis, skoro już wiesz, jak przygotować ten przetwór.

Sok jest pyszny w smaku.

Alergeny w soku pomidorowy na zimę

Lista alergenów dla soku pomidorowego na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok pomidorowy na zimę

Wartości odżywcze soku pomidorowego na zimę

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowany sok z pomidorów możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
22.83
57.07
Białko (g)
0.90
2.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.25
10.63
Węglowodany przyswajalne (g)
3.01
7.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
3.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.58
1.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.43
1.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.31
0.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
59.40
148.49
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.37
33.43
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
1.46
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.60
1.49
Foliany (µg (mcg))
15.17
37.92
Beta karoten (µg (mcg))
620.99
1552.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
21.18
52.94
Potas (mg)
236.38
590.95
Wapń (mg)
11.38
28.44
Fosfor (mg)
24.53
61.32
Magnez (mg)
11.07
27.69
Żelazo (mg)
0.28
0.70
Cynk (mg)
0.17
0.43
Miedź (mg)
0.06
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny soku pomidorowego na zimę 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku pomidorowego na zimę

Koszt składników
108.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
5000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 34
66.67
Za 5000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bazylia świeża
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
108.00