Sofrito
- Pomidor - 2 duże sztuki (500 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na sofrito krok po kroku
Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę
Papryczkę chilli posiekaj drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Poszatkuj drobno natkę pietruszki.
Pomidory natnij i sparz wrzątkiem.
Obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj na patelnię resztę składników, dopraw solą i pieprzem.
Duś pod przykryciem przez 10-15 minut.
Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Podawaj w misce.
Więcej informacji na temat sofrito
Sofrito to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Tradycyjny sos kuchni andaluzyjskiej idealnie sprawdza się do wielu różnych potraw mięsnych lub warzywnych. Hiszpański sos pomidorowy to najlepszy dodatek do nachosów podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na sofrito jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, papryczka chilli, marchew, czosnek, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić sofrito? Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę, papryczkę chilli posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Poszatkuj drobno natkę pietruszki. Pomidory natnij i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię resztę składników, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podawaj w misce.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując prosty przepis wykorzystać można jako domowy dodatek do zapiekanek lub nachosów. Najlepszy hiszpański sos jest łatwy do zrobienia i nie sprawi Ci większej trudności. Tradycyjny przepis na sos można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Alergeny w sofrito
Lista alergenów dla sofrito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sofrito
Wartości odżywcze sofrito
Sofrito to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sofrito jest niskokaloryczne i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Warzywny sos sprawdzi się doskonale dla osób na diecie wegetariańskiej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.