Przepis na sodziaki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, miska, szpatułka, patelnia

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka wymieszaj z jogurtem, sodą i mąką.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj białka delikatnie mieszając.

Rozgrzej patelnię delikatnie zwilżoną oliwą.

Smaż na rozgrzanej patelni placuszki.

Podawaj z owocami.

Biały talerz z sodziakami posypanymi cukrem pudrem. Na sodziakach i obok nich znajdują się pokrojone świeże truskawki i listki mięty.
Sodziaki
Koszt przygotowania dania
5.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
591 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Sodziaki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sodziakach

Sodziaki są puszystymi placuszkami, które przygotowuje się na jogurcie lub maślance z sodą oczyszczoną. Zdarza się także że zamiast z jogurtem robione są ze śmietaną lub z mlekiem. Najczęściej spotykałam się z tymi placuszkami w wersji smażonej, ale można zrobić je też pieczone, aby było trochę zdrowiej.

Przepis na sodziaki składa się z mąki, cukru, jogurtu naturalnego, sody oczyszczonej i jajek. Czyli ogólnodostępnych produktów, które wiele osób na co dzień ma w swoich kuchniach. Dzięki temu w szybki sposób wyczarujesz pyszne placuszki, które zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Jak zrobić placki sodziaki?

To bardzo proste. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. W misce wymieszaj żółtka z jogurtem i sodą, a następnie dodaj mąkę. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Białka stopniowo dodajemy do masy z jogurtem i mieszamy. Opcjonalnie możesz też dodać do ciasta owoce, na przykład starte jabłko, ale wtedy ciasto będzie, wilgotniejsze cięższe i ostatecznie placuszki nie uzyskają, aż tak puszystej struktury, jak w wersji bez owoców. Gdy cała piana z białek, będzie połączona z ciastem, można zabierać się za smażenie lub opcjonalnie pieczenie. Patelnię z łyżką oliwy rozgrzewamy i smażymy na niej placuszki, aż będą złote.

Gotowe placki na sodzie podawaj ze świeżymi owocami i źródłem białka, na przykład z twarożkiem lub wysokobiałkowym jogurtem. Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale po wystygnięciu także są pyszne. Możesz je zapakować w lunchbox z owocami i twarogiem i mieć pyszne drugie śniadanie do pracy lub szkoły, którego z pewnością wiele osób Ci pozazdrości. Sodziaki z twarogiem będą pysznym i zawierającym wszystkie makroskładniki posiłkiem, ale żeby było zdrowiej, polecam trochę je zmodyfikować.

Niestety sodziaki mają wysoki indeks glikemiczny. Możesz go natomiast obniżyć, używając zamiast cukru słodzika a zwykłą, białą mąkę zamienić na pełnoziarnistą mąkę. Wystarczą te dwa kroki, aby obniżyć indeks glikemiczny tych puszystych placuszków. Dodatkowo te modyfikacje i wybranie pieczenia zamiast smażenia obniży ich kaloryczność.

Wartości odżywcze sodziaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
204.04 kcal
591.72 kcal
Białko
10.05 g
29.14 g

Węglowodany w sodziakach

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
31.74 g
92.05 g
Węglowodany przyswajalne
31.74 g
92.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
4.04 g
11.72 g
Tłuszcze nasycone
1.73 g
5.03 g
Tłuszcze nienasycone
2.31 g
6.69 g

Witaminy w przepisie na sodziaki

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina B6
0.09 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.23 mg
6.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
64.72 µg (mcg)
187.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sodziaki

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
113.43 mg
328.95 mg
Potas
164.02 mg
475.65 mg
Wapń
87.39 mg
253.43 mg
Fosfor
146.89 mg
425.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.42 mg
62.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.34 mg
6.80 mg
Cynk
1.02 mg
2.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sodziaków 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sodziakach

Lista alergenów dla sodziaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sodziaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
30 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Jogurt naturalny
200 ml
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
23.10
Jak oceniasz przepis na sodziaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób