Soczysty kurczak z piekarnika

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z rozmarynem na talerzu
Soczysty kurczak z piekarnika
Soczysty kurczak z piekarnika to wspaniałe danie, które na pewno przekona do siebie wszystkich miłośników prostych mięsnych dań. Jest szybki, kruchy i pyszny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 90 min
1002 kcal
Kcal w porcji
513 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kurczak cały (2000 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Sok z cytryny (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kurkuma, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika krok po kroku

Kurczaka umyj i osusz.

Przygotuj marynatę. Wymieszaj w misce: 2 łyżeczki soli, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczkę czosnku granulowanego, sok z cytryny, łyżkę majeranku oraz olej.

Kurczaka natrzyj przygotowaną marynatą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej szklankę wody, aby podczas pieczenia kurczak nie stał się suchy.

Kurczaka piecz przez około 1,5 h w 190 st. C, pamiętając, aby co 15 minut polewać go wytapiającym się z niego sosem, dzięki temu zyska złocisty kolor. Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na soczystego kurczaka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,9% osób

Więcej informacji na temat soczystego kurczaka z piekarnika

Soczysty kurczak z piekarnika to wspaniałe danie, które na pewno przekona do siebie wszystkich miłośników prostych mięsnych dań. Jest szybki, kruchy i pyszny.

Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika to doskonały sposób na obiad. Dowiesz się z niego, jak się robi pyszną panierkę do kurczaka, by stworzyć chrupiącą skórkę. A także jak upiec go, by całość nie była zbyt spieczona. Najlepszy kurczak to ten z chrupiącą skórką, ale z delikatnym mięsem. Jeśli jesteś na diecie, możesz ściągnąć z niego skórkę już po upieczeniu, dzięki czemu całość będzie miała mniej tłuszczu i kalorii.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka z piekarnika, żeby nie był suchy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Kurczak w całości piecze się dość długo. To ile czasu spędzi w piekarniku, zależy od posiadanego sprzętu. Wystarczy kilka chwil, by zachwycać się jego podpieczoną skórką. Warto jednak pamiętać, że sam proces pieczenia jest dość długotrwały, dlatego, jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem na obiad, warto zabrać się za przygotowanie odpowiednio wcześnie. Najważniejszym momentem przygotowania, poza pieczeniem, jest przygotowanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Możesz skorzystać z gotowych opcji dostępnych w sklepie, jednak lepiej przygotować ją samodzielnie. Dzięki temu ma się pewność, że trafią tam tylko przyprawy, które lubimy. Do kurczaka doskonale sprawdza się czosnek, ale również majeranek. Nadają one mięso wyrazistości. Jeśli kochasz posmak wędzonego mięsa, to na pewno świetnie sprawdzi się papryka. Sprawia ona, że mięso ma głęboki smak i zapach. Jednak jeśli za nią nie przepadasz, możesz wymienić ją na delikatniejsze zioła. By złocisty kurczak cieszył oko piękną barwą, należy do mieszanki dodać kurkumy. Oprócz tego, że jest to przyprawa nadający wszystkiemu piękny, żółty kolor, to jest również niezwykle zdrowa. Przyprawa ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco. Jest też niezwykle silnym antyoksydantem.

Alergeny w soczystym kurczaku z piekarnika

Lista alergenów dla soczystego kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na soczystego kurczaka z piekarnika

Wartości odżywcze soczystego kurczaka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja ,która dostarcza dużą ilość białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(513g)
Energia (kcal)
195.44
1002.63
Białko (g)
17.08
87.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(513g)
Węglowodany (g)
0.10
0.52
Węglowodany przyswajalne (g)
0.10
0.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.02
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.03
Glukoza (g)
0.01
0.07
Fruktoza (g)
0.02
0.08
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(513g)
Tłuszcz (g)
13.47
69.09
Tłuszcze nasycone (g)
4.83
24.79
Tłuszcze nienasycone (g)
8.63
44.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.93
30.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.70
13.87
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.30
Cholesterol (mg)
108.29
555.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(513g)
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(513g)
Sód (mg)
81.97
420.48
Potas (mg)
183.95
943.64
Wapń (mg)
10.82
55.50
Żelazo (mg)
0.45
2.31
Szacunkowy indeks glikemiczny soczystego kurczaka z piekarnika 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soczystego kurczaka z piekarnika

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
43.00