Soczyste udka z piekarnika

Opublikowano: 24.06.2021 r., 14:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste udka z piekarnika ułożone w naczyniu ceramicznym ze świeżymi ziołami i cytryną.
Soczyste udka z piekarnika
Soczyste udka z piekarnika to przepis na obiad idealny. Tak przygotowane mięso z kurczaka staje się bardzo miękkie i soczyste, a przy tym niezwykle smaczne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
739 kcal
Kcal w porcji
206 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą 4 szt (640 g)
  • Oliwa z oliwek 12 łyżek (180 ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na soczyste udka z piekarnika krok po kroku

W dużej misce zmieszaj ze sobą 10 łyżek oliwy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.

Udka umyj i zamocz w misce z przyprawami, całość dobrze wetrzyj w mięso.

Całość wstaw do lodówki na 2 godziny, by dobrze się zamarynowało.

Naczynie żaroodporne polej 2 łyżkami oliwy i przełóż do niego mięso.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na soczyste udka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat soczystych udek z piekarnika

Soczyste udka z piekarnika to pomysł na wspaniałe danie, pełne smaku i aromatu. Tak przygotowany kurczak świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad dla całej rodziny, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Kurczak pieczony w piekarniku z przyprawami świetnie komponuje się z ziemniakami i kaszą, a także dodatkiem świeżych warzyw.

Udka z kurczaka to świetne mięso, które nie tylko jest bardzo pożywne, ale również niezwykle zdrowe. Dobrze, by gościło w diecie naprawdę często. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również sporo magnezu, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Dlatego dobrze, by stanowiło istotną część diety. Mają również małą zawartość nasyconego tłuszczu i cholesterolu, co docenią wszyscy dbający o zdrowie układu sercowo naczyniowego.

Te pieczone udka smakują naprawdę wybornie. To wszystko zasługa odpowiedniej marynaty, która choć bardzo łatwa w przygotowaniu nadaje całości wspaniałego i lekko pikantnego smaku. Tworzenie własnej marynaty jest niezwykle dobrym sposobem na zmniejszeniu udziału soli w diecie. Dzięki temu, że robi się ją własnoręcznie można dostosować ilość przypraw do własnych potrzeb, dzięki temu całość w 100% odpowiada preferencjom. To świetny sposób na uniknięcie dodatku cukru i konserwantów, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsza.

Przepis na soczyste udka z piekarnika jest niesamowicie łatwy i pozwala na przygotowanie wspaniałego dania w kilka chwil. Dowiesz się z niego jak upiec soczyste udka z kurczaka, w sposób naprawdę nieskomplikowany, tak że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Mięso tak przygotowane wychodzi naprawdę pyszne i bardzo miękkie. To świetny pomysł na smaczne danie, które przypadanie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań.

Ze względu na obecność skórki mięso jest chrupiące na zewnątrz, a delikatne w środku. Jest tak dobre, że gdy przygotuje się je choć raz wraca się do tego przepisu wielokrotnie. To świetny pomysł na niebanalny obiad dla całej rodziny.

Alergeny w soczystych udkach z piekarnika

Lista alergenów dla soczystych udek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na soczyste udka z piekarnika

Wartości odżywcze soczystych udek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To danie warto połączyć z kaszą lub ziemniakami i surówką, by tworzyło dobrze zbilansowany i zdrowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(206g)
Energia (kcal)
359.02
739.58
Białko (g)
12.72
26.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(206g)
Węglowodany (g)
0.17
0.36
Węglowodany przyswajalne (g)
0.17
0.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(206g)
Tłuszcz (g)
34.23
70.52
Tłuszcze nasycone (g)
8.28
17.05
Tłuszcze nienasycone (g)
25.95
53.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.06
43.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.89
10.07
Cholesterol (mg)
72.15
148.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(206g)
Witamina A (µg (mcg))
21.72
44.75
Witamina B6 (mg)
0.25
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.89
Witamina C (mg)
0.39
0.80
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.16
Witamina E (mg)
3.14
6.47
Retinol (µg (mcg))
21.72
44.75
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Niacyna (mg)
3.67
7.56
Foliany (µg (mcg))
3.22
6.64
Beta karoten (µg (mcg))
0.01
0.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(206g)
Sód (mg)
65.61
135.15
Potas (mg)
158.32
326.14
Wapń (mg)
7.24
14.91
Fosfor (mg)
120.29
247.80
Magnez (mg)
14.78
30.44
Żelazo (mg)
0.66
1.36
Cynk (mg)
1.14
2.35
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny soczystych udek z piekarnika 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soczystych udek z piekarnika

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
640 g
4 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.24
Za 640 g
Oliwa z oliwek
180 ml
12 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
7.20
Za 180 ml
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
37.00