Soczyste udka z piekarnika
- Udko kurczaka ze skórą - 4 szt (640 g)
- Oliwa z oliwek - 12 łyżek (180 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na soczyste udka z piekarnika krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą 10 łyżek oliwy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
Udka umyj i zamocz w misce z przyprawami, całość dobrze wetrzyj w mięso.
Całość wstaw do lodówki na 2 godziny, by dobrze się zamarynowało.
Naczynie żaroodporne polej 2 łyżkami oliwy i przełóż do niego mięso.
Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat soczystych udek z piekarnika
Soczyste udka z piekarnika to pomysł na wspaniałe danie, pełne smaku i aromatu. Tak przygotowany kurczak świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad dla całej rodziny, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Kurczak pieczony w piekarniku z przyprawami świetnie komponuje się z ziemniakami i kaszą, a także dodatkiem świeżych warzyw.
Udka z kurczaka to świetne mięso, które nie tylko jest bardzo pożywne, ale również niezwykle zdrowe. Dobrze, by gościło w diecie naprawdę często. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również sporo magnezu, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Dlatego dobrze, by stanowiło istotną część diety. Mają również małą zawartość nasyconego tłuszczu i cholesterolu, co docenią wszyscy dbający o zdrowie układu sercowo naczyniowego.
Te pieczone udka smakują naprawdę wybornie. To wszystko zasługa odpowiedniej marynaty, która choć bardzo łatwa w przygotowaniu nadaje całości wspaniałego i lekko pikantnego smaku. Tworzenie własnej marynaty jest niezwykle dobrym sposobem na zmniejszeniu udziału soli w diecie. Dzięki temu, że robi się ją własnoręcznie można dostosować ilość przypraw do własnych potrzeb, dzięki temu całość w 100% odpowiada preferencjom. To świetny sposób na uniknięcie dodatku cukru i konserwantów, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsza.
Przepis na soczyste udka z piekarnika jest niesamowicie łatwy i pozwala na przygotowanie wspaniałego dania w kilka chwil. Dowiesz się z niego jak upiec soczyste udka z kurczaka, w sposób naprawdę nieskomplikowany, tak że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Mięso tak przygotowane wychodzi naprawdę pyszne i bardzo miękkie. To świetny pomysł na smaczne danie, które przypadanie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań.
Ze względu na obecność skórki mięso jest chrupiące na zewnątrz, a delikatne w środku. Jest tak dobre, że gdy przygotuje się je choć raz wraca się do tego przepisu wielokrotnie. To świetny pomysł na niebanalny obiad dla całej rodziny.
Alergeny w soczystych udkach z piekarnika
Lista alergenów dla soczystych udek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na soczyste udka z piekarnika
Wartości odżywcze soczystych udek z piekarnika
To danie warto połączyć z kaszą lub ziemniakami i surówką, by tworzyło dobrze zbilansowany i zdrowy posiłek.
Energia i białka
(206g)
Węglowodany
(206g)
Tłuszcze
(206g)
Witaminy
(206g)
Składniki mineralne
(206g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.