Soczyste szaszłyki z piekarnika
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Pieczarki (500 g)
- Papryka czerwona (280 g)
- Cebula (300 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na soczyste szaszłyki z piekarnika krok po kroku
Filety pokrój w kostkę i przygotuj marynatę: łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę rozmarynu, łyżeczkę soli i pieprzu, oregano (możesz dodać również łyżeczkę musztardy). Wymieszaj z kurczakiem i odłóż na kilka godzin do lodówki.
Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Mięso wyjmij z lodówki.
W zależności od upodobania nadziewaj wszystkie składniki na patyk do szaszłyków.
Piecz około 35 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
-
Miruna
-
Szybka pizza
-
Quiche lorraine
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Makrela pieczona
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Ziemniaki po szwedzku
-
Talarki z piekarnika
-
Pieczona ćwiartka z kurczaka
-
Łopatka w sosie własnym
-
Soczysty kurczak z piekarnika
-
Ziemniaki faszerowane boczkiem
-
Kofty wieprzowe
-
Indyk faszerowany
-
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
-
Łosoś pieczony z koperkiem
-
Nadzienie do kurczaka
-
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami
-
Obiad z piekarnika
Więcej informacji na temat soczystych szaszłyków z piekarnika
Soczyste szaszłyki z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Są szybkie, smaczne i niezwykle odżywcze. Idealne na diecie redukcyjnej.
Przepis na soczyste szaszłyki z piekarnika to doskonały pomysł na zdrowe grillowanie. Szaszłyki idealnie sprawdzają się też pieczone. W zależności od tego, jaki sprzęt masz pod ręką, możesz je zgrillować lub upiec. Jak długo piec? Ze względu na udział mięsa drobiowego proces pieczenia jest naprawdę szybki. Całość jest również łatwa i bardzo szybka. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić soczyste szaszłyki z piekarnika, by były smaczne, szybkie i aromatyczne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Szaszłyki robi się na patyku. To danie z mięsem i warzywami, dlatego jest wspaniałe na diecie. To idealne połączenie białka i błonnika oraz witamin. Taka opcja smakuje świetnie, a przy tym pozytywnie wpływa na zdrowie. Choć można kupić gotowe w sklepie, to te przygotowywane w domu są najlepsze. Robi się je nie tylko z mięsem, ale również dodaje się warzywa. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Jego podstawę stanowi mięso drobiowe. To produkt, który charakteryzuje się dużą ilością białka, ale również małą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu to doskonały wybór na diecie redukcyjnej oraz dla osób dbających o zdrowe menu.
Alergeny w soczystych szaszłykach z piekarnika
Lista alergenów dla soczystych szaszłyków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na soczyste szaszłyki z piekarnika
Wartości odżywcze soczystych szaszłyków z piekarnika
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(374g)
Węglowodany
(374g)
Tłuszcze
(374g)
Witaminy
(374g)
Składniki mineralne
(374g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.