Soczysta pierś z kurczaka z grilla
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cytryna - 1/2 cytryny (do wyciśnięcia) (45 g)
Przepis na soczystą pierś z kurczaka z grilla krok po kroku
Do miseczki wlej oliwę z oliwek i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, ½ łyżeczki chili, 1 łyżeczkę oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszaj.
Kurczaka opłucz i wytnij z niego błonki. Natrzyj marynatą. Następnie przełóż do pojemnika i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Kurczaka grilluj po 15 min z każdej strony.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat soczystej piersi z kurczaka z grilla
Soczysta pierś z kurczaka z grilla jest bardzo prosta do przygotowania. Nadaje się zarówno do pieczonych ziemniaków lub frytek, jak i jako dodatek do sałatki. Grillowana pierś z kurczaka sprawdzi się jako pomysł na obiad dla początkujących miłośników gotowania, ponieważ do jej przygotowania nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych.
Jak zrobić filet z kurczaka na grillu? Przepis jest jednym z łatwiejszych do wykonania, ponieważ kurczaka wystarczy obtoczyć w przyprawach, zamarynować i upiec. Mięso z kurczaka obrabia się szybko, a marynowanie jeszcze to przyśpiesza, ponieważ zmienia strukturę mięsa, więc nie musisz się martwić tym, że po upieczeniu będzie surowe. W zupełności wystarczy grillować kurczaka po 10-15 min z każdej strony.
Jak przyprawić kurczaka? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli lubisz ostre potrawy, kurczak możesz być mocniej doprawiony. Odpowiednia będzie papryka słodka, ostra oraz chili. Niezbędne są także sól i pieprz do smaku. Jeżeli to danie będzie przeznaczone dla dzieci, to warto zrezygnować z ostrzejszych przypraw.
Jak zamarynować pierś z kurczaka? Po obtoczeniu mięsa w oliwie z przyprawami należy umieścić go w zamykanym pojemniku lub zakryć miskę folią spożywczą, a następnie odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (minimum 1-2 h).
Nie należy grillować kurczaka w folii aluminiowej, ponieważ pod wpływem ciepła aluminium z tej folii wnika do jedzenia w dawce przekraczającej dopuszczalną normę. Jest to szczególnie niebezpieczne, gdy w folii podgrzewane są cytrusy oraz sól.
Soczysty kurczak pasuje do wielu rzeczy. Można go jeść z warzywami z grilla np. cukinią, pomidorem, pieczarkami czy ziemniakami w mundurkach. Tak przyrządzony filet z kurczaka nadaje się także do sałatki. Można go pokroić w słupki lub w kostkę i dorzucić do sałaty, pomidorków koktajlowych, sera feta, oliwek i czerwonej papryki. Taką sałatkę można podać z sosem winegret na bazie soku z cytryny lub octu winnego, ale można też dodać sos czosnkowo-koperkowy.
Alergeny w soczystej piersi z kurczaka z grilla
Lista alergenów dla soczystej piersi z kurczaka z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na soczystą pierś z kurczaka z grilla
Wartości odżywcze soczystej piersi z kurczaka z grilla
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.