Soczysta pierś z kurczaka z grilla

Opublikowano: 07.04.2021 r., 19:56 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowana pierś kurczaka z warzywami
Soczysta pierś z kurczaka z grilla
Soczysta pierś z kurczaka z grilla to idealny pomysł na obiad. Istotne jest to, jak kurczak będzie przyprawiony. Sprawdź, jak zamarynować pierś z kurczaka!
Przygotowanie 40 min
Grillowanie 30 min
364 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Cytryna - 1/2 cytryny (do wyciśnięcia) (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
grill, miska, miseczka, szczypce do grilla

Przepis na soczystą pierś z kurczaka z grilla krok po kroku

Do miseczki wlej oliwę z oliwek i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, ½ łyżeczki chili, 1 łyżeczkę oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszaj.

Kurczaka opłucz i wytnij z niego błonki. Natrzyj marynatą. Następnie przełóż do pojemnika i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Kurczaka grilluj po 15 min z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na soczystą pierś z kurczaka z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat soczystej piersi z kurczaka z grilla

Soczysta pierś z kurczaka z grilla jest bardzo prosta do przygotowania. Nadaje się zarówno do pieczonych ziemniaków lub frytek, jak i jako dodatek do sałatki. Grillowana pierś z kurczaka sprawdzi się jako pomysł na obiad dla początkujących miłośników gotowania, ponieważ do jej przygotowania nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić filet z kurczaka na grillu? Przepis jest jednym z łatwiejszych do wykonania, ponieważ kurczaka wystarczy obtoczyć w przyprawach, zamarynować i upiec. Mięso z kurczaka obrabia się szybko, a marynowanie jeszcze to przyśpiesza, ponieważ zmienia strukturę mięsa, więc nie musisz się martwić tym, że po upieczeniu będzie surowe. W zupełności wystarczy grillować kurczaka po 10-15 min z każdej strony.

Jak przyprawić kurczaka? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli lubisz ostre potrawy, kurczak możesz być mocniej doprawiony. Odpowiednia będzie papryka słodka, ostra oraz chili. Niezbędne są także sól i pieprz do smaku. Jeżeli to danie będzie przeznaczone dla dzieci, to warto zrezygnować z ostrzejszych przypraw.

Jak zamarynować pierś z kurczaka? Po obtoczeniu mięsa w oliwie z przyprawami należy umieścić go w zamykanym pojemniku lub zakryć miskę folią spożywczą, a następnie odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (minimum 1-2 h).

Nie należy grillować kurczaka w folii aluminiowej, ponieważ pod wpływem ciepła aluminium z tej folii wnika do jedzenia w dawce przekraczającej dopuszczalną normę. Jest to szczególnie niebezpieczne, gdy w folii podgrzewane są cytrusy oraz sól.

Soczysty kurczak pasuje do wielu rzeczy. Można go jeść z warzywami z grilla np. cukinią, pomidorem, pieczarkami czy ziemniakami w mundurkach. Tak przyrządzony filet z kurczaka nadaje się także do sałatki. Można go pokroić w słupki lub w kostkę i dorzucić do sałaty, pomidorków koktajlowych, sera feta, oliwek i czerwonej papryki. Taką sałatkę można podać z sosem winegret na bazie soku z cytryny lub octu winnego, ale można też dodać sos czosnkowo-koperkowy.

Alergeny w soczystej piersi z kurczaka z grilla

Lista alergenów dla soczystej piersi z kurczaka z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na soczystą pierś z kurczaka z grilla

Wartości odżywcze soczystej piersi z kurczaka z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
158.43
364.39
Białko (g)
19.49
44.83
Fenyloalanina (mg)
0.80
1.83
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
1.31
3.01
Węglowodany przyswajalne (g)
1.08
2.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
7.99
18.38
Tłuszcze nasycone (g)
2.26
5.19
Tłuszcze nienasycone (g)
5.73
13.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.76
10.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
2.23
Cholesterol (mg)
62.57
143.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
7.78
17.89
Witamina B6 (mg)
0.73
1.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.41
Witamina C (mg)
4.08
9.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.31
3.02
Retinol (µg (mcg))
7.71
17.74
Tiamina (mg)
0.08
0.19
Ryboflawina (mg)
0.16
0.36
Niacyna (mg)
8.25
18.98
Foliany (µg (mcg))
8.49
19.52
Beta karoten (µg (mcg))
0.30
0.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
39.18
90.11
Potas (mg)
303.81
698.76
Wapń (mg)
9.89
22.75
Fosfor (mg)
186.88
429.82
Magnez (mg)
25.05
57.61
Żelazo (mg)
0.39
0.90
Cynk (mg)
0.61
1.41
Miedź (mg)
0.04
0.10
Mangan (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny soczystej piersi z kurczaka z grilla 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soczystej piersi z kurczaka z grilla

Koszt składników
56.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cytryna
45 g
1/2 cytryny (do wyciśnięcia)
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 45 g
Koszt składników
56.30