Przepis na soczystą karkówkę z grilla krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 150 g
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Musztarda 10 g
Mięso umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
W misce wymieszaj musztardę z oliwą i wszystkimi przyprawami.
Kawałki mięsa zanurzaj w marynacie i obtaczaj.
Mięso w marynacie odstaw do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym grillu ok. 15-20 z każdej strony.
Często zadawane pytania
-
Żeberka
-
Bitki wołowe
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Ceviche
-
Pałki z kurczaka
-
Zalewa do grzybów
-
Pulled pork
-
Papryka marynowana
-
Cebula marynowana
-
Cukinia z grilla
-
Antipasti
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Marynata do żeberek
-
Gravlax
-
Marynaty

(liczba kalorii)
Soczysta karkówka z grilla - cechy przepisu
Więcej o soczystej karkówce z grilla
Soczysta karkówka z grilla to danie, którego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć podczas żadnego grillowania wspólnie z rodziną, czy przyjaciółmi. To idealny pomysł na rozpoczęcie sezonu grillowego i sposób na zadowolenie wszystkich gości, którzy z pewnością wyjdą od nas syci, najedzeni i szczęśliwi.
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Kluczowa jest jak najlepsza jakość wybranego mięsa oraz dobra marynata. Pyszna zalewa jest gwarancją wyrazistego smaku, aromatu i zapachu mięsa oraz tego, że karkówka będzie krucha, soczysta, delikatna i rozpływająca się w ustach. Jak zamarynować mięso na grilla? Przepis na marynatę można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań kulinarnych. Osoby preferujące ostre i pikantne smaki mogą postawić na przyprawy takie jak papryczki chilli, papryczki jalapenos, duże ilości czosnku, świeżo mielonego pieprzu lub mielonej ostrej papryki. Jeśli lubimy nieoczywiste połączenia smaków mięso można zamarynować w miodzie lub syropie klonowym. Najczęściej jednak soczysty karczek z grilla marynowany jest w zalewie z dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin, dobrej musztardy (sarepskiej lub dijon), czosnku świeżego, mielonej papryki i majeranku. Do marynowania można wykorzystać także gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do mięs na grilla.
Samo zrobienie marynaty jest bardzo proste - wszystkie składniki wystarczy razem wymieszać do uzyskania jak najbardziej jednolitej zalewy. Następnie w marynacie należy kolejno zamaczać kawałki karkówki, upewniając się, że ze wszystkich stron zostaną one dokładnie pokryte marynatą. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę, jednak im dłuższy czas marynowania tym lepiej. Najlepiej przygotować mięso i marynatę dzień wcześniej i marynować przez całą noc - wtedy mięso przejdzie smakiem i zapachem zalewy i wszystkich przypraw, dzięki czemu będzie miało wyrazisty smak, a podczas grillowania zapach będzie unosił się po całej działce i kusił wszystkich sąsiadów.
Wartości odżywcze soczystej karkówki z grilla
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w soczystej karkówce z grilla
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na soczystą karkówkę z grilla
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na soczystą karkówkę z grilla
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w soczystej karkówce z grilla
Lista alergenów dla soczystej karkówki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- przyprawa do mięs