Soczysta karkówka z grilla

Opublikowano: 09.04.2021 r., 15:07 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki karkówki wieprzowej ułożone na rozgrzanym grillu.
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla czyli obowiązkowe danie podczas każdego grillowania z rodziną lub przyjaciółmi. Marynowane, kruche, delikatne mięso rozpływające się w ustach.
Przygotowanie 40 min
455 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Karkówka wieprzowa (150 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Musztarda (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
duża miska, grill elektryczny, grill, szczypce do grilla

Przepis na soczystą karkówkę z grilla krok po kroku

Mięso umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

W misce wymieszaj musztardę z oliwą i wszystkimi przyprawami.

Kawałki mięsa zanurzaj w marynacie i obtaczaj.

Mięso w marynacie odstaw do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowane kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym grillu ok. 15-20 z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na soczystą karkówkę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat soczystej karkówki z grilla

Soczysta karkówka z grilla to danie, którego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć podczas żadnego grillowania wspólnie z rodziną, czy przyjaciółmi. To idealny pomysł na rozpoczęcie sezonu grillowego i sposób na zadowolenie wszystkich gości, którzy z pewnością wyjdą od nas syci, najedzeni i szczęśliwi.

Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Kluczowa jest jak najlepsza jakość wybranego mięsa oraz dobra marynata. Pyszna zalewa jest gwarancją wyrazistego smaku, aromatu i zapachu mięsa oraz tego, że karkówka będzie krucha, soczysta, delikatna i rozpływająca się w ustach. Jak zamarynować mięso na grilla? Przepis na marynatę można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań kulinarnych. Osoby preferujące ostre i pikantne smaki mogą postawić na przyprawy takie jak papryczki chilli, papryczki jalapenos, duże ilości czosnku, świeżo mielonego pieprzu lub mielonej ostrej papryki. Jeśli lubimy nieoczywiste połączenia smaków mięso można zamarynować w miodzie lub syropie klonowym. Najczęściej jednak soczysty karczek z grilla marynowany jest w zalewie z dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin, dobrej musztardy (sarepskiej lub dijon), czosnku świeżego, mielonej papryki i majeranku. Do marynowania można wykorzystać także gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do mięs na grilla.

Samo zrobienie marynaty jest bardzo proste - wszystkie składniki wystarczy razem wymieszać do uzyskania jak najbardziej jednolitej zalewy. Następnie w marynacie należy kolejno zamaczać kawałki karkówki, upewniając się, że ze wszystkich stron zostaną one dokładnie pokryte marynatą. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę, jednak im dłuższy czas marynowania tym lepiej. Najlepiej przygotować mięso i marynatę dzień wcześniej i marynować przez całą noc - wtedy mięso przejdzie smakiem i zapachem zalewy i wszystkich przypraw, dzięki czemu będzie miało wyrazisty smak, a podczas grillowania zapach będzie unosił się po całej działce i kusił wszystkich sąsiadów.

Alergeny w soczystej karkówce z grilla

Lista alergenów dla soczystej karkówki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze soczystej karkówki z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
253.28
455.90
Białko (g)
21.78
39.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
0.29
0.53
Węglowodany przyswajalne (g)
0.06
0.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
17.93
32.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.63
8.33
Cholesterol (mg)
56.67
102.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
1.06
1.90
Witamina B6 (mg)
0.31
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
1.41
Witamina C (mg)
0.02
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.83
1.50
Witamina E (mg)
1.85
3.33
Retinol (µg (mcg))
0.83
1.50
Tiamina (mg)
0.51
0.92
Ryboflawina (mg)
0.24
0.43
Niacyna (mg)
4.34
7.81
Foliany (µg (mcg))
3.72
6.70
Beta karoten (µg (mcg))
1.72
3.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
116.33
209.40
Potas (mg)
289.28
520.70
Wapń (mg)
15.28
27.50
Fosfor (mg)
212.67
382.80
Magnez (mg)
19.33
34.80
Żelazo (mg)
1.00
1.80
Cynk (mg)
2.65
4.77
Miedź (mg)
0.10
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny soczystej karkówki z grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soczystej karkówki z grilla

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
150 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
34.00