Soczewica z warzywami
- Soczewica zielona (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Pieczarki - 7 dużych sztuk (200 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Pomidory w puszce (600 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Ser żółty (150 g)
- Kolendra świeża (40 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na soczewica z warzywami krok po kroku
Soczewicę umieść w garnku, zalej wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości.
Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, następnie zeszklij cebulę i czosnek.
Pieczarki pokrój w plastry i dodaj na patelnię, duś aż z pieczarek wyparuje woda.
Marchew obierz i pokrój w słupki.
Pokrój w kostkę cukinię i dodaj na patelnię wraz z marchwią i pomidorami z puszki.
Duś warzywa przez 10 minut, na koniec dodaj soczewicę, dopraw solą, kuminem i pieprzem.
Zetrzyj na tarce ser i dodaj do dania.
Podawaj danie posypane kolendrą bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat soczewicy z warzywami
Soczewica z warzywami to świetna propozycja na pyszny obiad bez mięsa dla całej rodziny. Zdrowa soczewica z dodatkiem aromatycznych przypraw z pewnością zastąpi tradycyjny obiad. Przepis na soczewicę z warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, czosnek, pieczarki, cukinia, marchew, ser żółty, pomidory w puszcze, olej rzepakowy, sól, pieprz, kumin, kolendra świeża.
Jak zrobić soczewicę z warzywami? Soczewicę umieść w garnku, zalej wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości. Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i czosnek. Pieczarki pokrój w plastry i dodaj na patelnię, duś aż z pieczarek wyparuje woda. Marchew obierz i pokrój w słupki. Pokrój w kostkę cukinię i dodaj na patelnię wraz z marchwią i pomidorami z puszki. Duś warzywa przez 10 minut, na koniec dodaj soczewicę, dopraw solą, kuminem i pieprzem. Zetrzyj na tarce ser i dodaj do dania. Podawaj soczewicę posypaną świeżą kolendrą.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Najważniejszą jej zaletą dla osób na dietach wegetariańskich jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.
Podsumowując wegetariańska soczewica to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Pomysł na soczewicę możesz wykorzystać także jako farsz do naleśników i pierogów. Pyszna soczewica może być dodatkiem do obiadu lub stanowić samodzielny posiłek. Dobra soczewica z warzywami jest zdrowa i zawiera dużo cennych składników mineralnych.
Alergeny w soczewicy z warzywami
Lista alergenów dla soczewicy z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze soczewicy z warzywami
Soczewica z warzywami to doskonałe danie wegetariańskie. Soczewica jest wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Danie jest syte i zawiera niską ilość kalorii.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.