Soczewica z warzywami

Opublikowano: 02.11.2021 r., 8:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna soczewica z warzywami
Soczewica z warzywami
Soczewica z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Danie bez dodatku mięsa może być świetną alternatywą tradycyjnych obiadów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 35 min
408 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Soczewica zielona (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Pieczarki - 7 dużych sztuk (200 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Pomidory w puszce (600 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Kolendra świeża (40 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na soczewica z warzywami krok po kroku

Soczewicę umieść w garnku, zalej wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości.

Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej, następnie zeszklij cebulę i czosnek.

Pieczarki pokrój w plastry i dodaj na patelnię, duś aż z pieczarek wyparuje woda.

Marchew obierz i pokrój w słupki.

Pokrój w kostkę cukinię i dodaj na patelnię wraz z marchwią i pomidorami z puszki.

Duś warzywa przez 10 minut, na koniec dodaj soczewicę, dopraw solą, kuminem i pieprzem.

Zetrzyj na tarce ser i dodaj do dania.

Podawaj danie posypane kolendrą bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na soczewica z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat soczewicy z warzywami

Soczewica z warzywami to świetna propozycja na pyszny obiad bez mięsa dla całej rodziny. Zdrowa soczewica z dodatkiem aromatycznych przypraw z pewnością zastąpi tradycyjny obiad. Przepis na soczewicę z warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, czosnek, pieczarki, cukinia, marchew, ser żółty, pomidory w puszcze, olej rzepakowy, sól, pieprz, kumin, kolendra świeża.

Jak zrobić soczewicę z warzywami? Soczewicę umieść w garnku, zalej wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości. Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i czosnek. Pieczarki pokrój w plastry i dodaj na patelnię, duś aż z pieczarek wyparuje woda. Marchew obierz i pokrój w słupki. Pokrój w kostkę cukinię i dodaj na patelnię wraz z marchwią i pomidorami z puszki. Duś warzywa przez 10 minut, na koniec dodaj soczewicę, dopraw solą, kuminem i pieprzem. Zetrzyj na tarce ser i dodaj do dania. Podawaj soczewicę posypaną świeżą kolendrą.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Najważniejszą jej zaletą dla osób na dietach wegetariańskich jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując wegetariańska soczewica to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Pomysł na soczewicę możesz wykorzystać także jako farsz do naleśników i pierogów. Pyszna soczewica może być dodatkiem do obiadu lub stanowić samodzielny posiłek. Dobra soczewica z warzywami jest zdrowa i zawiera dużo cennych składników mineralnych.

Alergeny w soczewicy z warzywami

Lista alergenów dla soczewicy z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze soczewicy z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Soczewica z warzywami to doskonałe danie wegetariańskie. Soczewica jest wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Danie jest syte i zawiera niską ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
136.24
408.72
Białko (g)
7.31
21.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.32
45.97
Węglowodany przyswajalne (g)
12.26
36.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.06
9.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.66
16.97
Tłuszcze nasycone (g)
1.99
5.96
Tłuszcze nienasycone (g)
3.67
11.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
7.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
3.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser żółty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.55
28.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
96.64
289.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.11
21.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.13
Witamina E (mg)
0.57
1.70
Brak danych dla: soczewica zielona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.74
41.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.23
3.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.93
146.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
845.50
2536.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
140.64
421.91
Potas (mg)
331.61
994.84
Wapń (mg)
85.66
256.97
Fosfor (mg)
125.23
375.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.18
72.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
5.60
Cynk (mg)
1.16
3.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny soczewicy z warzywami 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soczewicy z warzywami

Koszt składników
251.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
200 g
7 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Kolendra świeża
40 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 40
220.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
251.80