Soczewica po indyjsku (dahl)
- Soczewica czerwona (300 g)
- Pomidor - 6 sztuk (720 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (140 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
Przepis na soczewicę po indyjsku (dahl) krok po kroku
Wlej 1 litr wody do garnka i wsyp soczewicę. Gotuj ją przez około 25 minut.
Pomidory sparz. Pozbądź się skórki. Pokrój je drobniej i wrzuć do ugotowanej soczewicy.
Paprykę pokrój drobniej i także dodaj do zupy.
Wsyp przyprawy do zupy: łyżkę kuminu, łyżeczkę kurkumy, szczyptę ostrej papryki, trochę startego na tarce imbiru i 2 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżeczkę papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku.
Gotuj zupę 30 minut, aż wszystkie warzywa się rozpadną i powstanie konsystencja kremu. Możesz też zblendować zupę na krem.
Dodaj mleczko kokosowe, zagotuj 2 minuty, dopraw. Gotowe.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat soczewicy po indyjsku (dahl)
Jeśli jesteś fanem kuchni indyjskiej, koniecznie musisz poznać indyjską potrawkę z soczewicy. Soczewica po indyjsku to pyszna propozycja, idealna na obiad. Krótko rzecz ujmując, indyjski dahl z soczewicy jest to sycąca, gęsta zupa warzywna. Przepis na soczewicę po indyjsku jest niesamowicie smaczny, a także bardzo szybki. Indyjska potrawka z soczewicy to potrawa bogata w warzywa. Z tego względu jest świetną i pyszną opcją na obiad wegański. Zobacz jak zrobić soczewicę po indyjsku i z czym ją podawać.
Soczewica po indyjsku może mieć kilka różnych nazw. Jest to pyszna, aromatyczna, gęsta zupa. Złożona jest z soczewicy, papryki, pomidorów, mleczka kokosowego oraz dużej ilości przypraw. Indyjski dahl z soczewicy lub indyjska potrawka z soczewicy to jej dwie inne nazwy. Jak to w kuchni indyjskiej bywa, w indyjskim dahlu z soczewicy znajdują się różne przyprawy. Do przepisu na soczewicę po indyjsku dodaje się: paprykę słodką i ostrą, imbir, czosnek, kumin, kurkumę, sól oraz pieprz. Indyjska potrawka z soczewicy jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Najlepiej smakuje z indyjskim chlebkiem naan.
Jak zrobisz soczewicę po indyjsku, możesz śmiało podać ją osobie niejedzącej mięsa. Zabielasz zupę mleczkiem kokosowym, więc dzięki temu zupa nabiera super smaku. Poza tym jest to super sposób na uniknięcie produktów mlecznych. Zupa ma niski indeks glikemiczny i moc witamin i minerałów.
Gdy brakuje Ci pomysłów na obiady wegańskie pełne zdrowia, na pomoc przychodzi soczewica po indyjsku. Mocno warzywne danie, o pomidorowo-paprykowym smaku i cudownym aromacie intensywnych przypraw. Jak zrobić soczewicę po indyjsku? Jest to bardzo szybka i łatwa sprawa. Suche ziarna soczewicy zalej jednym litrem wody. Gotuj ją do miękkości – około 25 minut. Podczas gdy soczewica się gotuje, możesz przyszykować resztę składników. Pomidory leciutko natnij na skórce z kilku stron i umieść w misce. Zalej wrzątkiem. Skórka powinna wtedy łatwo zejść. Obierz więc pomidory. Pokrój je w niewielką kostkę. Paprykę pokrój również w kostkę. Dodaj warzywa oraz przyprawy do zupy i gotuj przez około 30 minut. Warzywa powinny się rozpaść. Przepis na soczewicę po indyjsku powinien mieć konsystencję gęstej zupy krem. Na samym końcu wlej mleczko kokosowe i gotuj przez maksymalnie 2 minuty. Jeśli chcesz zupę mieć nieco szybciej, po około 5 minutach od rozpoczęcia gotowania soczewicy z pomidorami, papryką i przyprawami, całość możesz zblendować. Zdecydowanie lepiej jednak smakuje, gdy zupa jest gotowana nieco dłużej, a warzywa będą mogły zmięknąć poprzez obróbkę termiczną.
Alergeny w soczewicy po indyjsku (dahl)
Lista alergenów dla soczewicy po indyjsku (dahl) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na soczewicę po indyjsku (dahl)
Wartości odżywcze soczewicy po indyjsku (dahl)
Odżywczy i zdrowy posiłek, który jest bogaty w białko pochodzenia roślinnego. Jest potrawą wegańską, bezglutenową i beznabiałową.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.