Przepis na soczewicę po indyjsku (dahl) krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, kumin, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
garnek, tarka

Wlej 1 litr wody do garnka i wsyp soczewicę. Gotuj ją przez około 25 minut.

Pomidory sparz. Pozbądź się skórki. Pokrój je drobniej i wrzuć do ugotowanej soczewicy.

Paprykę pokrój drobniej i także dodaj do zupy.

Wsyp przyprawy do zupy: łyżkę kuminu, łyżeczkę kurkumy, szczyptę ostrej papryki, trochę startego na tarce imbiru i 2 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżeczkę papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku.

Gotuj zupę 30 minut, aż wszystkie warzywa się rozpadną i powstanie konsystencja kremu. Możesz też zblendować zupę na krem.

Dodaj mleczko kokosowe, zagotuj 2 minuty, dopraw. Gotowe.

Soczewica po indyjsku (dahl)
Soczewica po indyjsku (dahl)
Koszt przygotowania dania
17.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Soczewica po indyjsku (dahl) - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soczewicy po indyjsku (dahl)

Jeśli jesteś fanem kuchni indyjskiej, koniecznie musisz poznać indyjską potrawkę z soczewicy. Soczewica po indyjsku to pyszna propozycja, idealna na obiad. Krótko rzecz ujmując, indyjski dahl z soczewicy jest to sycąca, gęsta zupa warzywna. Przepis na soczewicę po indyjsku jest niesamowicie smaczny, a także bardzo szybki. Indyjska potrawka z soczewicy to potrawa bogata w warzywa. Z tego względu jest świetną i pyszną opcją na obiad wegański. Zobacz jak zrobić soczewicę po indyjsku i z czym ją podawać.

Soczewica po indyjsku może mieć kilka różnych nazw. Jest to pyszna, aromatyczna, gęsta zupa. Złożona jest z soczewicy, papryki, pomidorów, mleczka kokosowego oraz dużej ilości przypraw. Indyjski dahl z soczewicy lub indyjska potrawka z soczewicy to jej dwie inne nazwy. Jak to w kuchni indyjskiej bywa, w indyjskim dahlu z soczewicy znajdują się różne przyprawy. Do przepisu na soczewicę po indyjsku dodaje się: paprykę słodką i ostrą, imbir, czosnek, kumin, kurkumę, sól oraz pieprz. Indyjska potrawka z soczewicy jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Najlepiej smakuje z indyjskim chlebkiem naan.

Jak zrobisz soczewicę po indyjsku, możesz śmiało podać ją osobie niejedzącej mięsa. Zabielasz zupę mleczkiem kokosowym, więc dzięki temu zupa nabiera super smaku. Poza tym jest to super sposób na uniknięcie produktów mlecznych. Zupa ma niski indeks glikemiczny i moc witamin i minerałów.

Gdy brakuje Ci pomysłów na obiady wegańskie pełne zdrowia, na pomoc przychodzi soczewica po indyjsku. Mocno warzywne danie, o pomidorowo-paprykowym smaku i cudownym aromacie intensywnych przypraw. Jak zrobić soczewicę po indyjsku? Jest to bardzo szybka i łatwa sprawa. Suche ziarna soczewicy zalej jednym litrem wody. Gotuj ją do miękkości – około 25 minut. Podczas gdy soczewica się gotuje, możesz przyszykować resztę składników. Pomidory leciutko natnij na skórce z kilku stron i umieść w misce. Zalej wrzątkiem. Skórka powinna wtedy łatwo zejść. Obierz więc pomidory. Pokrój je w niewielką kostkę. Paprykę pokrój również w kostkę. Dodaj warzywa oraz przyprawy do zupy i gotuj przez około 30 minut. Warzywa powinny się rozpaść. Przepis na soczewicę po indyjsku powinien mieć konsystencję gęstej zupy krem. Na samym końcu wlej mleczko kokosowe i gotuj przez maksymalnie 2 minuty. Jeśli chcesz zupę mieć nieco szybciej, po około 5 minutach od rozpoczęcia gotowania soczewicy z pomidorami, papryką i przyprawami, całość możesz zblendować. Zdecydowanie lepiej jednak smakuje, gdy zupa jest gotowana nieco dłużej, a warzywa będą mogły zmięknąć poprzez obróbkę termiczną.

Wartości odżywcze soczewicy po indyjsku (dahl)

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
108.38 kcal
422.69 kcal
Białko
6.27 g
24.44 g

Węglowodany w soczewicy po indyjsku (dahl)

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
19.41 g
75.69 g
Węglowodany przyswajalne
16.16 g
63.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.25 g
12.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
1.13 g
4.41 g
Tłuszcze nasycone
0.52 g
2.01 g
Tłuszcze nienasycone
0.61 g
2.39 g
Tłuszcze jednonasycone
0.27 g
1.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
1.35 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol
1.62 mg
6.31 mg

Witaminy w przepisie na soczewicę po indyjsku (dahl)

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A
42.59 µg (mcg)
166.09 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina C
20.79 mg
81.06 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
3.38 µg (mcg)
13.19 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.25 mg
Niacyna
0.76 mg
2.97 mg
Foliany
58.26 µg (mcg)
227.23 µg (mcg)
Beta karoten
414.81 µg (mcg)
1617.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na soczewicę po indyjsku (dahl)

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
40.78 mg
159.04 mg
Potas
313.51 mg
1222.71 mg
Wapń
31.31 mg
122.10 mg
Fosfor
109.65 mg
427.62 mg
Magnez
22.13 mg
86.32 mg
Żelazo
1.84 mg
7.17 mg
Cynk
0.96 mg
3.74 mg
Miedź
0.32 mg
1.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny soczewicy po indyjsku (dahl) 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soczewicy po indyjsku (dahl)

Lista alergenów dla soczewicy po indyjsku (dahl) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na soczewicę po indyjsku (dahl)

Cena przygotowania soczewicy po indyjsku (dahl)

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Pomidor
720 g
6 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.60
Za 720 g
Papryka czerwona
140 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na soczewicę po indyjsku (dahl)
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób