Soba
- Makaron soba (400 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (500 g)
- Papryka zielona - 1 duża sztuka (300 g)
- Olej sezamowy (100 ml)
- Ananas w puszce (200 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (30 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (130 g)
Przepis na soba krok po kroku
Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym oraz papryczce chilli.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż tofu, dodaj paprykę i ananasa, smaż chwilę.
Sok z ananasa wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej na patelnię.
Zagotuj i zmniejsz ogień, gotuj, aż sos zgęstnieje.
W garnku zagotuj wodę z solą i umieść soba noodles.
Gotuj przez 3-4 minuty.
Na patelni upraż orzechy ziemne.
Makaron dodaj do sosu i wymieszaj, dopraw pieprzem i startym imbirem.
Wyłóż na talerz i posyp orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat soba
Soba to tradycyjny japoński makaron o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Makaron soba kupić można w wielu supermarketach oraz sklepach z azjatycką żywnością. Makaron ma specyficzny smak palonej kaszy gryczanej i jest dość klejący. Przepis na makaron gryczany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu z sosem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron soba, tofu, papryczka chilli, sos sojowy, olej sezamowy, orzechy ziemne, papryka zielona, ananas z puszki, mąka ziemniaczana, sól, szczypior, pieprz, imbir świeży.
Jak zrobić makaron soba i ile gotować? Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym oraz papryczce chilli. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż tofu, dodaj paprykę i ananasa, smaż chwilę. Sok z ananasa wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej na patelnię. Zagotuj i zmniejsz ogień, gotuj, aż sos zgęstnieje. W garnku zagotuj wodę z solą i umieść soba noodles. Gotuj przez 3-4 minuty. Na patelni upraż orzechy ziemne. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj, dopraw pieprzem i startym imbirem. Wyłóż na talerz i posyp orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.
Podsumowując, makaron japoński jest bardzo prosty do przygotowania. Makaron gryczany jest bardzo zdrowy i zawiera dużo błonnika pokarmowego. Dania z makaronu są bardzo szybkie do przygotowania i będą doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny lub przekąskę dla niezapowiedzianych gości.
Alergeny w soba
Lista alergenów dla soba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron soba
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
Wartości odżywcze soba
Soba to makaron zawierający dużo błonnika pokarmowego. Dania przygotowane z makaronem soba są doskonałą propozycją w diecie osób dbających o linię. Mąka gryczana jest bardzo zasobna w składniki mineralne i nie zawiera glutenu.
Energia i białka
(415g)
Węglowodany
(415g)
Tłuszcze
(415g)
Witaminy
(415g)
Składniki mineralne
(415g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.