Śniadanie wiedeńskie

Opublikowano: 04.09.2022 r., 8:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
śniadanie wiedeńskie
Śniadanie wiedeńskie
Śniadanie wiedeńskie składa się z kilku produktów, które dostarczą Ci niezwykle dużo energii na resztę dnia. Poznaj mój przepis na śniadanie wiedeńskie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Opiekanie 20 min
649 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Frankfurterki wieprzowe 2 sztuki (120 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
  • Chleb pszenny 2 kromki (120 g)
  • Ser ementaler 2 plastry (40 g)
  • Szynka kanapkowa 2 plastry (40 g)
  • Miód 1 łyżka (10 g)
  • Dżem śliwkowy 2 łyżki (20 g)
  • Musztarda 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, toster

Przepis na śniadanie wiedeńskie krok po kroku

Kiełbaski i jajka ugotuj w wodzie.

Pieczywo przygotuj w tosterze.

Ugotowane kiełbaski i jajka przełóż na talerz, obok połóż przygotowane tosty.

Dodaj na talerz resztę składników.

Jak oceniasz przepis na śniadanie wiedeńskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat śniadania wiedeńskiego

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na śniadanie wiedeńskie, składa się ono z kilku produktów, dzięki czemu możesz zadecydować, z jakiej kolejności je zjesz i z czym podasz tosta.

Serwując śniadanie wiedeńskie na Twoim talerzu, znajdą się takie składniki jak: pieczywo w formie tostów, kiełbaski, jajka, masło, dżem, miód, odrobina wędlin i serów.

Mój sprawdzony przepis to recepta na pożywne śniadanie, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Kiełbaski to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Wybierając wędliny, warto stawiać na domowe przetwory, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Jeśli nie masz takiej możliwości, dokładnie sprawdź skład kupowanych produktów.

Zatem, jak zrobić śniadanie wiedeńskie?

W pierwszej kolejności ugotuj jajka i kiełbaski, pieczywo delikatnie opiecz w tosterze. Wszystko przełóż na talerz, podawaj z resztą składników.

Będzie to idealny pomysł na pyszne i zdrowe rozpoczęcie dnia. To jest tradycyjna wersja śniadania wiedeńskiego, jeśli chcesz skorzystać z nowoczesnej wersji tego posiłku, możesz zmniejszyć lub wyeliminować pieczywo. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Obie wersje są smaczne i dobre na rozpoczęcie dnia.

Alergeny w śniadaniu wiedeńskiemu

Lista alergenów dla śniadania wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser ementaler
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze śniadania wiedeńskiego

na 100g gotowej potrawy

Śniadanie wiedeńskie składa się z kilku produktów, sam zadecyduj, z czym zjesz tosta do jajek i kiełbasek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
216.57
649.71
Białko (g)
11.63
34.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
17.69
53.07
Węglowodany przyswajalne (g)
16.95
50.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.06
33.18
Tłuszcze nasycone (g)
5.98
17.93
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
15.25
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.82
11.47
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
3.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.71
338.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
63.51
190.53
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
2.25
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.39
1.18
Witamina D (µg (mcg))
0.75
2.24
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
1.15
Brak danych dla: chleb pszenny, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.00
189.00
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.64
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.70
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.12
6.35
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.90
122.69
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.31
15.92
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
544.18
1632.55
Potas (mg)
134.16
402.49
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
127.35
382.04
Fosfor (mg)
181.27
543.80
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.71
53.14
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
4.97
Cynk (mg)
1.49
4.47
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śniadania wiedeńskiego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śniadania wiedeńskiego

Koszt składników
61.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Frankfurterki wieprzowe
120 g
2 sztuki
17.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.16
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Chleb pszenny
120 g
2 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 120 g
Ser ementaler
40 g
2 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 40 g
Szynka kanapkowa
40 g
2 plastry
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Dżem śliwkowy
20 g
2 łyżki
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 20 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
61.70