Przepis na śniadanie wiedeńskie krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, toster

Kiełbaski i jajka ugotuj w wodzie.

Pieczywo przygotuj w tosterze.

Ugotowane kiełbaski i jajka przełóż na talerz, obok połóż przygotowane tosty.

Dodaj na talerz resztę składników.

śniadanie wiedeńskie
Śniadanie wiedeńskie
Koszt przygotowania dania
15.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
649 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Śniadanie wiedeńskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śniadaniu wiedeńskiemu

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na śniadanie wiedeńskie, składa się ono z kilku produktów, dzięki czemu możesz zadecydować, z jakiej kolejności je zjesz i z czym podasz tosta.

Serwując śniadanie wiedeńskie na Twoim talerzu, znajdą się takie składniki jak: pieczywo w formie tostów, kiełbaski, jajka, masło, dżem, miód, odrobina wędlin i serów.

Mój sprawdzony przepis to recepta na pożywne śniadanie, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Kiełbaski to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Wybierając wędliny, warto stawiać na domowe przetwory, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Jeśli nie masz takiej możliwości, dokładnie sprawdź skład kupowanych produktów.

Zatem, jak zrobić śniadanie wiedeńskie?

W pierwszej kolejności ugotuj jajka i kiełbaski, pieczywo delikatnie opiecz w tosterze. Wszystko przełóż na talerz, podawaj z resztą składników.

Będzie to idealny pomysł na pyszne i zdrowe rozpoczęcie dnia. To jest tradycyjna wersja śniadania wiedeńskiego, jeśli chcesz skorzystać z nowoczesnej wersji tego posiłku, możesz zmniejszyć lub wyeliminować pieczywo. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Obie wersje są smaczne i dobre na rozpoczęcie dnia.

Wartości odżywcze śniadania wiedeńskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
216.57 kcal
649.71 kcal
Białko
11.63 g
34.88 g

Węglowodany w śniadaniu wiedeńskiemu

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
17.69 g
53.07 g
Węglowodany przyswajalne
16.95 g
50.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
2.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
11.06 g
33.18 g
Tłuszcze nasycone
5.84 g
17.52 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.08 g
15.25 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.82 g
11.47 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.26 g
3.78 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
112.71 mg
338.14 mg

Witaminy w przepisie na śniadanie wiedeńskie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
63.51 µg (mcg)
190.53 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.35 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.75 µg (mcg)
2.25 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.39 mg
1.18 mg
Witamina D
0.75 µg (mcg)
2.24 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
1.15 mg
Brak danych dla: chleb pszenny, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Retinol
63.00 µg (mcg)
189.00 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.64 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.70 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.12 mg
6.35 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Foliany
40.90 µg (mcg)
122.69 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.31 µg (mcg)
15.92 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śniadanie wiedeńskie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
544.18 mg
1632.55 mg
Potas
134.16 mg
402.49 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Wapń
127.35 mg
382.04 mg
Fosfor
181.27 mg
543.80 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Magnez
17.71 mg
53.14 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.66 mg
4.97 mg
Cynk
1.49 mg
4.47 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śniadania wiedeńskiego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śniadaniu wiedeńskiemu

Lista alergenów dla śniadania wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser ementaler
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania śniadania wiedeńskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Frankfurterki wieprzowe
120 g
2 sztuki
17.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.16
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Chleb pszenny
120 g
2 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 120 g
Ser ementaler
40 g
2 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 40 g
Szynka kanapkowa
40 g
2 plastry
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Dżem śliwkowy
20 g
2 łyżki
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 20 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
61.70
Jak oceniasz przepis na śniadanie wiedeńskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób