Śniadanie wiedeńskie
- Frankfurterki wieprzowe - 2 sztuki (120 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Chleb pszenny - 2 kromki (120 g)
- Ser ementaler - 2 plastry (40 g)
- Szynka kanapkowa - 2 plastry (40 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Dżem śliwkowy - 2 łyżki (20 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
Przepis na śniadanie wiedeńskie krok po kroku
Kiełbaski i jajka ugotuj w wodzie.
Pieczywo przygotuj w tosterze.
Ugotowane kiełbaski i jajka przełóż na talerz, obok połóż przygotowane tosty.
Dodaj na talerz resztę składników.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat śniadania wiedeńskiego
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na śniadanie wiedeńskie, składa się ono z kilku produktów, dzięki czemu możesz zadecydować, z jakiej kolejności je zjesz i z czym podasz tosta.
Serwując śniadanie wiedeńskie na Twoim talerzu, znajdą się takie składniki jak: pieczywo w formie tostów, kiełbaski, jajka, masło, dżem, miód, odrobina wędlin i serów.
Mój sprawdzony przepis to recepta na pożywne śniadanie, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Kiełbaski to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Wybierając wędliny, warto stawiać na domowe przetwory, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Jeśli nie masz takiej możliwości, dokładnie sprawdź skład kupowanych produktów.
Zatem, jak zrobić śniadanie wiedeńskie?
W pierwszej kolejności ugotuj jajka i kiełbaski, pieczywo delikatnie opiecz w tosterze. Wszystko przełóż na talerz, podawaj z resztą składników.
Będzie to idealny pomysł na pyszne i zdrowe rozpoczęcie dnia. To jest tradycyjna wersja śniadania wiedeńskiego, jeśli chcesz skorzystać z nowoczesnej wersji tego posiłku, możesz zmniejszyć lub wyeliminować pieczywo. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.
Obie wersje są smaczne i dobre na rozpoczęcie dnia.
Alergeny w śniadaniu wiedeńskiemu
Lista alergenów dla śniadania wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser ementaler
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze śniadania wiedeńskiego
Śniadanie wiedeńskie składa się z kilku produktów, sam zadecyduj, z czym zjesz tosta do jajek i kiełbasek.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.