Śniadanie wiedeńskie

Opublikowano: 04.09.2022 r.
Frankfurterki wieprzowe, jajka i chrupiący chleb pszenny to główne składniki śniadania wiedeńskiego. Do tego pyszne plastry sera ementaler i delikatna szynka kanapkowa. Wszystko podane z odrobiną masła i dżemem śliwkowym dla słodkiego akcentu. Klasyka prostoty i smaku na poranny start!
Składniki dla 1 porcji:
- Frankfurterki wieprzowe - 120 g (2 sztuki)
 - Jajko - 2 szt.
 - Masło - 10 g (1 łyżka)
 - Chleb pszenny - 120 g (2 kromki)
 - Ser ementaler - 40 g (2 plastry)
 - Szynka kanapkowa - 40 g (2 plastry)
 - Miód - 10 g (1 łyżka)
 - Dżem śliwkowy - 20 g (2 łyżki)
 - Musztarda - 20 g (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, toster
 
Przepis krok po kroku
- Kiełbaski i jajka ugotuj w wodzie.
 - Pieczywo przygotuj w tosterze.
 - Ugotowane kiełbaski i jajka przełóż na talerz, obok połóż przygotowane tosty.
 - Dodaj na talerz resztę składników.
 
Komentarz dietetyka
Śniadanie wiedeńskie składa się z kilku produktów, sam zadecyduj, z czym zjesz tosta do jajek i kiełbasek.
~ Oliwia Gawron, dietetyk