Smoothie ze szpinakiem
- Szpinak - 2 garści (40 g)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Nasiona chia - 1 łyżka (10 g)
- Jabłko - 1 sztuka (120 g)
- Pomarańcza - 1 sztuka (200 g)
Przepis na smoothie ze szpinakiem krok po kroku
Owoce obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Szpinak przełóż do blendera, wrzuć owoce, dodaj nasiona chia.
Na końcu dodaj szklankę wody i zacznij miksować.
W razie potrzeby dodaj więcej wody.
-
Smoothie
-
Smoothie Bowl
-
Smoothie z jarmużem
-
Smoothie bananowe
-
Zielone smoothie
-
Smoothie z mango
-
Smoothie z bananem
-
Smoothie warzywne
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie z ananasem
-
Smoothie truskawkowe
-
Smoothie z awokado
-
Smoothie z selera naciowego
-
Smoothie z truskawek
-
Smoothie owocowe
-
Smoothie Thermomix
-
Smoothie z kiwi
-
Smoothie z arbuza
-
Smoothie
Więcej informacji na temat smoothie ze szpinakiem
Smoothie to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.
Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet na kolację.
Sam decydujesz o tym, co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smoothie ze szpinakiem, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: banan, szpinak, jabłko, pomarańcza, nasiona chia. Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz postawić na swoje ulubione.
Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, banany, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.
Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.
Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl jest bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.
Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.
Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany, idealnie komponuje się ze słodkim koktajlem.
Po kilku chwilach masz pyszne, zdrowe, zielone smoothie, które możesz zabrać ze sobą wszędzie.
Skoro już wiesz, jak zrobić smoothie ze szpinakiem koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszny fit posiłek.
Alergeny w smoothie ze szpinakiem
Lista alergenów dla smoothie ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smoothie ze szpinakiem
Wartości odżywcze smoothie ze szpinakiem
Smoothie może powstać z Twoich ulubionych owoców, wybierz je i zmiksuj z wodą lub wodą kokosową.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.