Przepis na smoothie z mrożonych owoców krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, dzbanek

Owoce umieść w dzbanku, wlej sok jabłkowy i zblenduj.

Przelej do szklanek lub schłodź w lodówce.

Smoothie z mrożonych owoców podane w przezroczystej szklance.
Smoothie z mrożonych owoców
Koszt przygotowania dania
27.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
145 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
47

Smoothie z mrożonych owoców - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smoothie z mrożonych owoców

Smoothie z mrożonych owoców to świetny pomysł na pyszny fit koktajl bez dodatku cukru. Owocowe koktajle z zamrożonych owoców mają gęstą konsystencją przypominającą lodowe shake. Wykorzystać do tego celu można wszystkie owoce, które nadają się do zamrożenia. Przepis na smoothie z mrożonych owoców jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. do zrobienia smoothie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki, maliny, jagody, banan, sok jabłkowy.

Jak zrobić smoothie z mrożonych owoców? Mrożone owoce umieść w dzbanku, wlej sok jabłkowy i zblenduj. Przelej do szklanek lub schłodź w lodówce.

Jagody to owoce leśne rosnące na krzakach. Jagody to owoce sezonowe, które dostępne są od sierpnia do połowy października. Pamiętajmy, aby nie zjadać owoców prosto z krzaczka zebranych w lesie. Mogą one być zanieczyszczone tasiemcem. Jagody są bardzo dobrym źródłem antocyjanów, które są naturalnymi antyutleniaczami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników. Jagody zawierają, także dużą ilość witaminy C. Jagody są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego. Jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzić stany zapalne. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu takich jak witamina C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując owocowe smoothie świetnie sprawdzi się jako niskokaloryczny deser. Smoothie z mrożonych owoców możesz wzbogacić w dodatek płatków owsianych. Smoothie należy spożyć od razu po spożyciu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce dłużej niż godzinę. Mrożone owoce to bardzo dobry sposób na zachowanie świeżości owoców sezonowych na zimę.

Wartości odżywcze smoothie z mrożonych owoców

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
55.92 kcal
145.40 kcal
Białko
0.60 g
1.55 g

Węglowodany w smoothie z mrożonych owoców

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
13.86 g
36.03 g
Węglowodany przyswajalne
11.46 g
29.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.40 g
6.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
0.33 g
0.86 g
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.40 g
Tłuszcze nienasycone
0.18 g
0.46 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.14 g
0.37 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na smoothie z mrożonych owoców

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
1.62 µg (mcg)
4.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
15.93 mg
41.42 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.20 mg
0.53 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.47 mg
Niacyna
0.34 mg
0.89 mg
Foliany
11.54 µg (mcg)
30.00 µg (mcg)
Beta karoten
16.31 µg (mcg)
42.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na smoothie z mrożonych owoców

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
2.08 mg
5.40 mg
Potas
168.00 mg
436.80 mg
Wapń
11.15 mg
29.00 mg
Fosfor
15.38 mg
40.00 mg
Magnez
13.62 mg
35.40 mg
Żelazo
0.35 mg
0.90 mg
Cynk
0.14 mg
0.35 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny smoothie z mrożonych owoców 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smoothie z mrożonych owoców

Lista alergenów dla smoothie z mrożonych owoców przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smoothie z mrożonych owoców

Cena przygotowania smoothie z mrożonych owoców

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny mrożone
200 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Truskawki mrożone
200 g
8.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 200 g
Banany, mrożone
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Sok jabłkowy
400 ml
4.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 ml
Jagody mrożone
200 g
11.00
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
7.86
Za 200 g
Koszt składników
41.40
Jak oceniasz przepis na smoothie z mrożonych owoców
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób