Smoothie z jabłek
- Jabłko (180 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Migdały (30 g)
- Jogurt naturalny (50 ml)
Przepis na smoothie z jabłek krok po kroku
Jabłko obierz i pokrój na połówki. Usuń rdzeń i pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć jabłko i migdały do blendera.
Dodaj mleko i jogurt, a także cynamon.
Zblenduj koktajl na gładko.
- Smoothie
- Smoothie Bowl
- Smoothie ze szpinakiem
- Smoothie z jarmużem
- Smoothie bananowe
- Zielone smoothie
- Smoothie z mango
- Smoothie z bananem
- Smoothie warzywne
- Smoothie z buraka
- Smoothie z ananasem
- Smoothie truskawkowe
- Smoothie z awokado
- Smoothie z selera naciowego
- Smoothie z truskawek
- Smoothie owocowe
- Smoothie Thermomix
- Smoothie z kiwi
- Smoothie
Więcej informacji na temat smoothie z jabłek
Smoothie z jabłek to wspaniały pomysł na naprawdę orzeźwiający, a przy tym bardzo zdrowy napój. Całość jest szybka prosta i tania, a smakuje po prostu wybornie. Ten koktajl sprawdzi się idealnie na rozpoczęcie dnia, gdyż duża zawartość błonnika pobudza układ trawienny do pracy i przygotowuje go na cały dzień.
Przepis na smoothie z jabłek to wspaniały wybór dla wszystkich osób, które zaczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. To dlatego, że jest bardzo odżywczy, a przy okazji prosty w przygotowaniu. Charakteryzuje się też niezwykle fantastycznym smakiem, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. To świetna opcja na przekąskę, ale również lekki posiłek, który nie obciąża zanadto układu trawiennego. Można go stworzyć w kilka chwil. Do przygotowania wcale nie potrzeba dużej ilości kuchennego sprzętu, jednak przyda się dobrej jakości blender lub robot kuchenny, które umożliwią odpowiednią obróbkę i wspaniałą konsystencję tego soku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smoothie z jabłek, by było niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo odżywcze, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, ale bardzo wartościowa. To dlatego, że główne składniki to owoce, ale także nabiał. Dzięki temu ten koktajl nie tylko dostarcza witamin i błonnika, ale także białka. Pozwala na wspaniałe zaczęcie dnia. Jabłka, które stanowią jego bazę, to owoce niezwykle popularne, które wspaniale sprawdzają się we wszelkich sokach, czy napojach, ze względu na swój smak i konsystencję. W tym napoju grają pierwsze skrzypce i dbają o dostarczenie sporych ilości antyoksydantów, które nie tylko zwalczają wolne rodniki, ale również utrzymują organizm w zdrowiu. Do tego koktajlu dodaje się mleka, jednak można je również zamienić na nabiał roślinny, najlepiej sojowy, który dostarcza podobnych ilości białka.
To wspaniały pomysł na szybkie, pyszne i dobre dla zdrowia, które wspaniale sprawdzi się na śniadanie. Ten koktajl smakuje tak fantastycznie, gdyż łączy się w nim świeże jabłka z cynamonem, a także słodkim mlekiem.
Alergeny w smoothie z jabłek
Lista alergenów dla smoothie z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Jogurt naturalny
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze smoothie z jabłek
To zdrowy napój, który dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.