Smażony ser

Opublikowano: 07.12.2021 r., 15:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażony ser z majonezem
Smażony ser
Smażony ser to doskonała propozycja na typowe czeskie danie. Ser podaje się w towarzystwie frytek i surówek, ser stanowi zamiennik mięsa. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
1139 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ser gouda (500 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
  • Ogórek konserwowy (200 g)
  • Majonez (150 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (130 g)
  • Olej rzepakowy (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażony ser krok po kroku

Ser pokrój na grube plastry.

W misce rozbełtaj jedno jajko.

Na osobne talerze wysyp mąkę pszenną i bułkę tartą.

Ser panieruj w mące pszennej, następnie w jajku i bułce tartej.

Czynność powtórz, aby panierka dobrze pokrywała ser.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki sera.

Ugotuj jajka na twardo.

Obierz z łupiny i posiekaj.

Pokrój drobno cebulę i ogórki w occie.

W misce umieść jajka, cebulę i ogórki, dodaj posiekany koper, sól, pieprz i majonez.

Smażony ser podawaj z sosem tatarskim.

Jak oceniasz przepis na smażony ser
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat smażony ser

Smażony ser to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Wysoko kaloryczna potrawa smażona na głęboki tłuszczu nie jest idealnym daniem dla osób dbających o linię. Tradycyjny czeski smażony ser podaje się w towarzystwie frytek i surówek oraz sosu tatarskiego. Danie jest ciężko strawne i nie powinny go spożywać osoby po resekcji woreczka żółciowego. Przepis na smażony ser jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia smażonego sera potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser gouda, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, ogórek w occie, majonez, koper.

Jak zrobić smażony ser? Ser pokrój na grube plastry. W misce rozbełtaj jajko. Na osobne talerze wysyp mąkę pszenną i bułkę tartą. Ser panieruj w mące pszennej, następnie w jajku i bułce tartej. Czynność powtórz, aby panierka dobrze pokrywała ser. Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki sera, w zależności od wielkości patelni smaż jeden lub dwa kawałki naraz. Ugotuj jajka na twardo. Obierz z łupiny i posiekaj. Pokrój drobno cebulę i ogórki w occie. W misce umieść jajka, cebulę i ogórki, dodaj posiekany koper, sól, pieprz i majonez. Smażony ser podawaj z sosem tatarskim. Możesz dodać także frytki i surówkę z białej kapusty.

Jaki ser do smażenia? Ser powinien być dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się gouda lub edamski. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Sery dobrej jakości kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, najczęściej na wagę krojone z dużego bloku.

Podsumowują, zapiekany ser żółty w panierce to kaloryczne danie kuchni czeskiej. Ser w bułce tartej smażony na głębokim tłuszczu najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Czeski przysmak możesz podać także z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Ser możesz zapiec w piekarniku, będzie miał wtedy mniej kalorii.

Alergeny w smażony ser

Lista alergenów dla smażony ser przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze smażony ser

na 100g gotowej potrawy

Smażony ser jest daniem zawierający bardzo dużo kalorii. Tłuszcz nasycony nie powinien być spożywany w dużej ilości przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Danie powinno być spożywane maksymalnie raz na dwa tygodnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
379.91
1139.73
Białko (g)
10.85
32.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
11.63
34.89
Węglowodany przyswajalne (g)
11.01
33.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
32.12
96.37
Tłuszcze nasycone (g)
8.36
25.07
Tłuszcze nienasycone (g)
23.77
71.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.00
45.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.77
26.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
90.74
272.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
75.30
225.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.69
5.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
70.27
210.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
2.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.86
101.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
447.80
1343.41
Potas (mg)
109.42
328.26
Wapń (mg)
226.79
680.38
Fosfor (mg)
204.95
614.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.42
52.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
3.48
Cynk (mg)
1.49
4.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażony ser 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażony ser

Koszt składników
51.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gouda
500 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek konserwowy
200 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Cebula
130 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Koszt składników
51.10