Smażony ser
- Ser gouda (500 g)
- Jajko (5 szt.)
- Bułka tarta (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
- Ogórek konserwowy (200 g)
- Majonez (150 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (130 g)
- Olej rzepakowy (300 ml)
Przepis na smażony ser krok po kroku
Ser pokrój na grube plastry.
W misce rozbełtaj jedno jajko.
Na osobne talerze wysyp mąkę pszenną i bułkę tartą.
Ser panieruj w mące pszennej, następnie w jajku i bułce tartej.
Czynność powtórz, aby panierka dobrze pokrywała ser.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki sera.
Ugotuj jajka na twardo.
Obierz z łupiny i posiekaj.
Pokrój drobno cebulę i ogórki w occie.
W misce umieść jajka, cebulę i ogórki, dodaj posiekany koper, sól, pieprz i majonez.
Smażony ser podawaj z sosem tatarskim.
Więcej informacji na temat smażony ser
Smażony ser to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Wysoko kaloryczna potrawa smażona na głęboki tłuszczu nie jest idealnym daniem dla osób dbających o linię. Tradycyjny czeski smażony ser podaje się w towarzystwie frytek i surówek oraz sosu tatarskiego. Danie jest ciężko strawne i nie powinny go spożywać osoby po resekcji woreczka żółciowego. Przepis na smażony ser jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia smażonego sera potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser gouda, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, ogórek w occie, majonez, koper.
Jak zrobić smażony ser? Ser pokrój na grube plastry. W misce rozbełtaj jajko. Na osobne talerze wysyp mąkę pszenną i bułkę tartą. Ser panieruj w mące pszennej, następnie w jajku i bułce tartej. Czynność powtórz, aby panierka dobrze pokrywała ser. Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki sera, w zależności od wielkości patelni smaż jeden lub dwa kawałki naraz. Ugotuj jajka na twardo. Obierz z łupiny i posiekaj. Pokrój drobno cebulę i ogórki w occie. W misce umieść jajka, cebulę i ogórki, dodaj posiekany koper, sól, pieprz i majonez. Smażony ser podawaj z sosem tatarskim. Możesz dodać także frytki i surówkę z białej kapusty.
Jaki ser do smażenia? Ser powinien być dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się gouda lub edamski. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Sery dobrej jakości kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, najczęściej na wagę krojone z dużego bloku.
Podsumowują, zapiekany ser żółty w panierce to kaloryczne danie kuchni czeskiej. Ser w bułce tartej smażony na głębokim tłuszczu najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Czeski przysmak możesz podać także z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Ser możesz zapiec w piekarniku, będzie miał wtedy mniej kalorii.
Alergeny w smażony ser
Lista alergenów dla smażony ser przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze smażony ser
Smażony ser jest daniem zawierający bardzo dużo kalorii. Tłuszcz nasycony nie powinien być spożywany w dużej ilości przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Danie powinno być spożywane maksymalnie raz na dwa tygodnie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.