Przepis na smażony ryż z warzywami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek
To będzie niezbędne
garnek, wok

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

Mięso z kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy go solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy także olej (20 ml) i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.

W woku rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy na nim na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy roztrzepane jajka. Rozlewamy je równomiernie i smażymy omlet z jednej i drugiej strony na rumiany kolor.

Gotowy omlet dzielimy w woku na mniejsze części i przekładamy na talerz.

Dodajemy mięso i całość smażymy dalej. Po kilku minutach wsypujemy warzywa. Doprawiamy danie i trzymamy składniki w woku, aż się zarumienią.

Pod koniec dodajemy jajka oraz ryż. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy danie. Trzymamy je w woku jeszcze około 5 minut.

Często zadawane pytania

Ryż smażony z warzywami w misce
Ryż smażony z warzywami
Koszt przygotowania dania
26.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
510 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Smażony ryż z warzywami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smażonym ryżu z warzywami

Pyszny smażony ryż z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ryż jaśminowy w połączeniu z mięsem, warzywami, jajkiem i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić smażony ryż z warzywami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Mięso z kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy go solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy także olej (20 ml) i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. W woku rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy na nim na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy roztrzepane jajka. Rozlewamy je równomiernie i smażymy omlet z jednej i drugiej strony na rumiany kolor. Gotowy omlet dzielimy w woku na mniejsze części i przekładamy go na talerz. Dodajemy mięso i całość smażymy dalej. Po kilku minutach wsypujemy warzywa. Doprawiamy danie i trzymamy składniki w woku, aż się zarumienią. Pod koniec dodajemy jajka oraz ryż. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy danie. Trzymamy je w woku jeszcze około 5 minut.

Sprawdzony przepis na smażony ryż z warzywami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Ryż smażony z dodatkami w woku odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Możemy go również przygotować na patelni. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze smażonego ryżu z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
141.89 kcal
510.79 kcal
Białko
10.47 g
37.67 g

Węglowodany w smażonym ryżu z warzywami

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
13.74 g
49.46 g
Węglowodany przyswajalne
2.41 g
8.66 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
3.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
4.85 g
17.47 g
Tłuszcze nasycone
1.21 g
4.37 g
Tłuszcze nienasycone
3.64 g
13.10 g
Tłuszcze jednonasycone
2.45 g
8.84 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.13 g
4.07 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
66.81 mg
240.52 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na smażony ryż z warzywami

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A
88.50 µg (mcg)
318.59 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
1.34 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
18.92 mg
68.11 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
1.83 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
21.09 µg (mcg)
75.93 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.49 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.51 mg
12.64 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.25 µg (mcg)
83.68 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
723.69 µg (mcg)
2605.27 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na smażony ryż z warzywami

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
42.78 mg
154.03 mg
Potas
214.62 mg
772.64 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń
24.19 mg
87.09 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor
107.75 mg
387.89 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.30 mg
58.68 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.79 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk
0.46 mg
1.65 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonego ryżu z warzywami 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smażonym ryżu z warzywami

Lista alergenów dla smażonego ryżu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania smażonego ryżu z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż jaśminowy
200 g
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
50 g
1 marchew
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Kapusta pekińska
150 g
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Papryka czerwona
150 g
1 papryka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na smażony ryż z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób