Smażony ryż z warzywami
- Ryż jaśminowy (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Cebula - 2 cebule (200 g)
- Marchewka - 1 marchew (50 g)
- Kapusta pekińska (150 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (150 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na smażony ryż z warzywami krok po kroku
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Mięso z kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy go solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy także olej (20 ml) i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.
W woku rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy na nim na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy roztrzepane jajka. Rozlewamy je równomiernie i smażymy omlet z jednej i drugiej strony na rumiany kolor.
Gotowy omlet dzielimy w woku na mniejsze części i przekładamy na talerz.
Dodajemy mięso i całość smażymy dalej. Po kilku minutach wsypujemy warzywa. Doprawiamy danie i trzymamy składniki w woku, aż się zarumienią.
Pod koniec dodajemy jajka oraz ryż. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy danie. Trzymamy je w woku jeszcze około 5 minut.
Więcej informacji na temat smażonego ryżu z warzywami
Pyszny smażony ryż z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ryż jaśminowy w połączeniu z mięsem, warzywami, jajkiem i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić smażony ryż z warzywami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Mięso z kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy go solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy także olej (20 ml) i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. W woku rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy na nim na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy roztrzepane jajka. Rozlewamy je równomiernie i smażymy omlet z jednej i drugiej strony na rumiany kolor. Gotowy omlet dzielimy w woku na mniejsze części i przekładamy go na talerz. Dodajemy mięso i całość smażymy dalej. Po kilku minutach wsypujemy warzywa. Doprawiamy danie i trzymamy składniki w woku, aż się zarumienią. Pod koniec dodajemy jajka oraz ryż. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy danie. Trzymamy je w woku jeszcze około 5 minut.
Sprawdzony przepis na smażony ryż z warzywami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Ryż smażony z dodatkami w woku odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Możemy go również przygotować na patelni. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w smażonym ryżu z warzywami
Lista alergenów dla smażonego ryżu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze smażonego ryżu z warzywami
Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.