Smażony kalafior
- Kalafior (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na smażony kalafior krok po kroku
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie do jednej miseczki wbij jajka i roztrzep je, a do drugiej miseczki dodaj bułkę tartą wraz z odrobiną papryki słodkiej.
Ugotowane kawałki kalafiora zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju usmaż kalafiora z dwóch stron do momentu, aż się zarumieni.
Gotowe panierowane różyczki kalafiora połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Więcej informacji na temat smażonego kalafiora
Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako przekąska podawana np. z dipem czosnkowym. Sposób przygotowania jest naprawdę bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wiele czasu. Kalafior jest bardzo smaczny, a przede wszystkim wartościowy. Warto więc włączyć go do codziennej diety. Dzisiejsza propozycja na przygotowanie kalafiora jest inna, ponieważ jest on panierowany. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie spożywanie go w wersji ugotowanej lub upieczonej bez panierki. Niemniej, można czasami korzystać z takich rozwiązań.
Jak zrobić smażonego kalafiora? Poznaj sprawdzony przepis! Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie do jednej miseczki wbij jajka i roztrzep je, a do drugiej miseczki dodaj bułkę tartą wraz z odrobiną papryki słodkiej. Ugotowane kawałki kalafiora zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju usmaż różyczki kalafiora z dwóch stron do momentu, aż się zarumieni. Gotowe panierowane różyczki kalafiora połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe!
Kalafior należy do rodziny kapustnych, uznawany za warzywo krzyżowe. Jest popularnym warzywem w Polsce, do której został sprowadzony z Włoch. W 100 gramach kalafiora znajduje się 27 kcal, 2.4 g białka, 0,2 g tłuszczy, 2.6 g węglowodanów i 2.4 g błonnika pokarmowego. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Kalafior zawiera m.in flawonoidy, witaminę C, E, A i beta-karoten. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą mogą śmiało go spożywać. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego zalecany jest kobietom w ciąży. Warto pamiętać o tym, że kalafior jest dobrym źródłem potasu, który jest pomocny w prawidłowej pracy całego układu sercowo-naczyniowego.
Przepis na smażonego kalafiora to dobry pomysł na odżywczą przekąskę. Kalafior jest najlepszy zaraz po usmażeniu, wtedy jest chrupiący i bardzo smaczny.
Alergeny w smażonym kalafiorze
Lista alergenów dla Smażonego kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze smażonego kalafiora
Smażony kalafior można podawać na zimno i na ciepło.
Energia i białka
(171g)
Węglowodany
(171g)
Tłuszcze
(171g)
Witaminy
(171g)
Składniki mineralne
(171g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.