Smażony bekon

Opublikowano: 28.07.2022 r., 15:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażony bekon podany na patelni stojącej na drewnianej podkładce.
Smażony bekon
Smażony bekon to doskonały pomysł na dodatek do śniadania. Bekon doskonale smakuje z dodatkiem jajecznicy lub jajek sadzonych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 15 min
449 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Boczek wieprzowy bez kości (400 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażony bekon krok po kroku

Boczek umyj i pokrój na plastry o szerokości 1 cm.

W miseczce wymieszaj po jednej łyżeczce przypraw, a następnie mieszanką dopraw plastry boczku.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju smaż plastry boczku z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Usmażony bekon podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na smażony bekon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat smażonego bekonu

Smażony bekon to doskonały pomysł na śniadanie. Możemy wykorzystać go jako dodatek do chleba. Pyszny i szybki w przygotowaniu bekon doskonale smakuje również z dodatkiem jajek sadzonych lub jajecznicy. Bekon warto podać z dodatkiem warzyw, które wzbogacą go w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Prosty przepis na smażony bekon nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: boczek wieprzowy bez kości, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka ostra.

Jak zrobić smażony bekon? Boczek umyj i pokrój na plastry o szerokości 1 cm. W miseczce wymieszaj po jednej łyżeczce przypraw, a następnie mieszanką dopraw plastry boczku. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju smaż plastry boczku z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażony bekon podawaj z ulubionymi dodatkami.

Boczek wieprzowy to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu. Znajdziemy w nim także łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm, między innymi jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Boczek jest również źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Magnez odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Boczek zawiera spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym, staraj się ograniczać jego spożycie.

Podsumowując wiesz już jak usmażyć bekon. Przepis na bekon jest łatwy i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Najlepszy bekon jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkt jest smażony i ciężko strawne, dlatego osoby zmagające się z chorobami ze strony układu pokarmowego nie powinny go spożywać. Bekon wieprzowy świetnie sprawdzi się natomiast jako dodatek do dań z jajkami. Warto podać go z dodatkiem świeżych warzyw, ponieważ podniosą one wartość odżywczą całego dania.

Alergeny w smażonym bekonie

Lista alergenów dla smażonego bekonu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smażony bekon

Wartości odżywcze smażonego bekonu

na 100g gotowej potrawy

Smażony bekon to dobry dodatek do wielu dań. Bekon jest wysokokaloryczny i ciężkostrawny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
449.33
449.33
Białko (g)
12.18
12.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
44.09
44.09
Tłuszcze nasycone (g)
14.50
14.50
Tłuszcze nienasycone (g)
29.59
29.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.47
21.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.12
8.12
Tłuszcze trans (g)
0.13
0.13
Cholesterol (mg)
58.67
58.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
667.56
667.56
Potas (mg)
178.67
178.67
Wapń (mg)
5.33
5.33
Żelazo (mg)
0.34
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonego bekonu 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonego bekonu

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
400 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
23.00