Smażonka z grzybów

Opublikowano: 22.10.2021 r., 15:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażonka z grzybów podana na eleganckim talerzu z tostem.
Smażonka z grzybów
Smażonka z grzybów to świetny pomysł na szybkie śniadanie czy kolację. Całość jest naprawdę smaczna i bardzo aromatyczna, a przy tym niezwykle łatwa w przygotowaniu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
500 kcal
Kcal w porcji
478 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Świeże leśne grzyby (600 g)
  • Śmietanka kremowa 36% pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażonke z grzybów krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Gdy będzie rumiana dodaj do niej oczyszczone i drobno pokrojone grzyby.

Całość smaż 7 minut.

Do grzybów wbij jajka i dokładnie rozmieszaj.

Przypraw solą i pieprzem.

Do dania dodaj śmietankę i całość rozmieszaj, smaż 5 minut.

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na smażonke z grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat smażonki z grzybów

Smażonka z grzybów to świetny pomysł na naprawdę pyszne danie pełne smaku. Świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Dostarcza sporo białka i jest naprawdę smaczna. Dzięki dużemu udziałowi grzybów jest daniem niezwykle aromatycznym. Najlepiej smakuje z dodatkiem pysznych grzanek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów.

Przepis na smażonkę z grzybów leśnych jest niezwykle prosty, dzięki temu z łatwością poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do przygotowania potrzeba tylko trzech głównych składników, które można znaleźć w każdym większym sklepie, a w większości nawet w domowej spiżarni. Ten przepis jest świetną opcją na wykorzystanie świeżych grzybów, dlatego sprawdzi się idealnie jesienią, kiedy jest na nie sezon. Można wtedy z łatwością kupić je w lokalnych sklepach, a nawet użyć własnoręcznie zebranych. Do przygotowania tego dania sprawdzą się wszystkie gatunki leśnych grzybów. Najlepiej wybrać te pełne smaku i aromatu, dobrym wyborem będą na przykład podgrzybki, prawdziwki czy maślaki.

Choć do tego dania najlepiej sprawdzą się świeże grzyby, to można również użyć tych mrożonych. Ta opcja sprawdzi się zwłaszcza poza sezonem, kiedy ciężko jest znaleźć świeże grzyby w sklepie. Mrożone są dostępne cały rok, dlatego ich odnalezienie nie przysparza żadnego kłopotu. Te mrożone mają taki sam smak i podobne wartości odżywcze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażonkę z grzybów, by była naprawdę smaczna, a przy tym sycąca i niezbyt skomplikowana, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu przygotowanie całego dania zabiera tylko kilka chwil, a przy okazji jest to bardzo proste. Do grzybów w tej recepturze dodaje się jajka, a także śmietanę, dzięki czemu całość jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna. Jajka nadają temu daniu bardzo kremowej i gęstej konsystencji. Całość jest niezwykle podobna do jajecznicy, ale ma bardziej płynną konsystencję i zawiera więcej grzybów, które w tej wersji nie stanowią jedynie dodatku, a są głównym składnikiem. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować to pyszne danie w zaledwie kilka chwil we własnej kuchni.

Alergeny w smażonce z grzybów

Lista alergenów dla smażonki z grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze smażonki z grzybów

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, które może pojawiać się w menu naprawdę często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(478g)
Energia (kcal)
104.74
500.66
Białko (g)
3.73
17.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(478g)
Węglowodany (g)
3.47
16.57
Węglowodany przyswajalne (g)
2.67
12.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
3.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(478g)
Tłuszcz (g)
9.08
43.39
Tłuszcze nasycone (g)
5.74
27.46
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
15.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
12.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
3.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.40
202.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(478g)
Witamina A (µg (mcg))
18.24
87.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.07
9.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
2.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.24
87.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
1.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.27
10.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.90
85.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(478g)
Sód (mg)
19.77
94.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
228.61
1092.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.66
50.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
79.05
377.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.00
38.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
2.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
2.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
1.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonki z grzybów 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonki z grzybów

Koszt składników
87.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
600 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 600 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
pół szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
87.00