Smażonka z grzybów
- Świeże leśne grzyby (600 g)
- Śmietanka kremowa 36% - pół szklanki (125 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na smażonke z grzybów krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Gdy będzie rumiana dodaj do niej oczyszczone i drobno pokrojone grzyby.
Całość smaż 7 minut.
Do grzybów wbij jajka i dokładnie rozmieszaj.
Przypraw solą i pieprzem.
Do dania dodaj śmietankę i całość rozmieszaj, smaż 5 minut.
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Jajka faszerowane
-
Jajka na twardo
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z jajkiem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Omlet cesarski
-
Jajecznica z awokado
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Pasta z awokado i jajek
-
Tortilla z jajkiem
-
Tosty z jajkiem
-
Ryż z jajkiem
-
Szybka kolacja z jajek
Więcej informacji na temat smażonki z grzybów
Smażonka z grzybów to świetny pomysł na naprawdę pyszne danie pełne smaku. Świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Dostarcza sporo białka i jest naprawdę smaczna. Dzięki dużemu udziałowi grzybów jest daniem niezwykle aromatycznym. Najlepiej smakuje z dodatkiem pysznych grzanek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów.
Przepis na smażonkę z grzybów leśnych jest niezwykle prosty, dzięki temu z łatwością poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do przygotowania potrzeba tylko trzech głównych składników, które można znaleźć w każdym większym sklepie, a w większości nawet w domowej spiżarni. Ten przepis jest świetną opcją na wykorzystanie świeżych grzybów, dlatego sprawdzi się idealnie jesienią, kiedy jest na nie sezon. Można wtedy z łatwością kupić je w lokalnych sklepach, a nawet użyć własnoręcznie zebranych. Do przygotowania tego dania sprawdzą się wszystkie gatunki leśnych grzybów. Najlepiej wybrać te pełne smaku i aromatu, dobrym wyborem będą na przykład podgrzybki, prawdziwki czy maślaki.
Choć do tego dania najlepiej sprawdzą się świeże grzyby, to można również użyć tych mrożonych. Ta opcja sprawdzi się zwłaszcza poza sezonem, kiedy ciężko jest znaleźć świeże grzyby w sklepie. Mrożone są dostępne cały rok, dlatego ich odnalezienie nie przysparza żadnego kłopotu. Te mrożone mają taki sam smak i podobne wartości odżywcze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażonkę z grzybów, by była naprawdę smaczna, a przy tym sycąca i niezbyt skomplikowana, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu przygotowanie całego dania zabiera tylko kilka chwil, a przy okazji jest to bardzo proste. Do grzybów w tej recepturze dodaje się jajka, a także śmietanę, dzięki czemu całość jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna. Jajka nadają temu daniu bardzo kremowej i gęstej konsystencji. Całość jest niezwykle podobna do jajecznicy, ale ma bardziej płynną konsystencję i zawiera więcej grzybów, które w tej wersji nie stanowią jedynie dodatku, a są głównym składnikiem. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować to pyszne danie w zaledwie kilka chwil we własnej kuchni.
Alergeny w smażonce z grzybów
Lista alergenów dla smażonki z grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze smażonki z grzybów
To danie zdrowe, które może pojawiać się w menu naprawdę często.
Energia i białka
(478g)
Węglowodany
(478g)
Tłuszcze
(478g)
Witaminy
(478g)
Składniki mineralne
(478g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.