Smażone ziemniaki

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące smażone ziemniaki w miseczce
Smażone ziemniaki
Smażone ziemniaki to doskonała propozycja na smaczny dodatek skrobiowy do obiadu. Ziemniaki można podać z dodatkiem mięs lub sosów. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
379 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki średnie - 5 średnich sztuk (500 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do ziemniaków
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażone ziemniaki krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i smaż na małym ogniu pod przykryciem (ziemniaki mieszaj od czasu do czasu).

Po 10 minutach smażenia ziemniaki posyp przyprawą do ziemniaków.

Ziemniaki smaż do momentu, aż będą miękkie.

Gotowe ziemniaki smażone podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na smażone ziemniaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat smażonych ziemniaków

Smażone ziemniaki to doskonała propozycja na smaczny dodatek skrobiowy do obiadu. Najlepsze ziemniaki smażone można podać z dodatkiem jajka sadzonego oraz mizerii przygotowanej z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ziemniaki z patelni doskonale smakują również z sosami oraz mięsami. Prosty przepis na smażone ziemniaki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, olej rzepakowy oraz przyprawy (przyprawa do ziemniaków, jednak możesz wykorzystać również sól, pieprz oraz paprykę słodką lub ostrą). Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić smażone ziemniaki? Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i smaż na małym ogniu pod przykryciem (ziemniaki mieszaj od czasu do czasu). Po 10 minutach smażenia ziemniaki posyp przyprawą do ziemniaków. Ziemniaki smaż do momentu, aż będą miękkie. Gotowe ziemniaki smażone podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Ziemniaki są również źródłem błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Błonnik ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu LDL oraz odpowiada za uczucie sytości, które może wspomagać walkę z nadwagą i otyłością.

Podsumowując smaczne smażone ziemniaki stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ziemniaki można podać z dodatkiem mięs lub sosów. Przepis jest bardzo prosty a produkty do jego wykonania dostępne w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w smażonych ziemniakach

Lista alergenów dla smażonych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smażone ziemniaki

Wartości odżywcze smażonych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Smażone ziemniaki stanowią doskonały dodatek do obiadu. Osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego powinny unikać ich w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
151.82
379.55
Białko (g)
1.86
4.66
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
15.91
39.77
Węglowodany przyswajalne (g)
14.00
35.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
4.77
Sacharoza (cukier) (g)
0.15
0.39
Glukoza (g)
0.28
0.70
Fruktoza (g)
0.24
0.59
Skrobia (g)
13.91
34.77
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.17
22.93
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
1.70
Tłuszcze nienasycone (g)
8.49
21.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.00
15.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.49
6.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
5.45
13.64
Potas (mg)
386.36
965.91
Wapń (mg)
10.91
27.27
Żelazo (mg)
0.74
1.84
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych ziemniaków 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonych ziemniaków

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
9.00