Smażone zielone pomidory

Opublikowano: 17.05.2022 r., 22:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone zielone pomidory
Smażone zielone pomidory
Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł dobrze znanego filmu z 1991 roku. To także pyszna przekąska, którą koniecznie musisz spróbować.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
447 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Pomidor ZIELONY, 3 sztuki (540 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (120 g)
  • Bułka tarta (110 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, głęboki talerz

Przepis na smażone zielone pomidory krok po kroku

Pomidory umyj i pokrój w grube plastry.

Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem.

Mąkę wsyp do jednego głębokiego talerzu, a bułkę tartą do drugiego takiego talerza.

Plastry pomidora obtaczaj w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.

Smaż pomidory w tłuszczu z obu stron, aż będą ładnie zarumienione.

Jak oceniasz przepis na smażone zielone pomidory
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat smażonych zielonych pomidorów

Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł dobrze znanego filmu z 1991 roku. To także pyszna przekąska, którą koniecznie musisz spróbować.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Gdy pomidory są zielone, to znaczy, że jeszcze do końca nie dojrzały. W wersji surowej są niestety niebezpieczne dla zdrowia. Wynika to z obecności solaniny, która może m.in. doprowadzić do zaburzeń neurologicznych. Okazuje się jednak, że gdy podda się je obróbcw cieplnej lub odpowiednio ukisi lub zamarynuje to są one bezpieczniejsze. Nie oznacza to jednak, że można spożywać je w nadmiernej ilości.

Każdy ogrodnik doskonale wie, że pogoda bywa kapryśna. Czasami więc, by nie stracić zbyt dużo z upraw należy wcześniej zerwać warzywa. To pozwoli np. uchronić je przed zmarznięciem. Zielone pomidory mogą sobie spokojnie dojrzeć już poza łodygą lub można wykorzystać je by wykonać przepis na smażone zielone pomidory. Tym bardziej że jest to bardzo prosty przepis, a w jego wyniku powstaje smaczne danie.

Na początku zielone pomidory umyj i pokrój w plasterki. Teraz wystarczy, że plastry pomidora obtoczysz w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Gotowe pomidory smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka zrobi się złoto-brązowa i chrupiąca. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić smażone zielone pomidory w bezpieczny dla zdrowia sposób. To świetny pomysł na szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Tak przygotowane pomidorki, będą szczególnie pyszne, gdy podasz je z sosem tysiąca wysp. W najprostszej wersji wystarczy, że wymieszasz ketchup razem z majonezem. Sprawdźcie sami, jak dobre są smażone zielone pomidory.

Alergeny w smażonych zielonych pomidorach

Lista alergenów dla smażonych zielonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze smażonych zielonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
127.72
447.01
Białko (g)
5.27
18.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
22.76
79.64
Węglowodany przyswajalne (g)
21.37
74.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
4.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
1.83
6.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
3.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.97
3.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.48
1.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.77
86.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
7.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.25
168.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
110.64
387.25
Potas (mg)
208.68
730.38
Wapń (mg)
37.40
130.89
Fosfor (mg)
68.86
241.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.93
66.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
6.10
Cynk (mg)
0.54
1.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych zielonych pomidorów 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonych zielonych pomidorów

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
540 g
ZIELONY, 3 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
7.20
Za 540 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Bułka tarta
110 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 110 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
1 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Koszt składników
26.80