Przepis na smażone zielone pomidory krok po kroku
- Pomidor 540 g ZIELONY, 3 sztuki
- Mąka pszenna typ 500 120 g
- Bułka tarta 110 g
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 1 ml do smażenia
Pomidory umyj i pokrój w grube plastry.
Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
Mąkę wsyp do jednego głębokiego talerzu, a bułkę tartą do drugiego takiego talerza.
Plastry pomidora obtaczaj w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
Smaż pomidory w tłuszczu z obu stron, aż będą ładnie zarumienione.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Zupa marchewkowa
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Obiad bez mięsa

(liczba kalorii)
Smażone zielone pomidory - cechy przepisu
Więcej o smażonych zielonych pomidorach
Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł dobrze znanego filmu z 1991 roku. To także pyszna przekąska, którą koniecznie musisz spróbować.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Gdy pomidory są zielone, to znaczy, że jeszcze do końca nie dojrzały. W wersji surowej są niestety niebezpieczne dla zdrowia. Wynika to z obecności solaniny, która może m.in. doprowadzić do zaburzeń neurologicznych. Okazuje się jednak, że gdy podda się je obróbcw cieplnej lub odpowiednio ukisi lub zamarynuje to są one bezpieczniejsze. Nie oznacza to jednak, że można spożywać je w nadmiernej ilości.
Każdy ogrodnik doskonale wie, że pogoda bywa kapryśna. Czasami więc, by nie stracić zbyt dużo z upraw należy wcześniej zerwać warzywa. To pozwoli np. uchronić je przed zmarznięciem. Zielone pomidory mogą sobie spokojnie dojrzeć już poza łodygą lub można wykorzystać je by wykonać przepis na smażone zielone pomidory. Tym bardziej że jest to bardzo prosty przepis, a w jego wyniku powstaje smaczne danie.
Na początku zielone pomidory umyj i pokrój w plasterki. Teraz wystarczy, że plastry pomidora obtoczysz w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Gotowe pomidory smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka zrobi się złoto-brązowa i chrupiąca. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić smażone zielone pomidory w bezpieczny dla zdrowia sposób. To świetny pomysł na szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Tak przygotowane pomidorki, będą szczególnie pyszne, gdy podasz je z sosem tysiąca wysp. W najprostszej wersji wystarczy, że wymieszasz ketchup razem z majonezem. Sprawdźcie sami, jak dobre są smażone zielone pomidory.
Wartości odżywcze smażonych zielonych pomidorów
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w smażonych zielonych pomidorach
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na smażone zielone pomidory
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na smażone zielone pomidory
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w smażonych zielonych pomidorach
Lista alergenów dla smażonych zielonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko