Smażone pieczarki
- Pieczarki (400 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Cebula (100 g)
Przepis na smażone pieczarki krok po kroku
Pieczarki oczyść, te większe możesz również obrać. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną, posiekaną cebulę.
Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Dopraw zawartość patelni szczyptą soli, łyżeczką tymianku, 1/3 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczką majeranku.
Całość smaż, aż pieczarki dobrze się przysmażą, staną się miękkie i brązowawe.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat smażonych pieczarek
Smażone pieczarki to jeden z doskonałych pomysłów na naprawdę pyszny dodatek do potraw. Sprawdzą się świetnie jako dodatek na kanapkę, czy urozmaicenie jajecznicy.
Przepis na smażone pieczarki to doskonały sposób na przyrządzenie tych aromatycznych grzybów. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dania głównego, który zmieni nawet najnudniejszą potrawę w coś ciekawego. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dzięki czemu sprawdzą się nawet w awaryjnych sytuacjach. Najlepiej smakują jesienią. Sprawdzi się doskonale na obiad, jako dodatek do mięsa, ale również jako baza pysznego sosu. Można je podawać z makaronem, ziemniakami czy kaszą. Prezentują się niezwykle apetycznie na tostach, czy jajko dodatek do jajek. To świetny pomysł na szybką przekąskę, która zachwyca pysznym smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażone pieczarki z cebulą, by były smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Przygotowuje się je na patelni, dzięki temu są lekkie i pyszne. To najlepsze pieczarki z patelni. Sprawdzą się idealnie na obiad. Całość zajmuje tylko kilka minut, więc będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Całość można zrobić na jednej patelni, dlatego jego wykonanie nie powoduje zbytniego bałaganu. W dodatku, choć bardzo łatwe w przygotowaniu prezentują się niezwykle pięknie. Grzyby smażone na patelni nabierają jeszcze piękniejszego, brązowego koloru, który wspaniale kontrastuje z zieloną natką pietruszki, której używa się na końcu, dla podkreślenia smaku całego dania. Ten przepis na grzyby duszone pozwoli ci przygotować wspaniałe danie, które zachwyca aromatem. To świetna opcja dla miłośników dań na bazie grzybów. W takiej wersji są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Do przygotowania całego danie nie potrzeba zbyt wielu składników. Wystarczą pieczarki i cebula, a także dobrej jakości oliwa. Do grzybów można również użyć białego wina, jednak nie jest to konieczne, również bez tego smakują fantastycznie.
Alergeny w smażonych pieczarkach
Lista alergenów dla smażonych pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smażone pieczarki
Wartości odżywcze smażonych pieczarek
To zdrowa opcja, którą najlepiej podawać ze źródłem białka i węglowodanów złożonych.
Energia i białka
(136g)
Węglowodany
(136g)
Tłuszcze
(136g)
Witaminy
(136g)
Składniki mineralne
(136g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.