Smażone parówki
- Parówki - 6 parówek (180 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na smażone parówki krok po kroku
Cebulę pokrój w piórka, a parówki delikatniej natnij.
Rozgrzej na patelni olej i podsmaż parówki z obu stron na złoty kolor. Gotowe parówki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni usmaż cebulę na złoty kolor.
Na parówki połóż cebulę i całość posyp tartym serem mozzarella.
Zapiecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Więcej informacji na temat smażonych parówek
Pyszne smażone parówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub na kolację. Parówki w połączeniu z serem i z cebulą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić smażone parówki? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy cebulę pokroić w piórka, a parówki delikatnie naciąć z obu stron. Jak usmażyć parówki? Na rozgrzanym oleju na patelni układamy parówki, podsmażamy je z każdej strony na złoty kolor. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy także cebulkę. Następnie układamy ją na parówkach i całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekamy je w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na smażone parówki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Smażone parówki z dodatkami posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w smażonych parówkach
Lista alergenów dla smażonych parówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze smażonych parówek
Jest to pomysł na szybki posiłek, natomiast do jego przygotowania powinniśmy wybrać parówki dobrej jakości z dużą ilością mięsa w składzie.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.