Smażone banany

Opublikowano: 12.12.2022 r., 15:01 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rumiane banany z cynamonem
Smażone banany
Masz ochotę na szybki i smaczny deser? Mam dla Ciebie świetną propozycję na smażone banany, które zrobisz w kilka minut, a z pewnością zaspokoją Twoje podniebienie.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 15 min
181 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Banan (120 g)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Masło (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na smażonych bananów krok po kroku

Banana obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na pół.

Na rozgrzanej patelni podsmaż z obu stron przez kilka minut pokrojonego banana.

W trakcie smażenia posyp cynamonem.

Wyłóż gotowego banana na talerz i polej syropem klonowym.

Jak oceniasz przepis na smażonych bananów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat smażonych bananów

Świetną propozycją na deser może być przepis na smażone banany, które w przeciwieństwie do świeżych owoców będą o wiele bardziej kaloryczne. Jednakże może okazać się to znakomitym pomysłem na zjedzenie posiłku na słodko, który zaspokoi potrzebę na słodycze w ciągu dnia. Dla dzieci starszych zdecydowanie jest to dobre rozwiązanie na samodzielne przygotowanie słodkiej przekąski. Smażone banany są pyszne, a to wszystko dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i dodatkom. Jak smażyć banany? Najlepiej smażyć przez chwilkę na małym ogniu z dwóch stron, delikatnie przewracając, aby się nie rozwaliły. Smaczne danie zajmie Ci zaledwie kilka minut i z pewnością będzie to jedna z Twoich ulubionych słodkości.

Jak zrobić smażone banany? Banana obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie usmaż z obu stron przez kilka minut pokrojonego banana. W trakcie smażenia posyp cynamonem. Wyłóż gotowego banana na talerz i polej syropem klonowym lub miodem.

Banany charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników takich jak: karotenoidy, potas, magnez, błonnik pokarmowy, witaminę C i B6. Co istotne, jeden średni banan (120 g) zawiera 116 kcal i jest bardzo sycący. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu pomaga w regulacji ciśnienia tętniczego krwi i pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Banany wspomagają pracę całego układu pokarmowego i działają jako prebiotyk, który pozytywnie działa na mikroflorę jelitową. Warto wspomnieć, że owoc zawiera tryptofan, który wytwarza hormon szczęścia, przez co poprawia nastrój i wpływa na polepszenie samopoczucia. Spożywanie bananów jest szczególnie polecane dla sportowców, dzieci, kobiet w ciąży lub osób chcących zredukować masę ciała.

Należy pamiętać o tym, że smażenie nie jest najlepszą obróbką termiczną i nie jest wskazane dla każdego. Natomiast, wszystko jest dla ludzi, jeśli stosuje się to w odpowiednich ilościach, dlatego warto zachować umiar i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Alergeny w smażonych bananach

Lista alergenów dla Smażonych bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze smażonych bananów

na 100g gotowej potrawy

Do polania smażonych bananów można użyć miodu zamiast syropu klonowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
129.29
181.00
Białko (g)
1.11
1.55
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: syrop klonowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
27.21
38.10
Węglowodany przyswajalne (g)
23.09
32.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.12
5.78
Sacharoza (cukier) (g)
6.21
8.70
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Glukoza (g)
4.42
6.19
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
4.23
5.93
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
3.23
4.52
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
3.06
Tłuszcze nienasycone (g)
1.04
1.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
1.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.24
Cholesterol (mg)
7.68
10.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
27.54
38.55
Witamina B6 (mg)
0.32
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
7.59
10.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.25
0.35
Retinol (µg (mcg))
23.96
33.55
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.67
0.93
Niacyna (mg)
0.34
0.47
Foliany (µg (mcg))
17.46
24.45
Beta karoten (µg (mcg))
31.93
44.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
2.46
3.45
Potas (mg)
338.25
473.55
Wapń (mg)
48.14
67.40
Fosfor (mg)
22.14
31.00
Magnez (mg)
26.86
37.60
Żelazo (mg)
0.53
0.74
Cynk (mg)
0.30
0.42
Miedź (mg)
0.08
0.12
Mangan (mg)
1.06
1.49
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych bananów 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonych bananów

Koszt składników
30.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Syrop klonowy
10 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 10 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
30.10