Przepis na smażoną pierś z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Jajka rozbij do miski i roztrzep z mlekiem.

Na następny talerz wysyp bułkę tartą.

Mięso umyj i osusz, pokrój na mniejsze kawałki.

Zamocz mięso w jajku, obtocz w bułce tartej i usmaż mięso na rozgrzanym maśle.

smażona pierś z kurczaka
Smażona pierś z kurczaka
Koszt przygotowania dania
17.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
427 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Smażona pierś z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smażonej pierś z kurczaka

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na smażoną pierś z kurczaka, która będzie pysznym i pożywnym dodatkiem do sałatki. Dzięki dodatkowej porcji białka zapewni Ci ona uczucie sytości na dłuższy czas.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Zatem, jak zrobić smażoną pierś z kurczaka?

Będzie potrzebny Ci filet z kurczaka, olej rzepakowy lub masło klarowane, jajko i bułka tarta.

W pierwszej kolejności jajka rozbij do miski i roztrzep. Na następny talerz wysyp bułkę tartą. Mięso umyj i osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Zamocz mięso w jajku, obtocz w bułce tartej i usmaż mięso na rozgrzanym maśle.

Nasza pyszna smażona pierś z kurczaka jest dobra do spożycia. Możesz podawać ją na obiad w formie chrupiących nuggetsów, idealnych dla dzieci lub jako dodatek do sałatki.

W moim przepisie użyłam bułkę tartą, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Jeśli mięso ma być dodatkiem do sałatki postaw na sporą ilość warzyw takich jak pomidory, ogórki, czerwona cebula, roszponka lub rukola. Idealnie sprawdzi się też domowy dip. Wybierz swoją ulubioną wersję i przygotuj moją dzisiejszą propozycję.

Wartości odżywcze smażonej pierś z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
213.91 kcal
427.83 kcal
Białko
15.46 g
30.93 g

Węglowodany w smażonej pierś z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
20.43 g
40.86 g
Węglowodany przyswajalne
19.20 g
38.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
2.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.27 g
14.55 g
Tłuszcze nasycone
4.13 g
8.27 g
Tłuszcze nienasycone
3.14 g
6.28 g
Tłuszcze jednonasycone
2.03 g
4.05 g
Tłuszcze wielonasycone
1.12 g
2.23 g
Cholesterol
87.56 mg
175.13 mg

Witaminy w przepisie na smażoną pierś z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
62.05 µg (mcg)
124.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.42 mg
0.83 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Witamina C
0.03 mg
0.05 mg
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Witamina E
0.69 mg
1.37 mg
Retinol
61.52 µg (mcg)
123.05 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
0.63 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.53 mg
Niacyna
6.03 mg
12.07 mg
Foliany
39.09 µg (mcg)
78.19 µg (mcg)
Beta karoten
6.74 µg (mcg)
13.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na smażoną pierś z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
242.14 mg
484.27 mg
Potas
238.04 mg
476.08 mg
Wapń
76.26 mg
152.52 mg
Fosfor
176.17 mg
352.34 mg
Magnez
27.07 mg
54.14 mg
Żelazo
1.69 mg
3.38 mg
Cynk
0.91 mg
1.82 mg
Miedź
0.10 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonej pierś z kurczaka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smażonej pierś z kurczaka

Lista alergenów dla smażonej pierś z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania smażonej pierś z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Bułka tarta
250 g
1 szklanka
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 250 g
Koszt składników
38.30
Jak oceniasz przepis na smażoną pierś z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób