- Piersi z kaczki bez skóry 1000 g 2 piersi
Przepis na smażoną pierś z kaczki krok po kroku
Piersi kaczki umyj i osusz.
Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mięso włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie pierś z kaczki podsmaż z jednej strony na zimniej patelni przez 8 minut od momentu skwierczenia.
Następnie obróć pierś kaczki i przesmaż przez 5 minut na drugiej stronie.
Przesmażoną pierś ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 5 minut.
Gotową pierś z kaczki podawaj z ulubionymi dodatkami.

-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Pieczeń rzymska
-
Gulasz z indyka
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Roladki z kurczaka
-
Żurek
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Informacje dietetyczne - smażona pierś z kaczki
Wartości odżywcze smażonej piersi z kaczki
Smażona pierś z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Danie stanowi dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w smażonej piersi z kaczki
Lista alergenów dla smażonej piersi z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smażoną pierś z kaczki
Więcej informacji na temat smażonej piersi z kaczki
Smażona pierś z kaczki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i soczysta pierś z kaczki smażona na patelni doskonale sprawdzi się również jako posiłek, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na smażoną pierś z kaczki jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania dania to jedynie pierś z kaczki bez skóry, sól oraz pieprz.
Jak zrobić smażoną pierś z kaczki? Piersi kaczki umyj i osusz. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pierś z kaczki podsmaż z jednej strony na zimniej patelni przez 8 minut od momentu skwierczenia. Następnie obróć pierś kaczki i przesmaż przez 5 minut na drugiej stronie. Przesmażoną pierś ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5 minut. Gotową pierś z kaczki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mięso z kaczki zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Dodatkowo znajdziemy w nim nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Mięso drobiowe najlepiej spożywać bez skórki, bo to właśnie pod nią kryje się najwięcej tłuszczu. Dodatkowo w mięsie kaczki znajdziemy niektóre witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna u osób, które zmagają się z anemią. Spożywanie potasu w odpowiedniej ilości jest również ważne w celu utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.
Podsumowując smaczna pierś z kaczki smażona na patelni świetnie sprawdzi się jako dodatek mięsny do obiadu. Możemy podać ją z różnego rodzaju sosami. Dobra kaczka będzie doskonale smakować z dodatkiem sosu na bazie żurawiny. Jako dodatki do niej możemy podać ugotowane ziemniaki, kaszę, ryż oraz surówkę ze świeżych, sezonowych warzyw. Kaczka stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Szacunkowy koszt przygotowania smażonej piersi z kaczki
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023