Smażona mozzarella
- Ser Mozzarella (75 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (60 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
Przepis na smażoną mozzarellę krok po kroku
Mozarellę wypłucz z zalewy i dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Na talerzyk lub do miseczki wbij jajko i dobrze je roztrzep. Dodaj do niego sól i pieprz. Do drugiego naczynia wsyp bułkę.
Rozgrzej olej w wysokiej patelni.
Mozzarellę obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej, czynność tę powtórz, by powstała podwójna panierka.
Smaż po kilka minut każdej ze stron na średnim ogniu, do zarumienienia, ale tak, by ser nie wypłynął.
Więcej informacji na temat smażonej mozzarelli
Smażona mozzarella to super dodatek do dania głównego. Na zewnątrz chrupiąca, a w środku miękka i ciągnąca. To łatwa przekąska, którą zrobisz w kilka chwil.
Przepis na smażoną mozzarellę to super wybór dla wszystkich miłośników domowych obiadów, którym znudziły się dania mięsne. Te serowe kąski są równie pyszne, z chrupiąca panierką. Dostarczają też sporo białka. Jeśli chcesz jeść mniej mięsa, ale nie rezygnować z nuggetsów, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Tradycyjny smażony ser jest zwykle robiony z żółtego sera. Przez co dostarcza znacznie więcej tłuszczu, niekoniecznie tego zdrowego. A tego chcemy w zbilansowanej diecie unikać. Dlatego warto sięgnąć po opcję nieco łagodniejszą, o znacznie mniejszej ilości tłuszczu. Zwłaszcza jeśli sięgniesz po opcję light. Będzie pysznie, ale niskokalorycznie i lepiej dla układu krwionośnego. Z tego przepisu dowiesz się jak usmażyć mozzarellę w prosty sposób, ale z dodatkiem ciekawej panierki. Jeśli chcesz, możesz dowolnie ją modyfikować. Jeśli nie jesz glutenu, sięgnij po zblendowane płatki owsiane bez glutenu, jako forma panierki. Do panierki możesz też dodawać ulubione przyprawy - ostrą lub wędzoną paprykę, słodką cebulkę czy ulubione zioła. Dzięki temu ten przepis ciągle zachwyci Cię nowością i świeżością. Najlepiej podawać ser z dodatkiem frytek - idealnie takich w zdrowszej wersji przygotowanych w piekarniku czy air fryerze. Możesz sięgnąć po inne warzywa, niekoniecznie ziemniaki. Sprawdzą się marchewki, pietruszka, a jesienią smaczna dynia. To smaczna i zdrowa opcja na obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ser smażony z mozzarelli na patelni, tak by był szybki i prosty to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Idealnie sprawdzi się na obiad. Tak przygotowana mozzarella jest po prostu pyszna. W dodatku robi się ją niezwykle szybko. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by przygotować ten przepis, dlatego to opcja dobra nawet dla początkujących. Mozzarella zyskuje w niej charakteru i zupełnie nowego smaku.
Alergeny w smażonej mozzarelli
Lista alergenów dla smażonej mozzarelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze smażonej mozzarelli
Do tego dania najlepiej wykorzystać ser w wersji light. Pamiętaj, że smażenie to obróbka termiczna, z której należy korzystać z umiarem.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.