Smażona mozzarella

Opublikowano: 09.12.2024 r., 12:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
"Pyszna smażona mozzarella na talerzu"
Smażona mozzarella
Smażona mozzarella to super dodatek do dania głównego. Na zewnątrz chrupiąca, a w środku miękka i ciągnąca. To łatwa przekąska, którą zrobisz w kilka chwil.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
702 kcal
Kcal w porcji
143 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser Mozzarella (75 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (60 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażoną mozzarellę krok po kroku

Mozarellę wypłucz z zalewy i dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Na talerzyk lub do miseczki wbij jajko i dobrze je roztrzep. Dodaj do niego sól i pieprz. Do drugiego naczynia wsyp bułkę.

Rozgrzej olej w wysokiej patelni.

Mozzarellę obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej, czynność tę powtórz, by powstała podwójna panierka.

Smaż po kilka minut każdej ze stron na średnim ogniu, do zarumienienia, ale tak, by ser nie wypłynął.

Jak oceniasz przepis na smażoną mozzarellę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat smażonej mozzarelli

Smażona mozzarella to super dodatek do dania głównego. Na zewnątrz chrupiąca, a w środku miękka i ciągnąca. To łatwa przekąska, którą zrobisz w kilka chwil.

Przepis na smażoną mozzarellę to super wybór dla wszystkich miłośników domowych obiadów, którym znudziły się dania mięsne. Te serowe kąski są równie pyszne, z chrupiąca panierką. Dostarczają też sporo białka. Jeśli chcesz jeść mniej mięsa, ale nie rezygnować z nuggetsów, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Tradycyjny smażony ser jest zwykle robiony z żółtego sera. Przez co dostarcza znacznie więcej tłuszczu, niekoniecznie tego zdrowego. A tego chcemy w zbilansowanej diecie unikać. Dlatego warto sięgnąć po opcję nieco łagodniejszą, o znacznie mniejszej ilości tłuszczu. Zwłaszcza jeśli sięgniesz po opcję light. Będzie pysznie, ale niskokalorycznie i lepiej dla układu krwionośnego. Z tego przepisu dowiesz się jak usmażyć mozzarellę w prosty sposób, ale z dodatkiem ciekawej panierki. Jeśli chcesz, możesz dowolnie ją modyfikować. Jeśli nie jesz glutenu, sięgnij po zblendowane płatki owsiane bez glutenu, jako forma panierki. Do panierki możesz też dodawać ulubione przyprawy - ostrą lub wędzoną paprykę, słodką cebulkę czy ulubione zioła. Dzięki temu ten przepis ciągle zachwyci Cię nowością i świeżością. Najlepiej podawać ser z dodatkiem frytek - idealnie takich w zdrowszej wersji przygotowanych w piekarniku czy air fryerze. Możesz sięgnąć po inne warzywa, niekoniecznie ziemniaki. Sprawdzą się marchewki, pietruszka, a jesienią smaczna dynia. To smaczna i zdrowa opcja na obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ser smażony z mozzarelli na patelni, tak by był szybki i prosty to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Idealnie sprawdzi się na obiad. Tak przygotowana mozzarella jest po prostu pyszna. W dodatku robi się ją niezwykle szybko. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by przygotować ten przepis, dlatego to opcja dobra nawet dla początkujących. Mozzarella zyskuje w niej charakteru i zupełnie nowego smaku.

Alergeny w smażonej mozzarelli

Lista alergenów dla smażonej mozzarelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze smażonej mozzarelli

na 100g gotowej potrawy

Do tego dania najlepiej wykorzystać ser w wersji light. Pamiętaj, że smażenie to obróbka termiczna, z której należy korzystać z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(143g)
Energia (kcal)
491.00
702.13
Białko (g)
10.89
15.57
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.57
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(143g)
Węglowodany (g)
15.65
22.38
Węglowodany przyswajalne (g)
14.72
21.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.33
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.38
0.54
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.51
0.73
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
12.35
17.66
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(143g)
Tłuszcz (g)
43.11
61.65
Tłuszcze nasycone (g)
10.72
15.34
Tłuszcze nienasycone (g)
32.39
46.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
27.78
39.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.61
6.59
Cholesterol (mg)
90.98
130.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(143g)
Witamina A (µg (mcg))
76.64
109.59
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
1.19
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.69
Witamina E (mg)
5.38
7.69
Retinol (µg (mcg))
75.34
107.74
Tiamina (mg)
0.22
0.31
Ryboflawina (mg)
0.24
0.35
Niacyna (mg)
1.41
2.02
Foliany (µg (mcg))
32.86
46.99
Beta karoten (µg (mcg))
14.74
21.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(143g)
Sód (mg)
304.76
435.80
Potas (mg)
86.72
124.02
Wapń (mg)
179.43
256.59
Fosfor (mg)
163.24
233.44
Magnez (mg)
16.34
23.37
Żelazo (mg)
1.64
2.34
Cynk (mg)
1.30
1.86
Miedź (mg)
0.07
0.10
Mangan (mg)
0.20
0.28
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonej mozzarelli 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonej mozzarelli

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser Mozzarella
75 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 75 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
33.30