Smażona kiełbasa z cebulką

Opublikowano: 08.01.2024 r., 16:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażona kiełbasa z cebulką podana na talerzu.
Smażona kiełbasa z cebulką
Smażona kiełbasa z cebulką to jedno z tych dań, które zachwyca prostotą i fantastycznym smakiem. Sprawdzi się na smaczny obiad, ale również prostą kolację.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
737 kcal
Kcal w porcji
258 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Kiełbasa domowa (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażoną kiełbasę z cebulką krok po kroku

Kiełbasę natnij ostrym nożem w kilku miejscach, niezbyt głęboko.

Cebulę pokrój w piórka.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę.

Dodaj kiełbasę. Smaż do zarumienienia.

Gotowe danie posyp majerankiem.

Jak oceniasz przepis na smażoną kiełbasę z cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,0% osób

Więcej informacji na temat smażonej kiełbasy z cebulką

Smażona kiełbasa z cebulką to jedno z tych dań, które zachwyca prostotą i fantastycznym smakiem. Sprawdzi się na smaczny obiad, ale również prostą kolację. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić ją naprawdę szybko.

Przepis na smażoną kiełbasę z cebulką pozwoli Ci usmażyć ją w kilka chwil. To najlepsza opcja, jeśli uwielbiasz mięsne dania. W tym wypadku główną rolę odgrywa kiełbasa. To mięsny wybór, który nieodłącznie kojarzy się z polską kuchnią. To dlatego, że często w niej gości - w bigosie, leczo, czy podczas grillowania. Jeśli kochasz ją w najprostszym wydaniu, to ta smażona wersja z cebulką na pewno przypadnie Ci do gustu. Możesz wzbogacić ją dodatkiem majeranku, który doskonale podkręci smak tego dania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiełbasę z cebulką, by była smaczna, szybka i po prostu najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz przygotować ją na obiad, ale dobrze sprawdzi się równie dobrze na każdy inny posiłek. Jeśli chcesz, by syciła na dłużej, połącz ja z pieczywem lub kaszą. To pomysł na naprawdę prosty posiłek. W 15 minut przygotujesz to sycące danie. Oprócz kiełbasy ważnym składnikiem jest biała cebula. Im więcej jej w daniu, tym smaczniejsze się staje, dlatego, jeśli jesteś fanem tego warzywa, koniecznie dodaj go dość sporo. Cebula to dodatek, który zwykle ceniony jest tylko ze względu na smak. Jednak oferuje znacznie więcej. Warto po nią sięgać nie tylko ze względu na wrażenia smakowe, ale jej pozytywny wpływ na zdrowie. Cebula biała ma wysokie właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność. Cebula zawiera fitochemikalia, które działają stymulująco na witaminę C w organizmie. A jest ona niezbędna w dobrym działaniu układu immunologicznego, ale również układu krwionośnego. Cebula zawiera również chrom. Ten związek mineralny pomaga organizmowi kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia jej powolne, stopniowe uwalnianie, co jest korzystne dla zdrowia metabolicznego. Dlatego warto zadbać o jej dodatek w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Alergeny w smażonej kiełbasie z cebulką

Lista alergenów dla smażonej kiełbasy z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smażoną kiełbasę z cebulką

Wartości odżywcze smażonej kiełbasy z cebulką

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ze względu na dużą zawartość przetworzonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kcal)
285.94
737.73
Białko (g)
8.60
22.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany (g)
4.70
12.13
Węglowodany przyswajalne (g)
4.37
11.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz (g)
25.92
66.88
Tłuszcze nasycone (g)
9.89
25.52
Tłuszcze nienasycone (g)
16.03
41.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.60
29.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.43
11.42
Cholesterol (mg)
47.38
122.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina A (µg (mcg))
6.21
16.03
Witamina B6 (mg)
0.10
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.36
Witamina C (mg)
16.27
41.98
Witamina D (µg (mcg))
0.54
1.40
Witamina E (mg)
0.75
1.93
Retinol (µg (mcg))
6.21
16.03
Tiamina (mg)
0.13
0.33
Ryboflawina (mg)
0.13
0.34
Niacyna (mg)
2.47
6.37
Foliany (µg (mcg))
4.47
11.52
Beta karoten (µg (mcg))
0.19
0.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód (mg)
721.61
1861.76
Potas (mg)
196.92
508.06
Wapń (mg)
23.14
59.69
Fosfor (mg)
136.12
351.18
Magnez (mg)
12.82
33.06
Żelazo (mg)
0.64
1.65
Cynk (mg)
1.03
2.67
Miedź (mg)
0.06
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonej kiełbasy z cebulką 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonej kiełbasy z cebulką

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa domowa
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
31.00