Smażona kiełbasa z cebulką
- Kiełbasa domowa (400 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na smażoną kiełbasę z cebulką krok po kroku
Kiełbasę natnij ostrym nożem w kilku miejscach, niezbyt głęboko.
Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę.
Dodaj kiełbasę. Smaż do zarumienienia.
Gotowe danie posyp majerankiem.
Więcej informacji na temat smażonej kiełbasy z cebulką
Smażona kiełbasa z cebulką to jedno z tych dań, które zachwyca prostotą i fantastycznym smakiem. Sprawdzi się na smaczny obiad, ale również prostą kolację. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić ją naprawdę szybko.
Przepis na smażoną kiełbasę z cebulką pozwoli Ci usmażyć ją w kilka chwil. To najlepsza opcja, jeśli uwielbiasz mięsne dania. W tym wypadku główną rolę odgrywa kiełbasa. To mięsny wybór, który nieodłącznie kojarzy się z polską kuchnią. To dlatego, że często w niej gości - w bigosie, leczo, czy podczas grillowania. Jeśli kochasz ją w najprostszym wydaniu, to ta smażona wersja z cebulką na pewno przypadnie Ci do gustu. Możesz wzbogacić ją dodatkiem majeranku, który doskonale podkręci smak tego dania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiełbasę z cebulką, by była smaczna, szybka i po prostu najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz przygotować ją na obiad, ale dobrze sprawdzi się równie dobrze na każdy inny posiłek. Jeśli chcesz, by syciła na dłużej, połącz ja z pieczywem lub kaszą. To pomysł na naprawdę prosty posiłek. W 15 minut przygotujesz to sycące danie. Oprócz kiełbasy ważnym składnikiem jest biała cebula. Im więcej jej w daniu, tym smaczniejsze się staje, dlatego, jeśli jesteś fanem tego warzywa, koniecznie dodaj go dość sporo. Cebula to dodatek, który zwykle ceniony jest tylko ze względu na smak. Jednak oferuje znacznie więcej. Warto po nią sięgać nie tylko ze względu na wrażenia smakowe, ale jej pozytywny wpływ na zdrowie. Cebula biała ma wysokie właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność. Cebula zawiera fitochemikalia, które działają stymulująco na witaminę C w organizmie. A jest ona niezbędna w dobrym działaniu układu immunologicznego, ale również układu krwionośnego. Cebula zawiera również chrom. Ten związek mineralny pomaga organizmowi kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia jej powolne, stopniowe uwalnianie, co jest korzystne dla zdrowia metabolicznego. Dlatego warto zadbać o jej dodatek w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Alergeny w smażonej kiełbasie z cebulką
Lista alergenów dla smażonej kiełbasy z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smażoną kiełbasę z cebulką
Wartości odżywcze smażonej kiełbasy z cebulką
To opcja, która ze względu na dużą zawartość przetworzonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(258g)
Węglowodany
(258g)
Tłuszcze
(258g)
Witaminy
(258g)
Składniki mineralne
(258g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.