Smarowidło z mięsa w słoikach

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięsne smarowidło w słoikach
Smarowidło z mięsa w słoikach
Smarowidło z mięsa w słoikach to świetna propozycja na pyszny dodatek do pieczywa. Wysokobiałkowe smarowidło sprawdzi się idealnie na pożywne śniadanie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Marynowanie 140 min
956 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, duża miska

Przepis na smarowidło z mięsa w słoikach krok po kroku

Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę.

Z udek usuń kości.

Umieść obydwa rodzaje mięsa w misce.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Dopraw mięso solą, pieprzem, majerankiem i oregano.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wlej pół szklanki wody i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

Mięso zmiel w maszynce do mielenia.

Słoiki wyparz wrzątkiem.

Umieść w nich mięso.

Wetknij w mnie liść laurowy i ziele angielskie.

Wstaw zakręcone słoiki do garnka.

Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.

Gotuj na wolnym ogniu przez 140 minut.

Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na smarowidło z mięsa w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat smarowidła z mięsa w słoikach

Smarowidło z mięsa w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba. Smarowidło przypomina konsystencja konserwę mięsną. Tradycyjne smarowidło przygotujesz z mięsa mielonego. Przepis na smarowidło z mięsa w słoikach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia smarowidła potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, udka z kurczaka ze skórą, cebula, czosnek, marchew, majeranek, oregano, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić smarowidło z mięsa w słoikach? Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę. Z udek usuń kości. Umieść obydwa rodzaje mięsa w misce. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dopraw mięso solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej wodę i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Wstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść w nich mięso. Wetknij w mnie liść laurowy i ziele angielskie. Wstaw zakręcone słoiki do garnka. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez 140 minut. Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.

Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Dobrej jakości mięso ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Podsumowując pyszne mięso w słoikach sprawdzi się na śniadanie oraz kolację. Smarowidło podać można jako przekąskę z dodatkiem świeżego pieczywa. Domowe smarowidło możesz doprawić w dowolny sposób. Mięso jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Otwarty słoik przechowuj w lodówce. Do mięsa można dodać ulubione warzywa, pozwolą one uzyskać mniej zwartą masę.

Alergeny w smarowidle z mięsa w słoikach

Lista alergenów dla smarowidła z mięsa w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smarowidło z mięsa w słoikach

Wartości odżywcze smarowidła z mięsa w słoikach

na 100g gotowej potrawy

Smarowidło z mięsa w słoikach to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Smarowidło zawiera sporą ilość kalorii pochodzących z tłuszczu. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby w podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
177.15
956.60
Białko (g)
12.71
68.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
2.51
13.56
Węglowodany przyswajalne (g)
1.95
10.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
3.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
12.63
68.22
Tłuszcze nasycone (g)
5.25
28.33
Tłuszcze nienasycone (g)
7.39
39.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.42
29.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.97
10.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
103.89
561.00
Witamina B6 (mg)
0.28
1.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
2.60
Witamina C (mg)
2.09
11.26
Witamina D (µg (mcg))
0.67
3.60
Witamina E (mg)
0.15
0.79
Retinol (µg (mcg))
11.11
60.00
Tiamina (mg)
0.33
1.76
Ryboflawina (mg)
0.17
0.90
Niacyna (mg)
3.30
17.80
Foliany (µg (mcg))
8.26
44.60
Beta karoten (µg (mcg))
920.70
4971.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
63.44
342.60
Potas (mg)
244.22
1318.80
Wapń (mg)
15.96
86.20
Fosfor (mg)
133.00
718.20
Magnez (mg)
16.52
89.20
Żelazo (mg)
0.71
3.83
Cynk (mg)
1.60
8.62
Miedź (mg)
0.06
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny smarowidła z mięsa w słoikach 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smarowidła z mięsa w słoikach

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
55.50