Smalec ze skwarkami

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smalec ze skwarkami podany na bułce ułożonej na drewnianej desce
Smalec ze skwarkami
Smalec ze skwarkami to przekąska, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Taki tradycyjny, domowy smalec szczególnie smakuje na weselach lub imprezach plenerowych.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 80 min
1764 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Słonina wieprzowa (1000 g)
  • Podgardle wieprzowe (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Jabłko (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na smalec ze skwarkami krok po kroku

Słoninę i podgardle pokrój w drobną kostkę.

Umieść na suchej, dużej patelni.

Zacznij podgrzewać i zostaw na około 20 minut na średniej mocy palnika.

Po tym czasie pierwszy raz zamieszaj i zmniejsz moc palnika. Smaż całość przez około godzinę.

Słonina w całości powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zrumienić.

Jabłko umyj, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i również pokrój.

Po godzinie smażenia dodaj jabłko z cebulą. Smaż jeszcze 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do słoika i schowaj w lodówce, by dobrze stężał.

Dopraw solą po schłodzeniu.

Jak oceniasz przepis na smalec ze skwarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat smalcu ze skwarkami

Smalec ze skwarkami to przekąska do chleba, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Taki tradycyjny, domowy smalec z cebulką szczególnie smakuje na weselach lub imprezach plenerowych.

Jeśli chcesz samodzielnie wykonać przepis na smalec ze skwarkami, to koniecznie zaopatrz się w świeże składniki: słoninę, podgardle, cebulę i jabłko. Słoninę i podgardle pokrój w drobną kostkę. Umieść na suchej, dużej patelni. Zacznij podgrzewać i zostaw na około 20 minut na średniej mocy palnika. Po tym czasie pierwszy raz zamieszaj i zmniejsz moc palnika. Smaż całość przez około godzinę. Słonina w całości powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zrumienić. Jabłko umyj, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój. Po godzinie smażenia dodaj jabłko z cebulą. Smaż jeszcze 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do słoika i schowaj w lodówce, by dobrze stężał. Dopraw solą po schłodzeniu.

Smalec powstaje z wytopienia tłuszczu ze słoniny- podskórnej tkanki tłuszczowej świni. Dlatego też w 99% składa się właśnie z tłuszczu. Ze względu na to jest to produkt wysokokaloryczny. W 100 g smalcu znajduje się około 900 kcal, dlatego też nie powinien on stanowić podstawy naszej diety. Za to spokojnie można od czasu do czasu pozwolić sobie na taką niecodzienną przekąskę lub dodatek do smażenia. Smalec ze skwarkami jest szczególnie smaczny, gdy poda się go na świeżej pajdzie (kromce) chleba z dodatkiem ogórka kiszonego. Obecność warzyw kiszonych jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części układu pokarmowego. Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie.

Jeśli już wiesz, jak zrobić smalec ze skwarkami to koniecznie wykonaj ten przepis już dziś. To dobry pomysł na tradycyjną, polską przekąskę.

Alergeny w smalcu ze skwarkami

Lista alergenów dla smalcu ze skwarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec ze skwarkami

Wartości odżywcze smalcu ze skwarkami

na 100g gotowej potrawy

W 100 g smalcu znajduje się około 900 kcal, dlatego też nie powinien on stanowić podstawy naszej diety. Za to spokojnie można od czasu do czasu pozwolić sobie na taką niecodzienną przekąskę lub dodatek do smażenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
705.89
1764.72
Białko (g)
1.15
2.87
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.21
5.53
Węglowodany przyswajalne (g)
1.82
4.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
76.76
191.89
Tłuszcze nasycone (g)
33.26
83.14
Tłuszcze nienasycone (g)
43.50
108.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
34.85
87.13
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.65
21.62
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.80
191.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.84
2.11
Witamina B6 (mg)
0.03
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.48
1.21
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
1.16
Retinol (µg (mcg))
0.49
1.23
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.76
1.90
Foliany (µg (mcg))
1.76
4.40
Beta karoten (µg (mcg))
3.01
7.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
4.58
11.45
Potas (mg)
45.49
113.73
Wapń (mg)
2.86
7.16
Fosfor (mg)
17.12
42.81
Magnez (mg)
1.73
4.33
Żelazo (mg)
0.10
0.24
Cynk (mg)
0.22
0.56
Miedź (mg)
0.01
0.03
Mangan (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu ze skwarkami 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcu ze skwarkami

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Podgardle wieprzowe
250 g
17.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Koszt składników
32.50