Przepis na smalec ze skwarkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża

Słoninę i podgardle pokrój w drobną kostkę.

Umieść na suchej, dużej patelni.

Zacznij podgrzewać i zostaw na około 20 minut na średniej mocy palnika.

Po tym czasie pierwszy raz zamieszaj i zmniejsz moc palnika. Smaż całość przez około godzinę.

Słonina w całości powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zrumienić.

Jabłko umyj, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i również pokrój.

Po godzinie smażenia dodaj jabłko z cebulą. Smaż jeszcze 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do słoika i schowaj w lodówce, by dobrze stężał.

Dopraw solą po schłodzeniu.

Smalec ze skwarkami podany na bułce ułożonej na drewnianej desce
Smalec ze skwarkami
Koszt przygotowania dania
17.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1764 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Smalec ze skwarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o smalcu ze skwarkami

Smalec ze skwarkami to przekąska do chleba, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Taki tradycyjny, domowy smalec z cebulką szczególnie smakuje na weselach lub imprezach plenerowych.

Jeśli chcesz samodzielnie wykonać przepis na smalec ze skwarkami, to koniecznie zaopatrz się w świeże składniki: słoninę, podgardle, cebulę i jabłko. Słoninę i podgardle pokrój w drobną kostkę. Umieść na suchej, dużej patelni. Zacznij podgrzewać i zostaw na około 20 minut na średniej mocy palnika. Po tym czasie pierwszy raz zamieszaj i zmniejsz moc palnika. Smaż całość przez około godzinę. Słonina w całości powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zrumienić. Jabłko umyj, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój. Po godzinie smażenia dodaj jabłko z cebulą. Smaż jeszcze 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do słoika i schowaj w lodówce, by dobrze stężał. Dopraw solą po schłodzeniu.

Smalec powstaje z wytopienia tłuszczu ze słoniny- podskórnej tkanki tłuszczowej świni. Dlatego też w 99% składa się właśnie z tłuszczu. Ze względu na to jest to produkt wysokokaloryczny. W 100 g smalcu znajduje się około 900 kcal, dlatego też nie powinien on stanowić podstawy naszej diety. Za to spokojnie można od czasu do czasu pozwolić sobie na taką niecodzienną przekąskę lub dodatek do smażenia. Smalec ze skwarkami jest szczególnie smaczny, gdy poda się go na świeżej pajdzie (kromce) chleba z dodatkiem ogórka kiszonego. Obecność warzyw kiszonych jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części układu pokarmowego. Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie.

Jeśli już wiesz, jak zrobić smalec ze skwarkami to koniecznie wykonaj ten przepis już dziś. To dobry pomysł na tradycyjną, polską przekąskę.

Wartości odżywcze smalcu ze skwarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
705.89 kcal
1764.72 kcal
Białko
1.15 g
2.87 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w smalcu ze skwarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.21 g
5.53 g
Węglowodany przyswajalne
1.82 g
4.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
0.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
76.76 g
191.89 g
Tłuszcze nasycone
33.26 g
83.14 g
Tłuszcze nienasycone
43.50 g
108.75 g
Tłuszcze jednonasycone
34.85 g
87.13 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
8.65 g
21.62 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
76.80 mg
191.99 mg

Witaminy w przepisie na smalec ze skwarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
0.84 µg (mcg)
2.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.48 mg
1.21 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
1.16 mg
Retinol
0.49 µg (mcg)
1.23 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Niacyna
0.76 mg
1.90 mg
Foliany
1.76 µg (mcg)
4.40 µg (mcg)
Beta karoten
3.01 µg (mcg)
7.52 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na smalec ze skwarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
4.58 mg
11.45 mg
Potas
45.49 mg
113.73 mg
Wapń
2.86 mg
7.16 mg
Fosfor
17.12 mg
42.81 mg
Magnez
1.73 mg
4.33 mg
Żelazo
0.10 mg
0.24 mg
Cynk
0.22 mg
0.56 mg
Miedź
0.01 mg
0.03 mg
Mangan
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu ze skwarkami 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smalcu ze skwarkami

Lista alergenów dla smalcu ze skwarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec ze skwarkami

Cena przygotowania smalcu ze skwarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Podgardle wieprzowe
250 g
17.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na smalec ze skwarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób