Przepis na smalec z mięsem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Wszystkie składniki pokrój w kostkę.

Słoninę wrzuć do garnka i smaż na wolnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi.

Do drugiego garnka wlej łyżkę wytopionego tłuszczu i podsmaż na nim cebulę.

Do cebuli dodaj karkówkę, lekko podsmaż i dodaj jabłko, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,25 łyżeczki soli, i 1/4 szklanki wody. Duś wszystko pod przykryciem, na wolnym ogniu, około 2 godzin.

Ugotowane mięso porwij i dodaj do płynnego tłuszczu ze skwarkami.

Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygniecia.

Często zadawane pytania

Brązowy garnek ze smalcem z mięsem, w którym znajdują się 2 drewniane łyżki.
smalec z miesem
Koszt przygotowania dania
14.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Smalec z mięsem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smalcu z mięsem

Wiele osób kojarzy smalec ze skwarkami z czasów dzieciństwa i odwiedzin u dziadków. Nic dziwnego, ponieważ aktualnie smalec jest dosyć rzadko spotykany, szczególnie domowej roboty.

Przedstawiony tutaj przepis na smalec z mięsem, jest przepisem mojej babci i sama robiłam go tylko raz, żeby go wytestować. Oczywiście smalec wyszedł bardzo dobry, ale trzeba pamiętać, że jest to wysokokaloryczny i niezbyt zdrowy produkt, którego nie polecam. Poza kalorycznością smalec charakteryzuje się także wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. To sprawia, że nie jest on zalecany osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, zaburzeniami lipidowymi, problemami trawiennymi, nadmierną masą ciała, czy chorobami, w których występuje stan zapalny, ponieważ nasycone kwas tłuszczowe negatywnie wpływają na stan zdrowia wszystkich, a w szczególności tych osób. Smalec jest też ciężkostrawny, dlatego, jeżeli masz jakieś problemy trawienne, to zwróć też na to uwagę.

Jak zrobić dobry smalec z mięsem?

Już tłumaczę. Przepis mojej babci dodatkowo zrobiony jest z cebulką i jabłkiem. Przygotowanie smalcu zaczynamy od pokrojenia słoniny na niedużą kostkę i smażenie/gotowanie w garnku, aż wysmaży się tłuszcz, a mięso zmieni się w skwarki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, na łyżce wytopionego tłuszczu, w osobnym garnku. Jabłko obieramy i kroimy w sporą kostkę.

W tym samym czasie karkówkę kroimy w kostkę i dusimy razem z cebulką. Do mięsa dodajemy jabłka i ¼ szklanki wody. Całość dusimy na wolnym ogniu około 2 godzin. Uduszone mięso odcedzamy od płynu i rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do smalcu ze skwarkami. Dokładnie mieszamy, aby połączyć smalec z mięsem. W ten sposób mamy gotowy domowy smalec z mięsem.

Można go używać do posmarowania pieczywa. Smalec z mięsem będzie idealnie komponował się z kiszonymi ogórkami. Pamiętaj jednak, że nie jest to dodatek, który powinien często występować w zdrowej diecie. Możesz od czasu do czasu cienko posmarować nim pieczywo, ale pamiętaj o umiarze i na co dzień wybieraj inne smarowidła do pieczywa.

Wartości odżywcze smalcowi z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
464.30 kcal
255.37 kcal
Białko
7.05 g
3.88 g

Węglowodany w smalcu z mięsem

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
3.53 g
1.94 g
Węglowodany przyswajalne
2.90 g
1.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
0.35 g
Sacharoza (cukier)
0.40 g
0.22 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
0.37 g
0.20 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
1.19 g
0.66 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
46.61 g
25.63 g
Tłuszcze nasycone
20.29 g
11.16 g
Tłuszcze nienasycone
26.31 g
14.47 g
Tłuszcze jednonasycone
20.98 g
11.54 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.33 g
2.93 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
60.36 mg
33.20 mg

Witaminy w przepisie na smalec z mięsem

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A
0.85 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina C
0.69 mg
0.38 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
1.38 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.21 mg
Retinol
0.27 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.05 mg
Niacyna
1.41 mg
0.77 mg
Foliany
3.43 µg (mcg)
1.88 µg (mcg)
Beta karoten
4.98 µg (mcg)
2.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na smalec z mięsem

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
18.36 mg
10.10 mg
Potas
123.05 mg
67.68 mg
Wapń
7.05 mg
3.88 mg
Fosfor
70.80 mg
38.94 mg
Magnez
7.24 mg
3.98 mg
Żelazo
0.32 mg
0.17 mg
Cynk
0.91 mg
0.50 mg
Miedź
0.04 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcowi z mięsem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smalcu z mięsem

Lista alergenów dla smalcowi z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z mięsem

Cena przygotowania smalcowi z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
500 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Karkówka wieprzowa
300 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Jabłko
220 g
1 sztuka
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.61
Za 220 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na smalec z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób