Przepis na smalec z mięsem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Wszystkie składniki pokrój w kostkę.

Słoninę wrzuć do garnka i smaż na wolnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi.

Do drugiego garnka wlej łyżkę wytopionego tłuszczu i podsmaż na nim cebulę.

Do cebuli dodaj karkówkę, lekko podsmaż i dodaj jabłko, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,25 łyżeczki soli, i 1/4 szklanki wody. Duś wszystko pod przykryciem, na wolnym ogniu, około 2 godzin.

Ugotowane mięso porwij i dodaj do płynnego tłuszczu ze skwarkami.

Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygniecia.

Brązowy garnek ze smalcem z mięsem, w którym znajdują się 2 drewniane łyżki.
smalec z miesem
Koszt przygotowania dania
14.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Smalec z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smalcu z mięsem

Wiele osób kojarzy smalec ze skwarkami z czasów dzieciństwa i odwiedzin u dziadków. Nic dziwnego, ponieważ aktualnie smalec jest dosyć rzadko spotykany, szczególnie domowej roboty.

Przedstawiony tutaj przepis na smalec z mięsem, jest przepisem mojej babci i sama robiłam go tylko raz, żeby go wytestować. Oczywiście smalec wyszedł bardzo dobry, ale trzeba pamiętać, że jest to wysokokaloryczny i niezbyt zdrowy produkt, którego nie polecam. Poza kalorycznością smalec charakteryzuje się także wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. To sprawia, że nie jest on zalecany osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, zaburzeniami lipidowymi, problemami trawiennymi, nadmierną masą ciała, czy chorobami, w których występuje stan zapalny, ponieważ nasycone kwas tłuszczowe negatywnie wpływają na stan zdrowia wszystkich, a w szczególności tych osób. Smalec jest też ciężkostrawny, dlatego, jeżeli masz jakieś problemy trawienne, to zwróć też na to uwagę.

Jak zrobić dobry smalec z mięsem?

Już tłumaczę. Przepis mojej babci dodatkowo zrobiony jest z cebulką i jabłkiem. Przygotowanie smalcu zaczynamy od pokrojenia słoniny na niedużą kostkę i smażenie/gotowanie w garnku, aż wysmaży się tłuszcz, a mięso zmieni się w skwarki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, na łyżce wytopionego tłuszczu, w osobnym garnku. Jabłko obieramy i kroimy w sporą kostkę.

W tym samym czasie karkówkę kroimy w kostkę i dusimy razem z cebulką. Do mięsa dodajemy jabłka i ¼ szklanki wody. Całość dusimy na wolnym ogniu około 2 godzin. Uduszone mięso odcedzamy od płynu i rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do smalcu ze skwarkami. Dokładnie mieszamy, aby połączyć smalec z mięsem. W ten sposób mamy gotowy domowy smalec z mięsem.

Można go używać do posmarowania pieczywa. Smalec z mięsem będzie idealnie komponował się z kiszonymi ogórkami. Pamiętaj jednak, że nie jest to dodatek, który powinien często występować w zdrowej diecie. Możesz od czasu do czasu cienko posmarować nim pieczywo, ale pamiętaj o umiarze i na co dzień wybieraj inne smarowidła do pieczywa.

Wartości odżywcze smalcowi z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
464.30 kcal
255.37 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
46.61 g
25.63 g
Tłuszcze nasycone
20.29 g
11.16 g
Tłuszcze nienasycone
26.31 g
14.47 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
20.98 g
11.54 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.33 g
2.93 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na smalec z mięsem

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina E
0.38 mg
0.21 mg

Składniki mineralne w przepisie na smalec z mięsem

Na 100g
Na porcję
(55g)
Cynk
0.91 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcowi z mięsem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smalcu z mięsem

Lista alergenów dla smalcowi z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z mięsem

Cena przygotowania smalcowi z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Karkówka wieprzowa
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Jabłko
220 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.61
Za 220 g
Liczba porcji:
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na smalec z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób