Smalec z mięsem

Opublikowano: 25.07.2021 r., 14:13 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Garnek ze smalcem i łyżkami
Smalec z miesem
Smalec z mięsem był częstym smarowidłem do pieczywa, używanym przez nasze babcie. Jest to jasny tłuszcz wytopiony ze słoniny, z dodatkiem gotowanego mięsa i jabłka.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 120 min
255 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Słonina wieprzowa (500 g)
  • Karkówka wieprzowa (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na smalec z mięsem krok po kroku

Wszystkie składniki pokrój w kostkę.

Słoninę wrzuć do garnka i smaż na wolnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi.

Do drugiego garnka wlej łyżkę wytopionego tłuszczu i podsmaż na nim cebulę.

Do cebuli dodaj karkówkę, lekko podsmaż i dodaj jabłko, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,25 łyżeczki soli, i 1/4 szklanki wody. Duś wszystko pod przykryciem, na wolnym ogniu, około 2 godzin.

Ugotowane mięso porwij i dodaj do płynnego tłuszczu ze skwarkami.

Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygniecia.

Jak oceniasz przepis na smalec z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat smalcowi z mięsem

Wiele osób kojarzy smalec ze skwarkami z czasów dzieciństwa i odwiedzin u dziadków. Nic dziwnego, ponieważ aktualnie smalec jest dosyć rzadko spotykany, szczególnie domowej roboty.

Przedstawiony tutaj przepis na smalec z mięsem, jest przepisem mojej babci i sama robiłam go tylko raz, żeby go wytestować. Oczywiście smalec wyszedł bardzo dobry, ale trzeba pamiętać, że jest to wysokokaloryczny i niezbyt zdrowy produkt, którego nie polecam. Poza kalorycznością smalec charakteryzuje się także wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. To sprawia, że nie jest on zalecany osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, zaburzeniami lipidowymi, problemami trawiennymi, nadmierną masą ciała, czy chorobami, w których występuje stan zapalny, ponieważ nasycone kwas tłuszczowe negatywnie wpływają na stan zdrowia wszystkich, a w szczególności tych osób. Smalec jest też ciężkostrawny, dlatego, jeżeli masz jakieś problemy trawienne, to zwróć też na to uwagę.

Jak zrobić dobry smalec z mięsem?

Już tłumaczę. Przepis mojej babci dodatkowo zrobiony jest z cebulką i jabłkiem. Przygotowanie smalcu zaczynamy od pokrojenia słoniny na niedużą kostkę i smażenie/gotowanie w garnku, aż wysmaży się tłuszcz, a mięso zmieni się w skwarki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, na łyżce wytopionego tłuszczu, w osobnym garnku. Jabłko obieramy i kroimy w sporą kostkę.

W tym samym czasie karkówkę kroimy w kostkę i dusimy razem z cebulką. Do mięsa dodajemy jabłka i ¼ szklanki wody. Całość dusimy na wolnym ogniu około 2 godzin. Uduszone mięso odcedzamy od płynu i rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do smalcu ze skwarkami. Dokładnie mieszamy, aby połączyć smalec z mięsem. W ten sposób mamy gotowy domowy smalec z mięsem.

Można go używać do posmarowania pieczywa. Smalec z mięsem będzie idealnie komponował się z kiszonymi ogórkami. Pamiętaj jednak, że nie jest to dodatek, który powinien często występować w zdrowej diecie. Możesz od czasu do czasu cienko posmarować nim pieczywo, ale pamiętaj o umiarze i na co dzień wybieraj inne smarowidła do pieczywa.

Alergeny w smalcu z mięsem

Lista alergenów dla smalcowi z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z mięsem

Wartości odżywcze smalcowi z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że smalec nie jest dodatkiem, który powinien często występować w zdrowej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
464.30
255.37
Białko (g)
7.05
3.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
3.53
1.94
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
1.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.35
Sacharoza (cukier) (g)
0.40
0.22
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.37
0.20
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.19
0.66
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
46.61
25.63
Tłuszcze nasycone (g)
20.29
11.16
Tłuszcze nienasycone (g)
26.31
14.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
20.98
11.54
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.33
2.93
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.36
33.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
0.85
0.47
Witamina B6 (mg)
0.12
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.14
Witamina C (mg)
0.69
0.38
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.38
0.76
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.21
Retinol (µg (mcg))
0.27
0.15
Tiamina (mg)
0.17
0.09
Ryboflawina (mg)
0.08
0.05
Niacyna (mg)
1.41
0.77
Foliany (µg (mcg))
3.43
1.88
Beta karoten (µg (mcg))
4.98
2.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
18.36
10.10
Potas (mg)
123.05
67.68
Wapń (mg)
7.05
3.88
Fosfor (mg)
70.80
38.94
Magnez (mg)
7.24
3.98
Żelazo (mg)
0.32
0.17
Cynk (mg)
0.91
0.50
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcowi z mięsem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcowi z mięsem

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Karkówka wieprzowa
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Jabłko
220 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.61
Za 220 g
Koszt składników
22.00