Przepis na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
blender, tarka

Z fasoli odlej zalewę i umieść ją w misce.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej go.

Drobno pokrój w kostkę cebulę. Dodaj na patelnię i smaż aż warzywo zmięknie i lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy cebula będzie podsmażona, obierz jabłko i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Podsmażaj teraz cebulkę z jabłkiem kilka minut.

Dodaj podsmażone warzywa do fasoli. Dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku.

Wszystkie składniki zblenduj dokładnie.

Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
Koszt przygotowania dania
4.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
68 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

Wartości odżywcze smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
124.58 kcal
68.52 kcal
Białko
3.21 g
1.77 g

Węglowodany w smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
12.14 g
6.68 g
Węglowodany przyswajalne
8.85 g
4.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.29 g
1.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
7.11 g
3.91 g
Tłuszcze nasycone
0.61 g
0.33 g
Tłuszcze nienasycone
6.50 g
3.58 g
Tłuszcze jednonasycone
4.46 g
2.46 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.04 g
1.12 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina B6
0.12 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
228.40 mg
125.62 mg
Potas
238.84 mg
131.36 mg
Wapń
28.48 mg
15.67 mg
Fosfor
71.52 mg
39.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.62 mg
12.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
0.55 mg
Cynk
0.46 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

Lista alergenów dla smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką

Cena przygotowania smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
75 g
pół sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 75 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób