Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką

Opublikowano: 05.07.2021 r., 13:37 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
Przygotowanie 5 min
68 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Jabłko - pół sztuki (75 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
blender, tarka

Przepis na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką krok po kroku

Z fasoli odlej zalewę i umieść ją w misce.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej go.

Drobno pokrój w kostkę cebulę. Dodaj na patelnię i smaż aż warzywo zmięknie i lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy cebula będzie podsmażona, obierz jabłko i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Podsmażaj teraz cebulkę z jabłkiem kilka minut.

Dodaj podsmażone warzywa do fasoli. Dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku.

Wszystkie składniki zblenduj dokładnie.

Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Jak oceniasz przepis na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

Alergeny w smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

Lista alergenów dla smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką

Wartości odżywcze smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

na 100g gotowej potrawy

Dobry przepis w diecie wegańskiej jako zamiennik smalcu. Zawiera wszystkie cenne wartości odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
124.58
68.52
Białko (g)
3.21
1.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
12.14
6.68
Węglowodany przyswajalne (g)
8.85
4.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.29
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
7.11
3.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.61
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
3.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.46
2.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.04
1.12
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
228.40
125.62
Potas (mg)
238.84
131.36
Wapń (mg)
28.48
15.67
Fosfor (mg)
71.52
39.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.62
12.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
0.55
Cynk (mg)
0.46
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
75 g
pół sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 75 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
18.00