Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
- Fasola konserwowa (240 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Jabłko - pół sztuki (75 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką krok po kroku
Z fasoli odlej zalewę i umieść ją w misce.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej go.
Drobno pokrój w kostkę cebulę. Dodaj na patelnię i smaż aż warzywo zmięknie i lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy cebula będzie podsmażona, obierz jabłko i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Podsmażaj teraz cebulkę z jabłkiem kilka minut.
Dodaj podsmażone warzywa do fasoli. Dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku.
Wszystkie składniki zblenduj dokładnie.
Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką
Alergeny w smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką
Lista alergenów dla smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
Wartości odżywcze smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką
Dobry przepis w diecie wegańskiej jako zamiennik smalcu. Zawiera wszystkie cenne wartości odżywcze.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.