Smalec domowy

Opublikowano: 14.02.2022 r., 18:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smalec na chlebie i w misce
Smalec domowy
Wypróbuj sprawdzony przepis na najlepszy smalec domowy. Pyszny smalec z dodatkiem świeżego chleba i ogórka kiszonego to jedna z klasycznych propozycji przekąski czy czekadełka.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 90 min
229 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Słonina wieprzowa (500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia beztłuszczowa, słoik 700 ml

Przepis na smalec domowy krok po kroku

Słoninę pokrój w równą kostkę lub zmiel w maszynce do mielenia.

Słoninę przełóż na zimną patelnię.

Patelnię postaw na najmniejszym możliwym ogniu.

Po około 30 minutach przemieszaj słoninę.

Cebulę pokrój w równą, średnią kostkę.

Po około 45 minutach, gdy słonina zacznie się kurczyć i lekko rumienić dodaj cebulę.

Dodaj szczyptę soli, przemieszaj i smaż wciąż na najmniejszym możliwym gazie.

W zależności od wielkości kostki słoniny, smalec będzie gotowy po 60-90 minutach.

Lekko przestudź i przelej do słoika.

Jak oceniasz przepis na smalec domowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,9% osób

Więcej informacji na temat smalcu domowego

Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany z boczku oraz innych gatunków mięsa niż wieprzowina. Popularnymi rodzajami smalcu jest smalec z dziczyzny, gęsi, kaczki czy królika. Najbardziej wartościowym smalcem jest smalec z gęsi. Gęsina zawiera sporo białka, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę E oraz witaminę PP. Gęsi smalec porównywalny jest z oliwą z oliwek, ponad 60% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym jednonienasycony kwas oleinowy. Smalec z gęsi idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ jest stabilny nawet przy 200 stopniach Celsjusza.

Smalec domowy to nie tylko produkt do smażenia. Smalczyk ze słoniny z cebulą to także pyszny dodatek do chleba. Klasycznym połączeniem jest pajda swojskiego chleba z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym. Połączenie takie jest najbardziej popularne i lubiane. Swojski smalec w ostatnich latach jest także nieodłączną częścią tak zwanych swojskich stołów, czyli szwedzkich stołów, na których znajdziemy jedynie najlepsze, swojskie, domowe wyroby. Domowej roboty smalec wraca do łask, jest on ponownie coraz bardziej popularny i chętnie przygotowywany oraz podawany jako zakąska. Smalec wieprzowy jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i moim zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych powinien on być spożywany okazjonalnie. A jeśli bardzo lubisz domowy smalczyk, wybierz ten z gęsi. Przepis na smalec domowy jest naprawdę łatwy, bez problemu wykonasz go samodzielnie w domu. Dokładnie jak zrobić dobry smalec domowy dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Smalec jest znany w kuchni polskiej od wielu, wielu lat. Po chwilowym zapomnieniu wraca on ponownie do łask, a nawet staje się hitem i jest pożądany na wiejskich stołach lub w restauracjach z tradycyjną kuchnią polską.

Alergeny w smalcu domowym

Lista alergenów dla smalcu domowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec domowy

Wartości odżywcze smalcu domowego

na 100g gotowej potrawy

Smalec to jedno z tradycyjnych smarowideł kanapkowych. Jednak smalec powinien być spożywany okazjonalnie aby nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
655.71
229.50
Białko (g)
0.31
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
2.67
0.93
Węglowodany przyswajalne (g)
2.18
0.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
71.46
25.01
Tłuszcze nasycone (g)
31.23
10.93
Tłuszcze nienasycone (g)
40.22
14.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
32.22
11.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.01
2.80
Cholesterol (mg)
67.86
23.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.11
0.74
Witamina D (µg (mcg))
1.79
0.62
Witamina E (mg)
0.43
0.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.01
0.00
Niacyna (mg)
0.03
0.01
Foliany (µg (mcg))
5.43
1.90
Beta karoten (µg (mcg))
0.29
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
1.14
0.40
Potas (mg)
41.71
14.60
Wapń (mg)
6.57
2.30
Fosfor (mg)
8.29
2.90
Magnez (mg)
2.86
1.00
Żelazo (mg)
0.06
0.02
Cynk (mg)
0.13
0.04
Miedź (mg)
0.01
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu domowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcu domowego

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
9.00