Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku, rondelek, maszynka do mielenia

Przepis na smalec domowy z boczkiem krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Boczek również pokrój w kostkę.

Na patelni podsmaż cebulę do zarumienienia oraz boczek do wytopienia tłuszczu.

Słoninę przepuść przez praskę do mielenia mięsa.

Słoninę umieść w wysokim rondelku i podgrzewaj na niskiej mocy palnika przez około 25 minut (tłuszcz wytopi się i otrzymasz skwarki).

Do wytopionego smalcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pieprzu oraz majeranku.

Smalec z przyprawami podgrzewaj do momentu zarumienienia się skwarek.

Płynny, przestudzony smalczyk wymieszaj z cebulką oraz boczkiem.

Smalczyk przelej do słoiczka i odstaw go w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Gotowy smalec przechowuj w lodówce.

Smalec domowy z boczkiem podany na pieczywie z dodatkiem ogórka kiszonego.
Smalec domowy z boczkiem - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - smalec domowy z boczkiem

W skrócie
Kalorii w porcji
535 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
26

Wartości odżywcze smalcu domowego z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Smalec domowy z boczkiem to doskonała propozycja na smarowidło do kanapek. Smalec zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego uważaj na jego ilość w codziennym jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
535.80
535.80
Białko (g)
3.12
3.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
3.25
3.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
2.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
56.61
56.61
Tłuszcze nasycone (g)
24.59
24.59
Tłuszcze nienasycone (g)
32.01
32.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
25.35
25.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.66
6.66
Cholesterol (mg)
59.80
59.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
2.17
2.17
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.10
Witamina C (mg)
2.65
2.65
Witamina D (µg (mcg))
1.31
1.31
Witamina E (mg)
0.39
0.39
Retinol (µg (mcg))
2.17
2.17
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.84
0.84
Foliany (µg (mcg))
5.66
5.66
Beta karoten (µg (mcg))
0.37
0.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
149.41
149.41
Potas (mg)
88.68
88.68
Wapń (mg)
10.66
10.66
Fosfor (mg)
43.54
43.54
Magnez (mg)
5.89
5.89
Żelazo (mg)
0.16
0.16
Cynk (mg)
0.35
0.35
Miedź (mg)
0.03
0.03
Mangan (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu domowego z boczkiem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smalcu domowym z boczkiem

Lista alergenów dla smalcu domowego z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec domowy z boczkiem

Więcej informacji na temat smalcu domowego z boczkiem

Smalec domowy z boczkiem to doskonała propozycja na smaczne smarowidło do chleba. Tradycyjny domowy smalec warto podać z dodatkiem ogórków kiszonych. Sprawdzony przepis na smalec domowy z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania smarowidła na kanapki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: słonina wieprzowa, boczek surowy, czosnek, cebula, sól, pieprz oraz majeranek. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić smalec domowy z boczkiem? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę do zarumienienia oraz boczek do wytopienia tłuszczu. Słoninę przepuść przez praskę do mielenia mięsa. Słoninę umieść w wysokim rondelku i podgrzewaj na niskiej mocy palnika przez około 25 minut (tłuszcz wytopi się i otrzymasz skwarki). Do wytopionego smalcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pieprzu oraz majeranku. Smalec z przyprawami podgrzewaj do momentu zarumienienia się skwarek. Płynny, przestudzony smalczyk wymieszaj z cebulką oraz boczkiem. Smalczyk przelej do słoiczka i odstaw go w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując smaczny smalec z boczkiem stanowi doskonały dodatek do kanapek. Smalec warto podać z dodatkiem kiszonych ogórków. Przepis na domowy smalczyk jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Smalec jest najlepszy dopiero po całkowitym zastygnięciu. Smalec domowy z boczkiem możesz podać jako smarowidło podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania smalcu dostępne są w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcu domowego z boczkiem

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
500 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Boczek surowy
200 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na smalec domowy z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.9% osób