Smalec domowy
- Słonina wieprzowa (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
Przepis na smalec domowy krok po kroku
Słoninę pokrój w równą kostkę lub zmiel w maszynce do mielenia.
Słoninę przełóż na zimną patelnię.
Patelnię postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
Po około 30 minutach przemieszaj słoninę.
Cebulę pokrój w równą, średnią kostkę.
Po około 45 minutach, gdy słonina zacznie się kurczyć i lekko rumienić dodaj cebulę.
Dodaj szczyptę soli, przemieszaj i smaż wciąż na najmniejszym możliwym gazie.
W zależności od wielkości kostki słoniny, smalec będzie gotowy po 60-90 minutach.
Lekko przestudź i przelej do słoika.
Więcej informacji na temat smalcu domowego
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany z boczku oraz innych gatunków mięsa niż wieprzowina. Popularnymi rodzajami smalcu jest smalec z dziczyzny, gęsi, kaczki czy królika. Najbardziej wartościowym smalcem jest smalec z gęsi. Gęsina zawiera sporo białka, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę E oraz witaminę PP. Gęsi smalec porównywalny jest z oliwą z oliwek, ponad 60% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym jednonienasycony kwas oleinowy. Smalec z gęsi idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ jest stabilny nawet przy 200 stopniach Celsjusza.
Smalec domowy to nie tylko produkt do smażenia. Smalczyk ze słoniny z cebulą to także pyszny dodatek do chleba. Klasycznym połączeniem jest pajda swojskiego chleba z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym. Połączenie takie jest najbardziej popularne i lubiane. Swojski smalec w ostatnich latach jest także nieodłączną częścią tak zwanych swojskich stołów, czyli szwedzkich stołów, na których znajdziemy jedynie najlepsze, swojskie, domowe wyroby. Domowej roboty smalec wraca do łask, jest on ponownie coraz bardziej popularny i chętnie przygotowywany oraz podawany jako zakąska. Smalec wieprzowy jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i moim zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych powinien on być spożywany okazjonalnie. A jeśli bardzo lubisz domowy smalczyk, wybierz ten z gęsi. Przepis na smalec domowy jest naprawdę łatwy, bez problemu wykonasz go samodzielnie w domu. Dokładnie jak zrobić dobry smalec domowy dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Smalec jest znany w kuchni polskiej od wielu, wielu lat. Po chwilowym zapomnieniu wraca on ponownie do łask, a nawet staje się hitem i jest pożądany na wiejskich stołach lub w restauracjach z tradycyjną kuchnią polską.
Alergeny w smalcu domowym
Lista alergenów dla smalcu domowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec domowy
Wartości odżywcze smalcu domowego
Smalec to jedno z tradycyjnych smarowideł kanapkowych. Jednak smalec powinien być spożywany okazjonalnie aby nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.