Wyróżnione przepisy o smaku umami
-
Rolada z indyka
Rolada z indyka pieczona w piekarniku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem …
30 + 30 min łatwy 4 445 kcal -
Chimichanga
Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. …
40 + 20 min łatwy 8 414 kcal -
Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe ze schabu w sosie na bazie śmietany to doskonały pomysł na pyszne danie mięsne, które możesz podać na …
30 + 50 min łatwy 4 -
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 302 kcal -
Haggis
Haggis to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie pochodzące z kuchni szkockiej. Można je przygotować …
30 + 90 min łatwy 8 733 kcal
Pozostałe przepisy o smaku umami
-
Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Ziemniaki zapiekane z boczkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem nie …
40 + 80 min łatwy 5 422 kcal -
Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje podana na ciepło bezpośrednio …
15 + 25 min łatwy 5 440 kcal -
Rolada z kurczaka z boczkiem
Rolada z kurczaka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem …
30 + 25 min łatwy 3 -
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie. Szybka sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka …
20 min łatwy 2 869 kcal -
Tarta z porem i boczkiem
Tarta z porem i boczkiem wędzonym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna tarta świetnie sprawdzi się …
40 + 50 min łatwy 5 887 kcal -
Naleśniki z boczkiem
Naleśniki z boczkiem wędzonym to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Najlepsze naleśniki doskonale smakują na ciepło. Przepis na naleśniki …
30 + 10 min łatwy 4
-
Smażony bekon
Smażony bekon to doskonały pomysł na śniadanie. Możemy wykorzystać go jako dodatek do chleba. Pyszny i szybki w przygotowaniu bekon …
15 min łatwy 4 449 kcal -
Szparagi zawijane boczkiem
Szparagi zawijane boczkiem to doskonała propozycja na przekąski na imprezę lub danie obiadowe. Smaczna przystawka ze szparagów doskonale smakuje na …
20 + 15 min łatwy 2 -
Tosty z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. …
25 min łatwy 1 -
Bekon z indyka
Bekon z indyka to doskonały pomysł na smaczny dodatek na kolację lub śniadanie. Smaczny domowy bekon z indyka możemy podać …
15 min łatwy 3
-
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Najlepsze ozorki doskonale smakują z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek …
60 + 90 min łatwy 4 687 kcal -
Keto gofry
Keto gofry to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla osób na diecie ketogenicznej. Dietetyczne śniadanie to sprawdzony przepis na …
10 + 10 min łatwy 2 -
Casarecce
Casarecce to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjny włoski rodzaj makaronu przygotować można z różnymi dodatkami. …
10 + 25 min łatwy 4 -
Krewetki w panierce
Krewetki w panierce to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne krewetki podać można jako przekąskę podczas …
10 + 20 min łatwy 2 -
Karkówka w rękawie
Karkówka w rękawie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Jeśli zastanawiasz się, jak upiec karkówkę w rękawie …
15 + 60 min łatwy 4 -
Zupa szparagowa krem
Zupa szparagowa krem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa krem jest łatwostrawna i podać ją …
10 + 30 min łatwy 5
-
Scampi
Scampi to danie przygotowane na bazie makaronu oraz smażonych krewetek w sosie. Smażone krewetki w sosie śmietanowym to doskonała propozycja …
30 min łatwy 2 -
Stek z rostbefu
Stek z rostbefu doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny stek wołowy doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz …
20 min łatwy 2 -
Galat
Galat to tradycyjny, domowy przepis na przekąskę z czasów PRL. Galareta z nóżek wieprzowych była mocno popularna w tych czasach …
30 + 30 min łatwy 8 -
Kołduny litewskie
Kołduny litewskie to tradycyjne, domowe danie wywodzące się z kuchni litewskiej. Kołduny to doskonały pomysł na obiad, który najczęściej podaje …
60 min łatwy 4
-
Vol au vent
Vol au vent to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Słynne francuskie kominki można faszerować sosem z dodatkiem …
10 + 30 min łatwy 10 -
Dorada smażona
Dorada smażona to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Rybę smażoną na patelni podać można z wieloma …
10 + 15 min łatwy 2 -
Dorada z piekarnika
Dorada z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Podać można ją także podczas imprezy ze …
5 + 20 min łatwy 2 -
Kurczak na piwie
Kurczak na piwie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przyprawy do kurczaka na piwie dobrać możesz …
15 + 80 min łatwy 4 -
Sloppy joe
Sloppy joe to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek podczas wielu różnych okazji. Wołowina z sosem pomidorowym w świeżej bułce …
10 + 20 min łatwy 4 -
Zupa z kurczakiem
Zupa z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsza i szybka w przygotowaniu zupa doskonale …
30 + 20 min łatwy 5
-
Manty
Manty to pyszne tureckie pierogi, które są gotowane lub smażone. Pierogi te najczęściej przygotowywane są z mięsem lub ziemniakami i …
60 min łatwy 2 -
Pad thai z krewetkami
Pad thai z krewetkami doskonały pomysł na szybkie i pożywne danie. Azjatyckie danie podawane jest także z tofu, kurczakiem lub …
30 min łatwy 2 -
Zupa ogórkowa Thermomix
Zupa ogórkowa Thermomix to świetna propozycja na obiad dla Twojej rodziny. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z ziemniakami jest …
20 + 35 min łatwy 7 487 kcal -
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad. Smaczna zupa doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać …
30 + 20 min łatwy 5 218 kcal
Smak umami - zobacz najlepsze przepisy o smaku umami
Czasem po zjedzeniu jakiejś potrawy nie da się dokładnie opisać jak smakowała. Wiadomo tylko, że była przepyszna. Żaden z akcentów nie dominował nad innymi. Jedzenie nie było ani za słone ani zbyt gorzkie. Czuło się w nim lekką słodycz, ale też pewną kwasowość. Całość była znakomicie zbalansowana i wyrazista. Jeśli o daniu można powiedzieć tylko to, że było wyśmienite, oznacza to, że pojawił się w nim smak umami. Warto poznać jego charakterystykę i potrawy, w których występuje.
Smak łączący wszystkie inne
Umami jest piątym z podstawowych smaków rozróżnianych przez kubki smakowe człowieka. Jego nazwa pochodzi z języka japońskiego. Dosłownie oznacza coś wyśmienitego, smacznego lub pysznego. Po raz pierwszy umami opisano w początkach XX wieku. Pojęcie stało się znane za sprawą profesora Uniwersytetu Tokijskiego Kikunae Ikeday. Światowi naukowcy do nowego smaku przekonali się stosunkowo niedawno. Oficjalnie wyodrębnili i uznali za podstawowy dopiero w 2000 roku. Umami można określić, jako połączenie akcentów słodkich, gorzkich, kwaśnych i słonych. Często jest nazywane smakiem mięsnym, rosołowym bądź bulionowym.
Umami jest naturalnie obecne w wielu produktach spożywczych. Przede wszystkim w mięsie wołowym i bulionach z niego powstających. Wyczuć go można między innymi w rybach i owocach morza. Jeśli chodzi o warzywa i owoce to piąty smak występuje w pomidorach, brokułach i winogronach. To jeszcze nie wszystko, ponieważ umami są grzyby, wodorosty i orzechy. A także sosy, sojowy, rybny i ostrygowy. Z połączenia wspomnianych i innych składników powstają niepowtarzalne potrawy. Przedstawimy je, lecz zanim to nastąpi jeszcze kilka ważnych słów dopełniających charakterystykę najnowszego smaku.
Kubki smakowe wyczują kwaskowość, gdy na języku pojawią się kwasy organiczne. Gorycz występuje po zetknięciu się receptorów z alkaloidami. Tymczasem za umami odpowiedzialne są kwasy glutaminowe oraz rybonukleotydy. Warto widzieć, że Kikunae Ikeda wyizolował w laboratorium pierwszą ze wspomnianych substancji. To pozwoliło wytworzyć powszechnie dziś stosowany glutaminian sodu. To sztuczny środek imitujący naturalne umami. Na opakowaniu, w opisie składu produktu spożywczego jest oznaczany kodem E621. To obecność glutaminianu sprawia, że fast foody i przekąski są tak atrakcyjne w smaku.
Umami w kuchni japońskiej
Piąty smak odkrył i opisał japończyk, zatem opis potraw umami rozpoczniemy od pochodzących z rodzinnego kraju profesora. Podstawowym element kuchni japońskiej to bulion dashi. Nie jest samodzielnym daniem, lecz bazą zup, sosów, duszonych mięs czy warzyw. Sam wywar występuje w kilku wersjach. W klasycznym wariancie powstaje z dwóch składników. Pierwszy to wodorosty kombu, jadalne glony o długich liściach. Drugi składnik to katsuobushi, czyli uwędzone i wysuszone płaty ryby bonito. Inna nazwa owej ryby to tuńczyk pasiasty. Rybny bulion, zwany kombu katsuo dashi jest używany do przygotowywania zup miso.
Zupa miso, w której smak umami jest wyraźnie rozpoznawalny, to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Nieco różniące się w poszczególnych regionach wysp. Poza domami, serwowana jest w wielu barach w kraju kwitnącej wiśni. Można też ugotować ją w Polsce, pod warunkiem zdobycia wszystkich składników. Do przygotowania klasycznej wersji zupy miso potrzebny jest, poza bulionem rzecz jasna, czosnek, imbir i cebula. Do tego dochodzą typowe azjatyckie składniki. Najważniejsza jest pasta miso powstająca ze sfermentowanej soi, ryżu i drożdży. Niezbędne dodatki to grzyby shitake, sos sojowy, makaron ramen lub inny azjatycki.
Wspomniany bulion dashi poza podstawową, wstępuje w trzech wersjach o smaku umami. Chodzi o:
- Katsudo dashi – wywar przygotowywany na bazie samych płatków tuńczyka bonito.
- Niboshi dashi – to również wersja rybna powstająca z niewielkich, suszonych sardynek,
- Kombu dashi - odmiana wegetariańska. Bazuje tylko i wyłącznie na glonach kombu.
Piątym smakiem odznacza się też ramen, zupa z makaronem i wieloma innymi składnikami. Pływają w niej kawałki wieprzowiny, glony wakame, kiełki fasoli i bambusa, jajka ugotowane na twardo. Przepisy na powyższe i inne azjatyckie potrawy umami można znaleźć na naszej stronie.
Włoski ser o smaku umami
Pomidory przyniesione prosto z ogródka i jedzone na surowo od razu cieszą smakiem umami. Tak samo jak winogrona czy orzechy. W przypadku wielu innych produktów trzeba go w odpowiedni sposób wydobyć. Na przykład mięso musi być długo duszone lub smażone a warzywa peklowane. Kolejną techniką kulinarną pomagającą wprowadzić piąty smak jest fermentacja. I nie chodzi tu o proces mający na celu stworzenie alkoholu. Miedzy innymi w wyniku fermentacji powstaje najsłynniejszy włoski ser. Naturalnie chodzi tu o parmezan, którego właściwa włoska nazwa to Parmigiano Reggiano.
Parmezan to twardy, długo dojrzewający jasnożółty ser. Jego konsystencja często jest określana, jako grudkowata. Interesujący nas produkt ma szerokie kulinarne zastosowanie. Dodaje się go do sałatek, makaronów, mięs. Każda z potraw, w której się znajdzie zyskuje niepowtarzalną głębię za sprawą smaku umami. Klasyczną włoską propozycją zawierającą parmezan jest risotto z kurczakiem i pieczarkami. Do jego przygotowania potrzebny jest bulion, najlepiej drobiowy, kurczak, pieczarki i ser. Pozostałe składniki to ryż, wino, masło, sól, pieprz. Można dodać także cebulę wraz z pietruszką. Gotowanie będzie trwać około godziny.
Jakie jeszcze potrawy zawierają parmezan i odznaczają się smakiem mięsnym czy też bulionowym? Wielu odpowiedzi na to pytanie dostarcza kuchnia włoska. Polecane przysmaki to między innymi:
- Spaghetti z krewetkami – szybie danie z makaronu, krewetek, białego wina, masła i sera,
- Canneloni ze szpinakiem – zawiera makaron canneloni, pomidory, cebulę i dwa rodzaje sera,
- Polenta z parmezanem – przygotowywana z mąki bądź kaszki kukurydzianej i sera,
- Penne z ziołami – klasyczny makaron penne z parmezanem, śmietanką oraz ziołami.
Więcej interesujących przepisów można znaleźć na naszej stronie.
Piąty smak w polskiej kuchni
Jak już wiadomo kwas glutaminowy odpowiedzialny za odczuwanie umami znajduje się w mięsie, rybach i warzywach. Oznacza to, że piąty smak od wieków jest obecny w polskiej kuchni. Tę wiedzę warto wykorzystać w czasie przygotowywania różnych potraw. Na przykład takich, które jako główny składnik wykorzystują makrelę. Ogólnie dostępną w naszym kraju i co ważne niezbyt drogą rybę. Na bazie wędzonej makreli powstanie wyśmienita sałatka. Zawierająca także pomidory, gotowane jajka, cebulę i kiszone ogórki. Ten ostatni element jeszcze podbije akcenty umami.
W wielu tradycyjnych, polskich potrawach wyczuwalny jest smak umami. Warto, więc wprowadzać je w klasycznej wersji do jadłospisu. Czasem można jednak nieco poeksperymentować. Przełamywać receptury egzotycznymi dodatkami. Takimi jak chociażby sos sojowy, ostrygi czy inne owoce morza. Dzięki takim praktykom powstają nowe, niepowtarzalne dania. Charakteryzujące się wyrazistym, piątym smakiem. Ciekawe inspiracje i szczegółowe przepisy można znaleźć na naszej stronie. Zachęcamy do odwiedzin.