Przepisy o smaku umami
-
Zupa miso
Zupa miso to tradycyjna zupa spożywana w Japonii. Japończycy spożywają ją praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków głównych. Jej głównymi …
10 + 15 min łatwy 4 392 kcal -
Ramen
Ramen to pyszna zupa, bogata w różne dodatki, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Jest to potrawa japońska, która pojawiła się …
20 + 25 min średni 2 461 kcal -
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami to pomysł na bardzo smaczny obiad. To danie nie jest trudne, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna …
45 min łatwy 4 328 kcal
Pozostałe przepisy o smaku umami
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
Pyszne spaghetti z krewetkami koktajlowymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, …
15 + 30 min łatwy 2 925 kcal -
Cannelloni ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem to propozycja idealna dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Smakuje niezwykle pysznie, a przy tym jest bardzo łatwa …
25 + 25 min łatwy 4 493 kcal -
Polenta
Polenta to pyszne wegetariańskie danie kuchni włoskiej, które nie jest bardzo popularne. Dawniej przyrządzane było tylko na bazie mąki kasztanowej, …
20 + 30 min łatwy 2 608 kcal -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Makaron po chińsku
Makaron po chińsku to danie, które znane jest z większości azjatyckich restauracji. Ma wspaniały smak i cudowną konsystencję. Makaron podaje …
20 + 25 min łatwy 4 581 kcal -
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal
-
Okonomiyaki
Okonomiyaki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie wywodzące się z kuchni japońskiej. Japońska pizza będzie także …
10 + 15 min łatwy 3 1093 kcal -
Kare raisu
Kare raisu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone mięso z curry to japońska wersja tradycyjnego …
15 + 30 min łatwy 8 478 kcal -
Zupa pho
Zupa pho z wołowiną jest to popularne danie kuchni wietnamskiej. Jest to zupa na bazie rosołu podawana z makaronem i …
20 + 60 min łatwy 6 660 kcal -
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Pyszna zupa tajska z mlekiem kokosowym i z kurczakiem na ostro, która jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Super …
15 + 15 min łatwy 8 133 kcal -
Pho bo
Pyszne pho bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
45 + 180 min łatwy 5 707 kcal
-
Tom yam
Azjatycka kuchnia znana jest z najlepszych zup na świecie. Od tych bogatych bazujących na mleku kokosowym, po wietnamską wersję rosołu …
25 + 45 min łatwy 4 371 kcal -
Zupa wietnamska
Zupa wietnamska to klasyczna zupa Pho, którą można dostać we wszystkich azjatyckich restauracjach. Nieco przypomina ramen lub polski rosół. Smakuje …
30 + 45 min łatwy 6 -
Jajangmyeon
Jajangmyeon to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem, który podać można na obiad dla całej rodziny. Koreańskie danie …
15 + 20 min łatwy 4 595 kcal -
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz …
15 + 30 min łatwy 6 486 kcal -
Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo
Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
60 + 45 min łatwy 4 450 kcal -
Makaron po azjatycku
Makaron po azjatycku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepszy makaron z warzywami i kurczakiem sprawdzi …
5 + 10 min łatwy 4 572 kcal
-
Zupa bambusowa
Zupa bambusowa to niezwykle smaczna azjatycka potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom egzotycznych potraw. Jest prosta i …
20 + 45 min łatwy 8 90 kcal -
Kurczak chrupiący po tajsku
Kurczak chrupiący po tajsku to doskonały pomysł na naprawdę ciekawe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość jest smaczna, …
15 + 20 min łatwy 4 556 kcal -
Naruto ramen
Ramen powstał w Chinach, ale przejęli go Japończycy. To właśnie bazie ramenu powstały pierwsze, błyskawiczne "zupki chińskie". Według mnie domowe …
40 + 180 min średni 4 -
Kociołek Lau
Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz …
30 + 180 min średni 12 542 kcal -
Makaron po tajsku z kurczakiem
Zobacz jak zrobić makaron po tajsku z kurczakiem oraz z warzywami. Z mlekiem kokosowym i pysznymi przyprawami. Ta potrawa wprowadza …
30 min łatwy 4 446 kcal
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem jest doskonałą opcją na naprawdę smaczny i odżywczy posiłek. To wybór idealny dla miłośników włoskiej …
30 + 30 min średni 4 812 kcal -
Kurczak z mascarpone
Kurczak z mascarpone to propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny, pieczony kurczak z serkiem mascarpone doskonale smakuje z dodatkiem …
30 + 20 min łatwy 4 377 kcal -
Kociołek węgierski
Kociołek węgierski z ogniska to doskonały pomysł na obiad podczas biwaków. Kociołek węgierski możesz spożyć bez żadnych dodatków lub możesz …
30 + 90 min łatwy 10 418 kcal -
Filet po parysku
Filet po parysku to filet z kurczaka panierowany w jajku oraz mące. Pyszny filet po parysku stanowi doskonały pomysł na …
30 min łatwy 4 309 kcal -
Płow
Płow to tradycyjna potrawa wschodnia, która przygotowywana jest na bazie ryżu z dodatkiem warzyw oraz kawałków mięsa. Tradycyjny domowy płow …
60 + 40 min łatwy 4 725 kcal -
Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pieczony łosoś świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas …
20 + 15 min łatwy 2 569 kcal
-
Schab po myśliwsku
Schab po myśliwsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab pieczony z dodatkiem cebuli i grzybów …
20 + 90 min łatwy 6 343 kcal -
Śledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie to idealne danie na różne okazje - od domowych obiadów po eleganckie przyjęcia. Przepis na te pyszne …
20 min łatwy 6 154 kcal -
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety pochodzące …
20 + 20 min łatwy 4 826 kcal -
Ryba w galarecie z ryby mrożonej
Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smaczna ryba …
20 + 30 min łatwy 10 160 kcal -
Galareta z nóżek wieprzowych
Galareta z nóżek wieprzowych to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsza galareta sprawdzi się idealnie jako …
20 + 180 min łatwy 10 103 kcal -
Fajita z kurczakiem
Fajita z kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Tradycyjna meksykańska fajita początkowo przygotowywana była z mięsa wołowego, jednak …
40 + 30 min łatwy 4 525 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso w kremowym sosie. Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym …
20 + 20 min łatwy 5 543 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 188 kcal -
Polędwica w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna …
10 + 25 min łatwy 4 616 kcal -
Bigos ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną …
20 + 60 min łatwy 5 346 kcal -
Omlet z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub …
10 + 15 min łatwy 3 757 kcal -
Bigos myśliwski
Bigos myśliwski to świetny pomysł na pyszny obiad z dodatkiem mięsa i kiełbasy. Bigos myśliwski jest bardzo aromatyczny i lekko …
20 + 120 min łatwy 5 720 kcal -
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe oraz przekąskę na imprezę. Dobra tarta na słono …
40 + 40 min łatwy 4 784 kcal -
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki w miękkiej młodej kapuście …
30 + 120 min łatwy 10 436 kcal -
Gęsie pipki
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają …
20 + 40 min łatwy 6 485 kcal -
Sanduiche de carne
Sanduiche de carne to pyszne danie wywodzące się z kuchni brazylijskiej. Burger doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę ze …
20 + 20 min łatwy 4 748 kcal -
Älplermagronen
Älplermagronen jest daniem wywodzącym się z kuchni szwajcarskiej. Połączenie makaronu z serem z ciekawymi dodatkami jest daniem narodowym. Makaron można …
15 + 25 min łatwy 10 621 kcal -
Czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania …
15 + 80 min łatwy 5 760 kcal -
Sakiewki ze schabu
Sakiewki ze schabu to doskonała propozycja na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Nadziewane mięso z papryką można podać …
15 + 40 min łatwy 5 -
Schab z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub znajomych. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6 1128 kcal -
Patatnik
Patatnik to tradycyjny wyrób kuchni bałkańskiej, przygotowywany na bazie startych ziemniaków placek jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej …
20 + 20 min łatwy 5 729 kcal -
Sarmi
Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem …
20 + 90 min łatwy 10 324 kcal -
Banica
Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas …
10 + 50 min łatwy 10 488 kcal -
Cesneková polévka
Česneková polévka to tradycyjna zupa kuchni czeskiej. Pyszna i aromatyczna zupa na bazie rosołu i czosnku świetnie sprawdza się na …
10 + 70 min łatwy 10 937 kcal -
Królik w piwie
Królik w piwie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Królik duszony w piwie to tradycyjne danie kuchni …
15 + 60 min łatwy 5 551 kcal -
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal -
Matambre
Matambre to danie podawane najczęściej w Argentynie i Urugwaju. Jest to grillowany stek wołowy z nietypowego kawałka tuszy, jakim jest …
20 + 40 min łatwy 4 289 kcal -
Leitão assado da bairrada
Leitão assado da bairrada to doskonałe danie pochodzące z Portugalii. Znane i cenione, uważa się je za jedno z siedmiu …
20 + 240 min trudny 30 160 kcal
Przepisy o smaku umami - co to jest?
Umami to piąty z podstawowych smaków rozróżnianych przez człowieka. Jego nazwa pochodzi z języka japońskiego i oznacza coś wyśmienitego lub smacznego. Po raz pierwszy umami opisano w początkach XX wieku. Zrobił to profesor Uniwersytetu Tokijskiego Kikunae Ikeda. Światowi naukowcy oficjalnie wyodrębnili i uznali piąty smak dopiero w 2000 roku. Jest obecny w mięsach, niektórych warzywach, serach a także wodorostach. Można go określić, jako połączenie akcentów słodkich, gorzkich i słonych.
Smak umami - zobacz najlepsze przepisy o smaku umami
Czasem po zjedzeniu jakiejś potrawy nie da się dokładnie opisać jak smakowała. Wiadomo tylko, że była przepyszna. Żaden z akcentów nie dominował nad innymi. Jedzenie nie było ani za słone ani zbyt gorzkie. Czuło się w nim lekką słodycz, ale też pewną kwasowość. Całość była znakomicie zbalansowana i wyrazista. Jeśli o daniu można powiedzieć tylko to, że było wyśmienite, oznacza to, że pojawił się w nim smak umami. Warto poznać jego charakterystykę i potrawy, w których występuje.
Smak łączący wszystkie inne
Umami jest piątym z podstawowych smaków rozróżnianych przez kubki smakowe człowieka. Jego nazwa pochodzi z języka japońskiego. Dosłownie oznacza coś wyśmienitego, smacznego lub pysznego. Po raz pierwszy umami opisano w początkach XX wieku. Pojęcie stało się znane za sprawą profesora Uniwersytetu Tokijskiego Kikunae Ikeday. Światowi naukowcy do nowego smaku przekonali się stosunkowo niedawno. Oficjalnie wyodrębnili i uznali za podstawowy dopiero w 2000 roku. Umami można określić, jako połączenie akcentów słodkich, gorzkich, kwaśnych i słonych. Często jest nazywane smakiem mięsnym, rosołowym bądź bulionowym.
Umami jest naturalnie obecne w wielu produktach spożywczych. Przede wszystkim w mięsie wołowym i bulionach z niego powstających. Wyczuć go można między innymi w rybach i owocach morza. Jeśli chodzi o warzywa i owoce to piąty smak występuje w pomidorach, brokułach i winogronach. To jeszcze nie wszystko, ponieważ umami są grzyby, wodorosty i orzechy. A także sosy, sojowy, rybny i ostrygowy. Z połączenia wspomnianych i innych składników powstają niepowtarzalne potrawy. Przedstawimy je, lecz zanim to nastąpi jeszcze kilka ważnych słów dopełniających charakterystykę najnowszego smaku.
Kubki smakowe wyczują kwaskowość, gdy na języku pojawią się kwasy organiczne. Gorycz występuje po zetknięciu się receptorów z alkaloidami. Tymczasem za umami odpowiedzialne są kwasy glutaminowe oraz rybonukleotydy. Warto widzieć, że Kikunae Ikeda wyizolował w laboratorium pierwszą ze wspomnianych substancji. To pozwoliło wytworzyć powszechnie dziś stosowany glutaminian sodu. To sztuczny środek imitujący naturalne umami. Na opakowaniu, w opisie składu produktu spożywczego jest oznaczany kodem E621. To obecność glutaminianu sprawia, że fast foody i przekąski są tak atrakcyjne w smaku.
Umami w kuchni japońskiej
Piąty smak odkrył i opisał japończyk, zatem opis potraw umami rozpoczniemy od pochodzących z rodzinnego kraju profesora. Podstawowym element kuchni japońskiej to bulion dashi. Nie jest samodzielnym daniem, lecz bazą zup, sosów, duszonych mięs czy warzyw. Sam wywar występuje w kilku wersjach. W klasycznym wariancie powstaje z dwóch składników. Pierwszy to wodorosty kombu, jadalne glony o długich liściach. Drugi składnik to katsuobushi, czyli uwędzone i wysuszone płaty ryby bonito. Inna nazwa owej ryby to tuńczyk pasiasty. Rybny bulion, zwany kombu katsuo dashi jest używany do przygotowywania zup miso.
Zupa miso, w której smak umami jest wyraźnie rozpoznawalny, to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Nieco różniące się w poszczególnych regionach wysp. Poza domami, serwowana jest w wielu barach w kraju kwitnącej wiśni. Można też ugotować ją w Polsce, pod warunkiem zdobycia wszystkich składników. Do przygotowania klasycznej wersji zupy miso potrzebny jest, poza bulionem rzecz jasna, czosnek, imbir i cebula. Do tego dochodzą typowe azjatyckie składniki. Najważniejsza jest pasta miso powstająca ze sfermentowanej soi, ryżu i drożdży. Niezbędne dodatki to grzyby shitake, sos sojowy, makaron ramen lub inny azjatycki.
Wspomniany bulion dashi poza podstawową, wstępuje w trzech wersjach o smaku umami. Chodzi o:
- Katsudo dashi – wywar przygotowywany na bazie samych płatków tuńczyka bonito.
- Niboshi dashi – to również wersja rybna powstająca z niewielkich, suszonych sardynek,
- Kombu dashi - odmiana wegetariańska. Bazuje tylko i wyłącznie na glonach kombu.
Piątym smakiem odznacza się też ramen, zupa z makaronem i wieloma innymi składnikami. Pływają w niej kawałki wieprzowiny, glony wakame, kiełki fasoli i bambusa, jajka ugotowane na twardo. Przepisy na powyższe i inne azjatyckie potrawy umami można znaleźć na naszej stronie.
Włoski ser o smaku umami
Pomidory przyniesione prosto z ogródka i jedzone na surowo od razu cieszą smakiem umami. Tak samo jak winogrona czy orzechy. W przypadku wielu innych produktów trzeba go w odpowiedni sposób wydobyć. Na przykład mięso musi być długo duszone lub smażone a warzywa peklowane. Kolejną techniką kulinarną pomagającą wprowadzić piąty smak jest fermentacja. I nie chodzi tu o proces mający na celu stworzenie alkoholu. Miedzy innymi w wyniku fermentacji powstaje najsłynniejszy włoski ser. Naturalnie chodzi tu o parmezan, którego właściwa włoska nazwa to Parmigiano Reggiano.
Parmezan to twardy, długo dojrzewający jasnożółty ser. Jego konsystencja często jest określana, jako grudkowata. Interesujący nas produkt ma szerokie kulinarne zastosowanie. Dodaje się go do sałatek, makaronów, mięs. Każda z potraw, w której się znajdzie zyskuje niepowtarzalną głębię za sprawą smaku umami. Klasyczną włoską propozycją zawierającą parmezan jest risotto z kurczakiem i pieczarkami. Do jego przygotowania potrzebny jest bulion, najlepiej drobiowy, kurczak, pieczarki i ser. Pozostałe składniki to ryż, wino, masło, sól, pieprz. Można dodać także cebulę wraz z pietruszką. Gotowanie będzie trwać około godziny.
Jakie jeszcze potrawy zawierają parmezan i odznaczają się smakiem mięsnym czy też bulionowym? Wielu odpowiedzi na to pytanie dostarcza kuchnia włoska. Polecane przysmaki to między innymi:
- Spaghetti z krewetkami – szybie danie z makaronu, krewetek, białego wina, masła i sera,
- Canneloni ze szpinakiem – zawiera makaron canneloni, pomidory, cebulę i dwa rodzaje sera,
- Polenta z parmezanem – przygotowywana z mąki bądź kaszki kukurydzianej i sera,
- Penne z ziołami – klasyczny makaron penne z parmezanem, śmietanką oraz ziołami.
Więcej interesujących przepisów można znaleźć na naszej stronie.
Piąty smak w polskiej kuchni
Jak już wiadomo kwas glutaminowy odpowiedzialny za odczuwanie umami znajduje się w mięsie, rybach i warzywach. Oznacza to, że piąty smak od wieków jest obecny w polskiej kuchni. Tę wiedzę warto wykorzystać w czasie przygotowywania różnych potraw. Na przykład takich, które jako główny składnik wykorzystują makrelę. Ogólnie dostępną w naszym kraju i co ważne niezbyt drogą rybę. Na bazie wędzonej makreli powstanie wyśmienita sałatka. Zawierająca także pomidory, gotowane jajka, cebulę i kiszone ogórki. Ten ostatni element jeszcze podbije akcenty umami.
W wielu tradycyjnych, polskich potrawach wyczuwalny jest smak umami. Warto, więc wprowadzać je w klasycznej wersji do jadłospisu. Czasem można jednak nieco poeksperymentować. Przełamywać receptury egzotycznymi dodatkami. Takimi jak chociażby sos sojowy, ostrygi czy inne owoce morza. Dzięki takim praktykom powstają nowe, niepowtarzalne dania. Charakteryzujące się wyrazistym, piątym smakiem. Ciekawe inspiracje i szczegółowe przepisy można znaleźć na naszej stronie. Zachęcamy do odwiedzin.