Przepisy na słono

Przepisy na słono - zobacz najlepsze pomysły na słone potrawy

Słony smak jest łatwo rozpoznawalny i bardzo popularny. Można go wyczuć w przekąskach i wielu produktach spożywczych dostępnych w sklepach. Razem ze słodkim, gorzkim, kwaśnym i umami tworzy grupę pięciu podstawowych smaków. Rozpoznawanych przez ludzkie kubki smakowe wspomagane przez zmysł węchu. Receptory rozmieszczone na języku wychwytują go, gdy wejdą w kontakt z kationami soli sodu i potasu. Niewielki dodatek słonych akcentów wzbogaca smak potraw a nadmiar potrafi je zepsuć.

Wyróżnione przepisy na słono

Pozostałe przepisy na słone dania

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy na słono - zobacz najlepsze pomysły na słone potrawy

Z grupy pięciu podstawowych, dwa smaki cieszą się największym powodzeniem. Pierwszym jest słodki obecny w słodyczach, ale też innych wyrobach spożywczych. Natomiast drugi to słony i to na nim się skupiamy w tym artykule. Jakie substancje sprawiają, że jest odczuwany przez człowieka? Odpowiedź na to pytanie i inne informacje na jego temat znajdują się poniżej. Prezentujemy także ciekawe przepisy na potrawy zachęcające do korzystania z tego smaku.

Skąd się bierze słony smak?

Słony smak stał się bardzo popularny i rozpoznanie go nie sprawia żadnych trudności. Przede wszystkim, dlatego, że da się go wyczuć w przekąskach i wielu produktach spożywczych. Szczególnie tych mocno przetworzonych. Razem ze słodkim, gorzkim, kwaśnym oraz umami tworzy grupę pięciu podstawowych smaków. Rozpoznawanych przez ludzki zmysł smaku wspomagany przez powonienie. Receptory rozmieszczone na języku wychwytują go po wejściu w kontakt z kationami soli sodu i potasu. Stosowanie niewielkich dodatków słonych wyrobów wzbogaca smak potraw. Jednakże ich wyraźny nadmiar zepsuje każde danie.

Podstawowym źródłem słonego smaku jest sól kuchenna. Zawiera sód, który przyjmowany w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Zwiększa ryzyko rozwinięcia się nadciśnienia tętniczego, chorób nerek czy otyłości. Słony smak zwiększa apetyt, może nawet uzależnić. Dlatego też zalecana dzienna dawka soli to tylko 5 gramów, czyli około 2000 mg sodu. Niestety w diecie przeciętnego, dorosłego Polaka jest go znacznie więcej. Średnio od około 7 do 10 gramów dziennie. Występuje, bowiem w przetworzonych serach, wędlinach, mieszankach przypraw, pieczywie czy zupach i sosach w proszku. Warto, zatem pamiętać by dodatkowo nie solić wymienionych produktów.

Słone akcenty wprowadzane przez sód mają też pozytywny wpływ na ludzki organizm. Spożywane w zalecanej dawce poprawiają trawienie, usuwają toksyny, stymulują pracę trzustki. Co ciekawe, słony posmak można uzyskać zastępując klasyczną sól wersją potasową. Dobrym zamiennik to także zioła:

  • popularna bazylia jak również estragon i tymianek. W wersji świeżej jak i suszonej,
  • delikatnie słony jest majeranek. Podobnie jak natka pietruszki oraz ostra papryka,
  • do listy dobrych zamienników soli należy doliczyć koperek, kolendrę, czosnek, curry, imbir.

Rozwinięcie wszystkich tematów poruszonych w tej części artykułu znajduje się na naszej stronie.

Pyszne potrawy na słono

Wymieniliśmy już przetworzone produkty zawierające dużo sodu. Musimy wspomnieć także o przysmakach, które są naturalnie słone. Należą do nich między innymi jadalne wodorosty chętnie stosowane w kuchni japońskiej, ryby i owoce morza. Interesujące nas akcenty obecne w rybach wydobywa wędzenie. Tak przygotowane makrele czy łososie staną się podstawą świetnych dań. Na przykład sałatki z łososiem i słonym serem feta. Do tych składników dodawana jest rukola, pomidory, gotowane jajka i różnego rodzaju sosy. Wędzone ryby są też używane do przygotowywania kotlecików, musów, tatarów.

Potrawa zachwycająca wizualnie i smakowo to ryba pieczona w soli. Jej przyrządzenie jest proste i co ważne sama potrawa nie jest słona. By się o tym przekonać trzeba zgromadzić następujące składniki:

  • zwykłą gruboziarnistą sól albo odmianę morską. Sprawdza się też sól używana do kiszonek,
  • rybę – najczęściej zapiekana jest dorada, ale równie dobre są pstrągi, dorsze, łososie, okonie,
  • białka jajek i woda – te składniki miesza się z solą i całością dokładnie przykrywa rybę,
  • przydatne są przyprawy, wedle uznania bazylia, rozmaryn, tymianek oraz cytryna.

Podczas pieczenia sól tworzy skorupę zatrzymującą wszystkie aromaty wewnątrz.

Wielu przepisów na słonawe owoce morza dostarcza kuchnia hiszpańska. Jednym z najbardziej znanych są mule po marynarsku. W klasycznej wersji do przygotowania tej potrawy potrzebne są przede wszystkim małże i białe wino. To w tym alkoholu dusi się mule. Poza tym niezbędna jest cebula szalotka lub zwykła. Do tego dochodzi masło i natka pietruszki. Miłośnicy ostrzejszych smaków dodają także pieprz i mieloną papryczkę chili. Tym sposobem przedstawiliśmy przykłady słonych potraw wykorzystujących ryby i owoce morza. Rozwinięcie tych przepisów i wiele innych opublikowaliśmy na naszej stronie.

Słone inspiracje

Poszukiwanie inspiracji na słone dania skierowało nas w stronę Grecji i wspomnianego powyżej sera feta. Mieszkańcy tego kraju chętnie jedzą fetę z różnymi dodatkami. Klasycznym daniem jest bakłażan grillowany z przedstawianym tu serem. Ta propozycja jest połączeniem gorzkiego smaku bakłażana ze słonością fety. Nie musi być przygotowywana na grillu. Nic nie stoi na przeszkodzie by przyrządzić ją w domu. Całość można po prostu zapiec w praktycznie każdym piekarniku. Na tym nie kończymy przeglądu interesujących przepisów. Nie możemy przecież zapominać o rodzimych potrawach o słonawym posmaku.

W polskiej kuchni znajdzie się sporo przykładów słonych przysmaków. Nie będziemy jednak przedstawiać całej grupy. Skupimy się tylko na jednym jej przedstawicielu. A jest nim barszcz biały, w wielu regionach kraju podawany na Wielkanoc. Oczywiście bywa przyrządzany w domach, jako danie obiadowe. Bazą tej zupy jest zakwas pszenny, woda oraz śmietana. Bardzo ważną rolę odgrywa wędzony boczek a także biała kiełbasa. W klasycznych przepisach pojawia się por, pietruszka, marchewka, czosnek, seler. Zupa doprawiana jest suszonymi grzybami i majerankiem.

Warto ją wprowadzić do jadłospisu, bo smakuje wyśmienicie.

Smak słony kojarzy się z potrawami obiadowymi. Słodycz to dla wielu osób synonim deserów i łakoci. Coraz częściej ten tradycyjny podział jest mocno przełamywany. Powstają coraz to nowe przepisy na połączenie tych smaków. Nie dziwi już słony karmel czy czekolada. Oba składniki pojawiają się w smacznych ciastach. Popularnością cieszą się również słone lody. Ten trend jest interesujący, warto go śledzić i tworzyć własne desery. Nie zapominając jednocześnie by nie przesadzać z solą. Nawet ukryta pod słodyczą, nadal może zaszkodzić. Tematy i receptury wspomniane w tym artykule szczegółowo rozwijamy na naszej stronie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto