Przepisy na słodko-słone potrawy
-
Udka w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 75 min łatwy 6 294 kcal -
Schab z ananasem
Pyszny schab z ananasem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 5 450 kcal -
Puree z batata
Smaczne puree z batata to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad lub jako …
20 + 60 min łatwy 4 148 kcal
Pozostałe przpepisy na słodko - słone dania
-
Ciasto francuskie z serem pleśniowym
Przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym i gruszką to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut, …
10 + 20 min łatwy 12 230 kcal -
Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie …
15 + 67 min łatwy 2 435 kcal -
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to klasyczne i ponadczasowe połączenie pikantnych sałat, gruszki, orzechów włoskich, niebieskiego sera pleśniowego oraz …
15 min łatwy 2 299 kcal -
Japchae
Tym razem przedstawiam Wam kolejny kuchenny eksperyment, jakim jest koreańskie danie — japchae z makaronem z batatów. Przepis na japchae …
30 + 30 min łatwy 4 708 kcal -
Sałatka z figami
Sałatka z figami ma wielu swoich zwolenników. Taka przekąska na pewno zostanie doceniona przez twoich gości i najbliższych! Na wszelki …
25 min łatwy 3 350 kcal -
Kotlety z batatów
Pyszne kotlety z batatów to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 10 137 kcal
-
Sałatka z truskawkami
Sałatka z truskawkami to smaczne i zaskakujące danie, które idealnie wzbogaci dania przygotowane na grillu. Połączenie truskawek, szpinaku i fety …
20 min łatwy 8 172 kcal -
Frytki z batatów
Frytki z batatów to świetna i zdrowa propozycja na smaczną przekąskę czy dodatek do dania głównego. Choć niezwykle prosta, skradnie …
15 + 25 min łatwy 2 307 kcal -
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Kaczka z jabłkami i żurawiną to danie, które przygotowywane jest najczęściej na Święta. Ta pyszna pieczona kaczka wspaniale smakuje ze …
15 + 120 min łatwy 5 409 kcal -
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie są bardzo dobre. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skompilowane do przygotowania, to w rzeczywistości …
20 + 70 min łatwy 3 744 kcal -
Śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą
Jeśli lubisz śledzie na słodko to ten przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą są idealne. Ta sałatka śledziowa …
15 min łatwy 4 246 kcal
-
Schab ze śliwką pieczony
Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak …
10 + 90 min łatwy 20 181 kcal -
Śledzie po sułtańsku z rodzynkami
Śledź na słodko – może brzmieć ciekawie. Jeśli nie próbowałeś śledzi w rodzynkach to serdecznie polecam. Do tego aromatyczny sos …
20 min - 6 394 kcal -
Ryż po turecku
Ryż po turecku to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych dań. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy okazji …
20 + 25 min łatwy 4 501 kcal -
Schab z morelami
Schab z morelami to niezwykle smaczny pomysł na wykwintne danie obiadowe. Jest smaczne, a przy tym delikatne i bardzo soczyste. …
20 + 60 min łatwy 6 274 kcal -
Podudzia z kurczaka
Pieczone podudzia z kurczaka to doskonała propozycja na mięsny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Mięso to doskonale smakuje z …
15 + 40 min łatwy 5 311 kcal -
Kurczak teriyaki
Filet z kurczaka w sosie teriyaki to bardzo dobry pomysł na mięsny dodatek obiadowy dla całej rodziny. Kurczak teriyaki jest …
10 + 20 min łatwy 4 180 kcal
-
Kotlet po hawajsku
Kotlet po hawajsku to doskonała propozycja na dodatek mięsny do dania obiadowego. Swietnie sprawdzi się w diecie osób, które lubią …
20 + 20 min łatwy 2 555 kcal -
Żeberka w miodzie i ketchupie
Żeberka w miodzie i ketchupie to nieoczywisty, ale jednocześnie bardzo smaczny, prosty i szybki sposób na przygotowanie żeberek, który musisz …
15 + 70 min łatwy 1 1295 kcal -
Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z rukolą i gruszką to klasyczne i ponadczasowe połączenie rukoli, gruszki, orzechów włoskich oraz sosu na bazie oliwy z …
10 min łatwy 2 421 kcal -
Sałatka z melonem
Sałatka z melonem, rukolą i mozzarellą to doskonała propozycja na szybką przekąskę, lunchbox do pracy lub przystawkę na spotkania rodzinne …
25 min łatwy 4 282 kcal -
Sałatka amerykańska
Sałatka amerykańska to połączenie wielu nieoczywistych składników, które tworzą spójne danie. Oryginalne w smaku danie pewnie nie zasmakuje każdemu, ma …
20 + 5 min łatwy 12 161 kcal
-
Dramstik z kurczaka
Dramstik z kurczaka pieczone w piekarniku to pomysł na obiad, kolację lub sycącą, smaczną przekąskę na imprezę, czy spotkanie z …
10 + 60 min łatwy 4 748 kcal -
Śledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie to idealne danie na różne okazje - od domowych obiadów po eleganckie przyjęcia. Przepis na te pyszne …
20 min łatwy 6 154 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Gofry bez proszku do pieczenia
Gofry bez proszku do pieczenia to pomysł na pyszny, domowy i zdrowy deser, który można przygotować w łatwy sposób. To …
15 + 15 min łatwy 4 112 kcal -
Cukinia pieczona
Jeśli szukasz nowego pomysłu na dobry, zdrowy i smaczny obiad, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na cukinię pieczoną faszerowaną. To danie, …
15 + 20 min średni 2 329 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal
-
Zalewa na korniszony
Zalewa na korniszony to doskonały pomysł na zalewę do domowych przetworów na zimę. Sprawdzony przepis na zalewę do korniszonów jest …
20 min łatwy 1 2383 kcal -
Sos do sajgonek
Poznaj pomysł na najlepszy sos do sajgonek zwany nuoc cham, który należy do kuchni wietnamskiej. Sajgonki należą do jednych z …
10 min łatwy 2 86 kcal -
Imbir marynowany
Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Domowy imbir …
20 min łatwy 10 26 kcal -
Buraki kiszone do słoików
Buraki kiszone do słoików to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Przepis na buraki kiszone do słoików jest bardzo …
30 min łatwy 4 221 kcal -
Pikle z curry
Pikle z curry świetnie nadają się do słoików przygotowane jako przetwory na zimę. Przepis na pikle z curry jest bardzo …
20 + 20 min łatwy 10 114 kcal -
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy …
30 min łatwy 10 44 kcal -
Surówka z buraczków
Surówka z buraczków to jedna z najlepszych i najprostszych domowych, tradycyjnych, polskich surówek, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku …
10 min łatwy 1 101 kcal -
Czerwona kapusta do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory …
50 + 25 min średni 4 465 kcal -
Marchew po koreańsku
Marchew po koreańsku to doskonały pomysł na surówkę, którą możesz zamknąć do słoików. Marchew po koreańsku świetnie sprawdzi się jako …
30 min łatwy 10 129 kcal -
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Jeśli w Twoich drzwiach pojawią się niespodziewani goście, a w Twojej kuchni jest tylko rukola, gruszka i ser pleśniowy to …
10 min łatwy 4 301 kcal -
Staropolski barszcz wigilijny
Staropolski barszcz wigilijny to pomysł na najlepszy, świąteczny barszcz z buraków czerwonych. Idealnie sprawdzi się jako główne danie wigilijnej kolacji, …
45 + 60 min średni 10 -
Cynamonowe rollsy
Cynamonowe rollsy kojarzą się Nam wszystkim z jesienno-zimową aurą, kiedy już za oknem mróz. Inaczej nazywa się je drożdżowe cynamonki …
180 + 20 min średni 24 162 kcal -
Carpaccio z kaczki
Carpaccio to popularne, smaczne danie kuchni włoskiej, przygotowywane najczęściej z surowej, bardzo schłodzonej polędwicy wołowej. Obecnie można je także przygotować …
15 + 60 min średni 2 254 kcal -
Dramstiki
Dramstiki z kurczaka to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na …
20 + 60 min łatwy 4 698 kcal -
Marynata do karkówki na noc
Marynata do karkówki na noc to jeden z kluczowych i najważniejszych elementów, które zapewniają to, że mięso na grilla będzie …
10 min łatwy 1 -
Surówka z selera korzeniowego
Surówka z selera korzeniowego jest idealna do obiadu. Jeśli chcesz się przekonać, jak łatwo ją przygotować to sprawdź nasz przepis. …
10 min łatwy 4 146 kcal -
Rozbratel wołowy
Rozbratel wołowy to smaczne, delikatnie mięso, które możesz przygotować w kilka chwil. Idealnie smakuje do puree ziemniaczanego lub klusek śląskich. …
15 + 15 min łatwy 4 678 kcal -
Kapusta modra
Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i …
15 + 30 min łatwy 5 120 kcal -
Ryba w zalewie pomidorowej
Ryba w zalewie pomidorowej to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. …
40 + 20 min łatwy 10 296 kcal -
Chipsy z buraka
Chipsy z buraka to doskonała propozycja na domowe przekąski dla dzieci i dorosłych. Domowe chipsy są zawsze dużo zdrowsze niż …
20 + 30 min łatwy 2 -
Surówka z marchewki i pomarańczy
Pyszna surówka z marchewki i pomarańczy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
15 + 5 min łatwy 4 79 kcal -
Surówka z czarnej rzepy
Surówka z czarnej rzepy to pomysł na dość niecodzienny i oryginalny dodatek do obiadu. Czarna rzepa nie należy do najpopularniejszych, …
15 min łatwy 2 144 kcal -
Ryba faszerowana
Pyszna ryba faszerowana w galarecie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 120 min średni 30 89 kcal -
Surówka z selera
Pyszna surówka z selera to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 5 min łatwy 5 95 kcal -
Marchewka z groszkiem
Pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
15 + 30 min łatwy 4 85 kcal -
Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
Pyszna sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
40 + 15 min łatwy 6 224 kcal -
Pieczona dynia hokkaido
Pyszna pieczona dynia hokkaido to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 30 min łatwy 10 75 kcal -
Cukinia na parze
Cukinia na parze to wyjątkowy, delikatny i smaczny dodatek do różnych dań. Tak przygotowaną cukinię możesz podać do obiadu, idealnie …
10 + 10 min łatwy 2 93 kcal -
Surówka z kalarepy ze śmietaną
Surówka z kalarepy ze śmietaną jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić …
20 min łatwy 5 68 kcal
Przepisy na słodko-słone potrawy - co to jest?
Słodko-słony smak zyskuje coraz większą popularność. Pojawia się w słodyczach, jak chociażby czekolada, deserach, ale też zupach i daniach głównych. Słone składniki są świetną przeciwwagą dla najbardziej lubianej słodyczy. Takie zestawienie stosowane jest w kuchniach wielu krajów świata. Sprawdza się także przy tworzeniu zupełnie nowych, nietypowych przepisów. Oba łączone smaki zaliczają się do grupy pięciu podstawowych. Poza nimi na liście znalazła się wersja kwaśna, gorzka i umami.
Przepisy na potrawy słodko-słone - oto najlepsze pomysły na słodko słone dania
Gotowanie nie musi być tylko codziennym obowiązkiem. Przyrządzanie różnych potraw może stać się prawdziwą pasją. Pozwalającą popuścić wodze fantazji. Kuchnia jest dobrym miejsce na eksperymenty. Zachęca do łączenia smaków, które zwykle się ze sobą nie spotykają. Efektem takich działań są na przykład potrawy słodko-słone. Zdecydowanie warto dowiedzieć się o nich więcej. I poznać interesujące przepisy. Można to zrobić na naszej stronie.
Nietypowy, ale smaczny duet
Słodko-słony smak z roku na rok zdobywa coraz większe grono miłośników. Tę tezę potwierdza to, że pojawia się w słodyczach, jak chociażby czekolada, i deserach. Jest też częściej niż może się wydawać obecny w zupach i daniach głównych. Słone produkty są świetną przeciwwagą dla najbardziej lubianych słodkich składników. Opisywane zestawienie stosowane jest w kuchniach wielu krajów świata. Ponadto sprawdza się przy tworzeniu zupełnie nowych, nietypowych przepisów. Oba łączone smaki zaliczają się do grupy pięciu podstawowych. Poza nimi na liście znalazła się wersja kwaśna, gorzka i od 2000 roku umami.
Skąd bierze się smak słodko-słony? By odpowiedzieć na to pytanie należy zająć się osobno poszczególnymi elementami. Każdy z podstawowych smaków jest wychwytywany przez kubki smakowe reagujące na konkretne substancje. Słodycz jest odczuwana, gdy zetkną się z cukrami prostymi i dwucukrami. Naturalnie znajdującymi się między innymi w owocach. Sklepowe półki zajmuje wiele słodkich produktów spożywczych. Ich spożywanie wyzwala w ludzkim mózgu endorfiny zwane hormonami szczęścia. To z nich bierze się radość i dobre samopoczucie. Tym samym wyjaśniliśmy przyczynę ogólnoświatowej popularności słodyczy.
Słony smak jest odczuwany, gdy na kubkach smakowych pojawią się kationy soli sodu i potasu. Ten akcent jest w kuchni bardzo ważny. Dodawany w rozsądnych ilościach podkreśla walory potrawy. Jednakże, gdy jest go zbyt dużo, całe danie okazuje się porażką. Słone składniki i wyroby to:
- sól kuchenna i przyprawy jak majeranek, bazylia, estragon, natka pietruszki, kolendra,
- przetwory mleczne, głównie sery jak oscypki, feta, włoski Peccorino i holenderski Edam,
- wędliny, wędzone mięsa, ryby a do tego wszelkie przekąski jak paluszki, precelki, krakersy.
Po rozwinięcie wszystkich powyższych tematów zapraszamy na naszą stronę.
Przykłady słodko-słonych deserów
Wiadomo już skąd biorą się smaki słodki i słony. Pierwszy mocno kojarzy się ze szczęściem a drugi wzmaga apetyt. Nie dziwi, zatem, że w połączeniu są niezwykle atrakcyjne. Dlatego teraz skupimy się na przykładowych przepisach. Na początek będą to słodko-słone desery. Jednym z nich jest pochodzący z Francji suflet. Zazwyczaj odznacza się jednym dominującym smakiem, lecz nie jest to regułą. Suflet powstaje z żółtek jaj utartych z cukrem lub masłem oraz piany z białek. Słodkim składnikiem może być czekolada a słonym wybrany ser. Kombinacji jest znacznie więcej, ale wszystkie podaje się na gorąco zanim ciasto opadnie.
Popularnością cieszą się desery lodowe. Zazwyczaj są słodkie i czasem kwaśne, ale kwaskowatość da się zastąpić słonym posmakiem. Danie może składać się z następujących składników:
- ulubionych lodów, waniliowych, truskawkowych, czekoladowych, śmietankowych itp,
- sezonowych owoców jak jagody czereśnie, śliwki czy też bananów, kiwi, pomarańczy,
- słonego karmelu powstającego na bazie cukru zmieszanego z niedużą ilością soli morskiej.
Deser można wzbogacić owocowymi galaretkami z delikatną, słoną nutą. Jeśli karmel wyda się zbyt mocny uda się go zastąpić słoną polewą czekoladową. Opcji do wyboru jest bardzo dużo.
Smaczną i stosunkowo łatwą w przygotowaniu propozycją jest tarta. Powstaje z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego i nadzienia. Farsz bywa słodki albo słony, lecz to nie jedyna opcja. Połączenie dwóch wariantów smakowych daje świetne efekty. Na przykład w taki sposób gdzie ciasto jest słone a nadzienie słodkie. Przygotowane z owoców, kremów czy musów. Oczywiście podział można odwrócić i to farsz będzie słony a ciasto słodkie. W takiej wersji wypełnienie tarty przygotowuje się z serów, warzyw czy grzybów. Rozwiniecie podanych i wiele innych przepisów znajduje się na naszym portalu.
Słoność i słodycz w daniach obiadowych
Deser jest podawany dopiero po głównym posiłku. Przed nim trzeba zjeść coś treściwego i najlepiej zawierającego niezbędne składniki odżywcze. Rzecz jasna potrawę warto przyrządzić w oparciu o zestawienie smaków słodkiego i słonego. Spotykających się między innymi w zdrowej sałatce. Podstawą takiego dania mogą być słodkie owoce. Soczyste arbuzy i brzoskwinie, pomarańcze, pomidory. Świetnie dopasują się do nich słone sery takie jak feta. Ciekawym pomysłem jest też dodanie lekko słonych przypraw jak bazylia czy tymianek. Podobnie jak w przypadku sufletów, wariantów do wyboru jest o wiele więcej.
Do klasycznych potraw, w których zestawiane są smaki słodkie i słone należy pizza. Jej przygotowanie rozpoczyna się od wyrobienia ciasta. Zazwyczaj w jego skład wchodzą poniższe składniki:
- mąka pszenna, włoska typu 00 lub zwykła 450. W razie potrzeby sprawdzą się inne odmiany,
- od 20 do 25 gramów świeżych drożdży, ewentualnie można dodać drożdże typu instant,
- szklanka ciepłej, przegotowanej wody, szczypta soli i cukru oraz łyżeczka oliwy lub oleju.
Kluczem do dobrej, słodko-słonej pizzy są produkty znajdujące się na cieście. Za słodycz odpowiadają pomidory lub ananasy i cytrusy. Słone akcenty wnoszą sery, feta i gorgonzola, oraz przyprawy.
Na koniec naszej podróży kulinarnej pozostawiliśmy hiszpański specjał. Chodzi tu o churro serwowane także w Ameryce Łacińskiej, USA, Turcji, Portugalii. Churro to podłużne ciastka wyrabiane z mąki pszennej, cukru, soli, jajek i wody. Ciasto smaży się w głębokim tłuszczu a całość tradycyjnie podaje posypaną cukrem pudrem. Można go jednak zastąpić stopionym serem lub różnego rodzaju słonymi dipami. Sprawdzanie własnych pomysłów jest dobrym sposobem na stworzenie niepowtarzalnego dania. Więcej interesujących przepisów na słodko-słone potrawy można znaleźć na naszej stronie.